Bijgewerkt: 1 november 2024

Verpleeghuiszorg Thuis is een succes gebleken

Nieuws -> Informatief

Bron: Zonnehuisgroep Amstelland
21-12-2022

Begin 2022 begon Zonnehuisgroep Amstelland met 'Verpleeghuiszorg Thuis'. Inmiddels kunnen door deze nieuwe zorgvorm al meer dan 50 ouderen thuis blijven wonen. 

Het is zorg die normaliter in verpleeghuizen geleverd wordt en heet formeel volledig pakket thuis, een relatief nieuwe mogelijkheid binnen de Wet langdurige zorg. In de gemeenten, waar de Zonnehuisgroep deze zorg aanbiedt is het een groot succes. Een grote groep cliënten, in feite het equivalent van het bewonersaantal van een gemiddeld verpleeghuis, maakt er inmiddels gebruik van.  

Foto Amstelveen
(Foto Zonnehuisgroep Amstelland - 2022)

Twee cliënten van Verpleeghuiszorg Thuis

Succesjes vieren. vertelt dat het om een echte transitie ging. Niet alleen voor ouderen maar zeker ook voor haar collega’s. 'Het belang van goede informatie, alle vragen kunnen stellen, misverstanden wegnemen en echt met elkaar aan de slag gaan: dat was de sleutel voor deze snelle en goede start. Ook het vieren van kleine succesjes, juist in de zorg die zo onder druk staat, is belangrijk. En dat doen we, zoals onlangs toen we de 50e client van Verpleeghuiszorg Thuis konden verwelkomen.'

Foto Amstelveen
(Foto Zonnehuisgroep Amstelland - 2022)

Verpleegkundig coördinator Inge Weij van Zonnehuisgroep Amstelland

Cliënten zijn er blij mee. Ouderen leven langer als zij thuis verpleeghuiszorg krijgen. Bovendien kost die zorg minder en mannen boven de 86 jaar profiteren er het meeste van, zo stelt een wetenschappelijk rapport van de Vrije Universiteit uit 2021. Bij Verpleeghuiszorg Thuis hoort verpleging, verzorging, ondersteuning bij de maaltijd, huishouding, alarmering, welzijn en casemanagement. 

Er is meer rust en bijvoorbeeld tijd voor een kop koffie of een wandeling. Cliënten ervaren veel voordelen. Echtparen blijven bij elkaar en de mantelzorger kan terugvallen op de begeleider en wijkverpleging met vragen. Zo kan de mantelzorger de zorg langer volhouden. En omdat het een totaalpakket is hoeft men niks apart te regelen. Integendeel, het team onderhoudt contact met familie, huisarts en andere partijen, kan helpen met het aanschaffen van hulpmiddelen waardoor de kans groter wordt dat iemand ook bij achteruitgang toch thuis kan blijven wonen. 

Foto Amstelveen
(Foto Zonnehuisgroep Amstelland - 2022)

Verpleegkundig coördinator Inge Weij met twee collega's van Zonnehuis Wijkverpleging van Zonnehuisgroep Amstelland

Meer mensen helpen. Zonnehuisgroep Amstelland, sinds meer dan 100 jaar actief in ouderenzorg, zet niet alleen in op Verpleeghuiszorg Thuis maar voerde de afgelopen tijd meer innovaties door. Zo maken veel cliënten van Zonnehuis Wijkverpleging inmiddels tot volle tevredenheid gebruik van beeldzorg en slimme domotica zoals digitale medicijndispensers. 'Alles draagt bij aan de zelfredzaamheid, autonomie en veerkracht van onze cliënten. Dat is soms even wennen maar wordt al snel enorm gewaardeerd. Bijkomend voordeel is dat het zorgprofessionals ontlast zodat zij uiteindelijk méér ouderen kunnen helpen' - weet Inge.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.