Bijgewerkt: 18 mei 2024

Vertrekkend KVGO schenkt kunstwerk aan Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: KVGO / Amstelveenweb
03-11-2016

Het KVGO (Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen) heeft haar eigen kantoorpand aan de Startbaan 10 in Amstelveen verkocht aan projectontwikkelaar Dura Vermeer. Het pand wordt gesloopt om plaats te maken voor woningen. Naast het huidige pand wordt al volop gewerkt aan de nieuwe woonwijk Green Start.

“In februari 2015 voerden we de eerste gesprekken met geïnteresseerden en belanghebbenden: de projectontwikkelaar, de gemeente Amstelveen en een aantal makelaars. Daarmee zetten we een nieuwe stap in de uitvoering van het beleidsplan, dat we in 2012 opstelden.” Dat zegt KVGO-directeur Fons Bakkes, nu de verkoop rond is.

Midden jaren 1980 verhuisde het KVGO van de Van Eeghenstraat in het Amsterdamse museumkwartier naar het nieuwgebouwde kantoorpand aan de Startbaan. Het pand biedt ruimte aan het huisvesten van ruim 60 medewerkers. Later huurde het KVGO er zelfs kantoorruimte bij. Bij de vereniging en onder andere het Dienstencentrum werkten tegen de eeuwwisseling op het hoogtepunt in totaal zo’n 115 personen, waarvan circa 60 voor het KVGO-bureau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Fons Bakkes, directeur van de Koninklijke Vereniging Grafische Ondernemers vertelt over de redenen van de verhuizing en de nieuwe locatie van het hoofdkantoor van de vereniging


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De heren Bakkes en Van Esch maken kennis met wethouder Maaike Veeningen en haar adviseur Linda du Prie


Bakkes: “De jas aan de Startbaan is de laatste jaren te ruim gaan zitten. Wel vond de Ondernemersvereniging Amstelveen onderdak in ons pand, maar er staat een te groot deel leeg, terwijl de onderhouds- en schoonmaakkosten doorlopen. In het bestuur is uitvoerig gediscussieerd over de te nemen stappen. Daar kwam bijvoorbeeld uit naar voren, dat het handhaven van de gezamenlijke huisvesting van het KVGO met het Dienstencentrum en Stivako de voorkeur heeft.”

“Of het jammer is, dat we gaan verhuizen? Ik ga daar niet sentimenteel over doen. We zoeken naar manieren om, het geld van de leden optimaal in te zetten in hun belang en vullen op deze manier het beleidsplan uit. In Amstelveen staat veel kantoorruimte leeg. Dit was een uitgelezen mogelijkheid om het pand goed te kunnen verkopen en de vereniging fitter en flexibeler te maken.” -aldus Bakkes directeur van de Koninklijke Vereniging Grafische Ondernemers. Het hoofdkantoor van KVGO gaat binnenkort naar Schiphol-Rijk verhuizen.

Maaike Veeningen (D66) wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amstelveen kwam samen met Linda du Prie, beleidsadviseur Cultuur naar de Startbaan en na een verhelderend gesprek met directeur Fons Bakkes en Henk van Esch vicevoorzitter en de algemeen directeur van het Koninklijke BDU Grafisch Bedrijf in Barneveld, werd een document ondertekend door wethouder Veeningen en de heer Van Esch om de overdracht van het kunstwerk van beeldend kunstenaar André Volten aan Amstelveen te bekrachtigen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Maaike Veeningen (D66) wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amstelveen en Linda du Prie, beleidsadviseur Cultuur luisteren naar het verhaal van Fons Bakkes, directeur van de Koninklijke Vereniging Grafische Ondernemers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Henk van Esch vicevoorzitter en de algemeen directeur van het Koninklijke BDU Grafisch Bedrijf in Barneveld en Maaike Veeningen (D66) wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amstelveen na de ondertekening van de overdracht van het kunstwerk van André Volten aan de gemeente Amstelveen


Daarna liep het gezelschap naar de achtertuin van het hoofdkantoor, waar de stalen constructie van het kunstwerk van André Volten werd bekeken. De locatie waar het kunstwerk geplaatst gaat worden, is op dit moment niet bekend, maar er wordt waarschijnlijk aan de bewoners van Amstelveen gevraagd om een goede locatie te vinden voor dit tijdloos roestvrijstalen object. Overigens staat de constructie al sinds 1986 achter het hoofdkantoor van KVGO, helemaal verborgen en dat is ook de reden, dat onze redactieleden dit juweeltje nog nooit hebben ontdekt dit juweeltje van een paar honderd kilo.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur en Henk van Esch vicevoorzitter van KVGO naast het kunstwerk van André Volten 'Uit elkaar gevouwen kubus' in de tuin


André Volten?

André Theo Aart Volten (Andijk, 19 maart 1925 - Amsterdam, 5 september 2002) was een Nederlandse beeldhouwer. Hij behoorde tot de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de generatie na 1945. Volten werd geboren in het Westfriese Andijk en volgde in 1945 een korte opleiding in Amsterdam aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, maar vertrok in 1946 voor een periode van 4 jaar naar Brussel. Door zijn vriendenkring aldaar (onder anderen Josef Ongenae) ontwikkelde zich snel zijn belangstelling voor de abstracte kunst.

Na zijn terugkeer naar Amsterdam in 1950 werd hij van de abstract-expressionistische schilder die hij was een non-figuratief beeldhouwer, mede door zijn activiteiten als lasser op de scheepswerf van de NDSM in Amsterdam-Noord. Zijn werken zijn vaak constructivistische sculpturen en ze staan in vele steden in Nederland en daarbuiten. Vanaf eind jaren 1960 voerde Volten zijn beelden in toenemende mate uit in roestvast staal, vaak ook gebruikte hij graniet en cortenstaal. Lees verder op WikipediaAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.