Bijgewerkt: 2 december 2023

Vertrouwen van jongeren in pensioenfondsen is laag

Nieuws -> Informatief

Bron: Pensioenfederatie
21-10-2014

Jongeren overschatten én onderschatten hun pensioen

Jongeren en pensioen: een lastige combinatie. Hun vertrouwen in pensioenfondsen is laag en het onderwerp staat ver van hen af. Sommige jongeren denken, dat zij hun laatstverdiende salaris blijven krijgen als ze eenmaal met pensioen zijn. Terwijl anderen denken, dat tegen de tijd, dat zij met pensioen gaan de pensioenpot leeg is. Maar geen van beide beelden is juist. De Pensioenfederatie vindt het belangrijk, dat jongeren een realistischer beeld krijgen van wat zij aan pensioen kunnen verwachten en lanceert daarom de website www.detijdvanjeleven.nl .Detijdvanjeleven.nl is een website die zich primair richt op iedereen tussen de 25 en 35 jaar. Het doel van de site is om het onderwerp pensioen concreet te maken. Geen moeilijke pensioentermen, maar informatie die jongeren aanspreekt. Wat is hun geld waard? Hoe oud worden ze? Wat kost uitstelgedrag en wat willen jongeren eigenlijk zelf kunnen kiezen?

‘De tijd van je leven wil je niet alleen nu hebben, maar ook later,’ zegt Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie. ‘We laten daarom zien, dat keuzes die je vandaag en morgen maakt, al veel invloed kunnen hebben op je pensioen van later.’ Als voorbeelden noemt hij samenwonen, van baan veranderen, ZZP’er worden en laat carrière maken.

De Pensioenfederatie vindt het daarnaast belangrijk om in gesprek te gaan met jongeren. Onlangs startte staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW de nationale Pensioendialoog. Riemen vindt het een prima initiatief. Hij hoopt, dat veel jongeren naar deze bijeenkomsten gaan. ‘Kunnen ze niet, dan roep ik ze bij deze op om ons op detijdvanjeleven.nl te vertellen, wat zij vinden en willen. Op alle artikelen op de site kan gereageerd worden en we vragen bezoekers expliciet naar hun mening.’ De Pensioenfederatie neemt de reacties mee in het aanscherpen van haar eigen toekomstvisie.

De pensioenkoepel vindt draagvlak onder jongeren essentieel voor de toekomst van het pensioenstelsel. ‘Als jongeren zaken anders geregeld willen hebben, moeten we daar heel goed naar luisteren’ aldus Riemen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.