Bijgewerkt: 8 mei 2024

Vervolg motie Uitgangspunten lokale media in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
02-02-2024

Tijdens de raadsvergadering van 14 december 2022 heeft uw raad de motie 'Uitgangspunten lokale media' aangenomen met het verzoek om een nieuw lokaal mediabeleid uit te werken, dat aansluit op het nieuwe omroepbestel per 1 januari 2025.

Op 26 januari 2024 hebben wij een raadsgesprek georganiseerd over dit thema om u bij te praten. In deze brief zetten we de op die avond gegeven informatie voor u op een rij.

Excursie. Tijdens de excursie heeft NH Media de gemeente Amstelveen kennis laten maken met de werkwijze van NH Media en de samenwerkingen die zij hebben in andere delen van Noord-Holland. In het LAB Mediaplein in Hilversum vertelde onder meer het Gooi en West-Friesland over hun ervaringen.

Aanwijzingsprocedure Commissariaat voor de Media. Per 24 augustus 2024 vervalt de vijfjarige aanwijzing van Stichting RTV Amstelveen als lokale omroep voor gemeente Amstelveen. Daarom heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) op 23 augustus 2023 bekend gemaakt dat de procedure is opengesteld voor aanwijzing van een lokale publieke media-instelling ter uitvoering van de publieke mediaopdracht in de gemeente Amstelveen. Geïnteresseerde partijen kunnen uiterlijk op 23 februari 2024 een aanvraag indienen bij het CvdM.



De gemeenteraad heeft in de aanwijzingsprocedure een adviserende taak. Die adviserende taak houdt in dat de gemeenteraad advies uitbrengt over de vraag of aanvragers voldoen aan de wettelijke toegangscriteria (Artikel 2.61, tweede lid, Mediawet 2008). Als meerdere aanvragen zijn ingediend, vraagt het CvdM de gemeenteraad om een voorkeursadvies uit te brengen welke aanvrager het meest geschikt is om de functie van lokale omroep uit te oefenen. Dit voorkeursadvies wordt opgesteld na toetsing op de door de gemeenteraad vastgestelde aanvullende criteria. Deze criteria voor Amstelveen heeft u vastgesteld op 24 maart 2021. Het overzicht met criteria zoals ingediend bij het CvdM hebben wij u verstrekt in onze raadsbrief d.d. 10 oktober 2023.

Wijziging Mediawet. De bedoeling was dat de Mediawet per 1 januari 2025 gewijzigd zou worden. Inmiddels is bekend geworden dat dit niet eerder dan 1 januari 2026 gaat worden. Deze datum is nog onder voorbehoud in verband met de vorming van een nieuw kabinet en politieke besluitvorming. In 2026 zal dan een aanwijzingsprocedure worden gestart voor zendmachtiging vanaf 2027 conform de gewijzigde wet. Dan worden er geen lokale omroepen meer aangewezen, maar streekomroepen.

In de voorlopige indeling valt Amstelveen binnen de streek Amstelland samen met Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn en Haarlemmermeer. Ambtelijk zal hier binnenkort contact over gezocht worden met deze gemeenten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.