Bijgewerkt: 26 juni 2022

Veteranendag 2015 in Amstelveen in het Oude Dorp

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-06-2015

Nederland telt ruim 130.000 veteranen. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen, ingezet bij vredesmissies tot en met heden in Afghanistan en Mali. De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen in de Nederlandse samenleving en geeft een nationaal gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. De eerste Nederlandse Veteranendag was op 29 juni 2005, de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard. Later is de Veteranendag vast geprogrammeerd op de laatste zaterdag in juni.

In juni geven we in Nederland jaarlijks extra aandacht aan onze veteranen. Het hoofddoel van deze Nederlandse Veteranendag is het verkrijgen van meer bekendheid over- en waardering voor onze veteranen. Naast de Tweede Wereldoorlog-, Indië-, Nieuw-Guinea- en Korea- veteranen kennen we inmiddels ook veel jonge veteranen. Jonge veteranen zijn ingezet bij internationale vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, Cambodja, de Balkan, Afghanistan, of Midden-Oosten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een minuut stilte voor alle slachtoffers van de oorlogen tijdens de 8ste Veteranendag in Amstelveen op 28 juni 2014


In de gemeente Amstelveen wonen ook veteranen, zowel jonge als oude. In 2007 is de gemeente begonnen met een Amstelveense Veteranendag om zo ook lokaal kleur te geven aan de waardering voor de inzet van onze veteranen. Dit jaar organiseert de gemeente de 9de Amstelveense Veteranendag op zaterdag 6 juni 2015.

Programma zaterdag 6 juni

13.45 uur: Ontvangst op het Dorpsplein

14.00 uur: Toespraak door burgemeester mevrouw Van ’t Veld. Aansluitend een minuut stilte ter herdenking van alle gevallenen en het zingen van het Wilhelmus. De muzikale omlijsting tijdens deze officiële ceremonie wordt verzorgd door de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’.

Aansluitend vindt een informele bijeenkomst plaats voor alleen genodigden in het Keizer Karel College. Op het Dorpsplein staan ter bezichtiging een pantser-wielvoertuig YP 408 en een YPR pantser-rupsvoertuig opgesteld, zoals deze in respectievelijk Libanon en Bosnië zijn ingezet.

Afzetting deel Dorpsstraat

Gedurende het officiële deel zal een deel van de Dorpsstraat, vanaf de hoek van de Stationsstraat tot aan het Dorpsplein afgesloten zijn. Het zal gedurende een korte periode zijn vanaf circa 13.45 uur. Wij vragen uw begrip hiervoor.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.