Bijgewerkt: 8 mei 2024

Vierde historische route komt er in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-08-2023

In de zomer van 2024 is Amstelveen een vierde historische route rijker. De gemeente heeft opdracht gegeven voor een route over de (ontstaans-)geschiedenis van Groenelaan, Waardhuizen en Nes aan de Amstel.

Tussen 2019 en 2022 heeft Museum zonder Muren al drie historische routes door Amstelveen gerealiseerd, namelijk door de wijken Randwijck en Elsrijk, door het Oude Dorp en de Keizer Karelbuurt en door Bovenkerk en Westwijk. Langs deze routes staan steeds acht informatiepanelen, elke route heeft zijn eigen herkenbare vormgeving en routekleur. 'We krijgen ontzettend veel positieve reacties van inwoners die de route wandelen of fietsen, of zomaar op een locatie een informatiepaneel tegenkomen. Met de historische routes willen we de kennis van de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat onder de inwoners vergroten. Door de panelen komt de geschiedenis tot leven. De geschiedenis geeft Amstelveen haar identiteit en zorgt voor een gevoel van verbinding met je woonplaats' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Erfgoed).

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)


Kunsthistoricus Daniël Metz oprichter van Museum zonder muren, wethouder Herbert Raat en beleidsadviseur erfgoed Willemijn Paijmans voor het rijksmonument St. Urbanuskerk in Nes aan de Amstel op 27 juni 2023. Deze katholieke kerk is door Josephus Theodorus Joannes Cuypers (1861-1949) ontworpen. Hij was de zoon van de befaamde Petrus Josephus Hubertus Cuypers (architect van de St. Urbanuskerk te Bovenkerk). De kerk is gebouwd in 1893 en is een driebeukige kruiskerk in neo-gotische stijl gebouwd met een karakteristieke zware vieringstoren

Vierde historische route. Fietsers, natuurliefhebbers en erfgoedliefhebbers kunnen vanaf de zomer 2024 hun hart ophalen door deel te nemen aan deze route die de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder combineert met het dorpse karakter van Nes aan de Amstel en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen. Museum zonder Muren, onder leiding van Daniël Metz, zal in samenspraak met wijkplatforms Groenelaan en Waardhuizen, Dorpsraad Nes aan de Amstel, inwoners en andere betrokken partijen, acht informatiepanelen realiseren.

Populariteit. Voor de bestaande drie historische routes is veel interesse. Via een QR-code op de informatiepanelen langs de routes is achterliggende informatie in het Nederlands en Engels op te vragen, evenals extra beeldmateriaal. Ook de webpagina’s op VisitAmstelveen.nl waarop men de routes digitaal kan lopen, kunnen op veel bezoekers rekenen. De vierde route wordt hieraan toegevoegd.

Meedenken. Betrokken partijen en (oud)bewoners die mee willen denken over de route en mooie verhalen kennen over de buurt, zijn van harte uitgenodigd contact op te nemen met Museum zonder Muren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.