Bijgewerkt: 22 februari 2024

Viering van de Internationale Dag van de Arbeid in 2015

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/PvdA/FNV/Wikipedia
30-04-2015

Op vrijdag 1 mei 2015, is het de Internationale Dag van de Arbeid. Het is een viering van de internationale arbeidersbeweging en is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Vaak worden op deze dag demonstraties en marsen georganiseerd door de werkende mensen en hun vakbonden. Het wordt ook officieel gevierd in vele andere landen van de wereld. 1 mei is een nationale feestdag in meer dan 80 landen, behalve in Nederland.

Historie

De Internationale Dag van de Arbeid is de herdenking van het 1886 Haymarket bloedbad in Chicago, toen een onbekende persoon een dynamiet bom gooide naar de politie tijdens een openbare bijeenkomst, Het bloedbad vond plaats op dinsdag 4 mei 1886. Het begon als een demonstratie ter ondersteuning van de stakende arbeiders, waar er werd geijverd voor de 8 urige werkdag, meer loon en beter arbeidsrecht.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

Een Russische 1 mei flyer uit 1919


De bomaanslag en het daaropvolgende vuurgevecht resulteerde in de dood van 8 politieagenten van vriendelijk vuur en een onbekend aantal burgers. In de internationaal bekende juridische procedures die volgden, werden acht anarchisten berecht voor moord. Vier mannen werden veroordeeld en geëxecuteerd en één pleegde zelfmoord in de gevangenis. Maar tijdens de vervolging werd duidelijk, dat geen van de verdachten de bom had gegooid.

In 1889 werd, tijdens het eerste congres van de Tweede Internationale in Parijs voor 100ste verjaardag van de Franse Revolutie en de Exposition Universelle, na een voorstel van Raymond Lavigne (1851) een politieke en syndicale activist uit Bordeaux, opgeroepen tot internationale demonstraties als gevolg van de Chicago protesten. 1 mei werd formeel erkend als een jaarlijks terugkerend evenement. Deze dag ligt aan de basis van de wetten rond weekendrust en de 8 urige werkdag en werd later, na de Tweede Wereldoorlog, een doorbetaalde vrije dag. Bij deze vieringen wordt nog vaak het strijdlied De Internationale gezongen.

Jij komt 1 mei toch ook naar Amsterdam?

Op vrijdag 1 mei 2015 - de Dag van de Arbeid - gaat de FNV door met de strijd voor Echte banen. Want iedereen heeft recht op een Echte baan. Dat is een baan, waar je van kunt rondkomen, een baan met respect en zekerheid. 1 mei is ooit ingesteld als feestdag, waarop arbeid centraal staat. Daar gaan we flink invulling aan geven, met livemuziek, een markt en een mars met iedereen die ook verandering wil. Om 12.30 uur lopen we vanaf de RAI samen naar het Martin Luther Kingpark.

PvdA-Amstelveen

Op vrijdag 1 mei de Dag van de Arbeid sluit als PvdA-Amstelveen graag aan bij de door de FNV georganiseerde viering in Amsterdam. Op vrijdagmiddag 1 mei 2015 zijn er in het Martin Luther Kingpark een infomarkt, debatten en natuurlijk lekker eten en geweldige livemuziek van Lange Frans, Shirma Rouse en de Playing for Change Band (wereldberoemd van YouTube). De dresscode is rood! Locatie: Martin Luther Kingpark.

Het park ligt langs de President Kennedylaan en aan de Amstel en bestaat uit 2 delen, gescheiden door de Nieuwe Utrechtsebrug. Het park is goed bereikbaar vanuit de Rivierenbuurt en vanaf de Amsteldijk. Het ligt nabij het moderne De Mirandabad en de bekende uitspanning Miranda Paviljoen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.