Bijgewerkt: 27 juni 2022

Vijf miljoen euro voor 53 rijksmonumenten in Noord-Holland

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie NH
21-01-2018

De provincie Noord-Holland heeft 5 miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 53 rijksmonumenten. Het geld is onder andere toegekend aan 28 kerken en 9 molens. Een aantal projecten in de categorie Industrieel erfgoed, waaronder meelfabriek De Vrede in Zaanstad en de watertoren in Castricum krijgt ook een geldbedrag. Gedeputeerde Cultuur, Jack van der Hoek heeft de 53 subsidiebeschikkingen persoonlijk overhandigd aan de eigenaren.

Foto Amstelveen
(Foto Marisa Beretta - 2016)

Jack van der Hoek (D66) is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Duurzaamheid, Bestuur en CultuurGrote behoefte aan geld voor restauraties. Er is een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten. Dat blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de provincie de afgelopen jaren heeft gehonoreerd. De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie, zoals kerken, molens en industrieel erfgoed. Deze categorie beslaat ongeveer 30% van de 14.000 rijksmonumenten in Noord-Holland. Ook organisaties die zich bezighouden met monumentenzorg konden subsidie aanvragen. De provincie heeft hiervoor gekozen omdat deze organisaties projecten oppakken waarbij reguliere restauratie en herbestemming en beheer gecombineerd worden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De kerkzaal en het altaar in de St. Urbanuskerk in Ouderkerk aan de Amstel. De kerk, in vorm een kruisbasiliek in neogotische stijl gebouwd, een ontwerp van de architect Pierre Cuypers (1827-1921) die ook de St. Urbanuskerk in Bovenkerk in Amstelveen heeft ontworpenRijksmonumenten van betekenis. De provincie vindt het belangrijk, dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. De restauratie- en herbestemmingen dragen bij aan een gunstig vestigingsklimaat in de provincie en ze zijn belangrijk voor de werkgelegenheid in de restauratiemarkt. Projecten en bedragen bekijk een lijst met alle projecten en bedragen (pdf 2 pagina’s). Volgens het document van de provincie Noord-Holland krijgt de St. Urbanuskerk in de gemeente Ouder-Amstel 148.960 euro subsidie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.