Bijgewerkt: 12 juni 2024

Villa Randwijck is feestelijk geopend

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Villa Randwijck
12-04-2014

Onder grote belangstelling werd op vrijdagmiddag 11 april 2014 de zogenaamde Villa Randwijck geopend aan de Bourgondischelaan 3 in Amstelveen. Met een feestelijk drankje en hapje werden de buurtbewoners hartelijk ontvangen door Nicole Bodewes, voorzitter van het wijkplatform Randwijck.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Nicole Bodewes en Jacqueline Koops ontvangen de bewoners bij de deur


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Hans de Bie journalist en wethouder Jacqueline Koops praten nog even bij, voor de openingsceremonie begint


Stichting Villa Randwijck bestaat sinds 2011 en wordt aangestuurd door een team van betrokken buurtbewoners met de bestuursleden Pim Giel, Nicole Bodewes, Jacqueline Wasser en Rijk de Gooyer.

De voorgeschiedenis van Villa Randwijck was ietsje minder feestelijk, want de ellende voor de wijkbewoners begon met de sloopplannen van de gemeente van het wijkcentrum 'De Laagte' in januari 2010. De naastgelegen speelplaats zou ook verdwijnen. Op de locatie van het wijkcentrum zou het dagcentrum voor gehandicapte kinderen Nifterlake gebouwd worden en dat vonden de buurtbewoners niet zo’n leuk idee, want in het wijkcentrum werden al jarenlang wekelijks cursussen en bijeenkomsten georganiseerd, of gewoon met elkaar gepraat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Pim Giel, voorzitter van de stichting, vertelt over het nieuwe wijkcentrum en hoeveel werk de vrijwilligers hebben verricht, om het gebouw op te knappen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De zaal blijkt erg krap, want er kwamen veel mensen naar de opening


Nicole Bodewes, de voorzitter van het wijkplatform heeft in samenspraak met de bewoners een rechtszaak aangespannen tegen de gemeentelijke plannen, maar de rechter heeft de bezwaren van bewoners tegen nieuwbouw van het dagcentrum voor gehandicapte kinderen Nifterlake aan de Henegouwselaan in Randwijck ongegrond verklaard. Dat betekende, dat wijkcentrum 'De Laagte' werd gesloopt en dat de bouw van het nieuwe Nifterlake rond de zomer van 2013 kon beginnen. Voor de activiteiten van 'De Laagte' is onderdak gevonden in het GO-centrum, maar in dat gebouw vonden de bewoners van Randwijck maar niet hun plaats.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Nicole Bodewes, voorzitter van het Wijkplatform Randwijck aan het woord. De weg naar een nieuw wijkcentrum was niet makkelijk, maar hopelijk krijgt het wijkcentrum Villa Randwijck haar eindbestemming in 2015


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Ook waren er jonge kinderen en dat is het bewijs, dat ze een wijkcentrum gewoon nodig hebben


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Kinderen tekenen met krijt op de stoep Villa Randwijck


Ze hebben hun eigen initiatief getoond en Stichting Villa Randwijck opgericht en zijn sinds 2011 bezig met de ontwikkeling van activiteiten voor sociale samenhang, vooral met als doelstelling in een eigen gebouw. ‘Villa Randwijck’ zou een sociaal centrum beheren, waaruit activiteiten ontplooid konden worden. De stichting zou dat willen doen in het voormalige hoofdgebouw van de Michiel de Ruyterschool aan het Catharina van Clevepark 10.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Wethouder Jacqueline Koops feliciteert de wijkbewoners met hun nieuwe wijkcentrum


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Nicole Bodewes en Jacqueline Koops verwijderen met de kinderen het rode folie van het raam en Villa Randwijck is nu officieel geopend


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Grea Twint (l) oud burgerraadslid van SP-Amstelveen en Axel Boomgaars, (r) fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen waren er ook aanwezig


Het beoogde gebouw blijft echter nodig voor het huisvesten van het groeiend aantal leerlingen op de scholen in Randwijck. De gemeente heeft een onderwijshuisvestingsplicht en wil, dat kinderen in hun eigen wijk naar school kunnen gaan – meldde in een persbericht Herbert Raat (VVD) wethouder Onderwijs op 30 oktober 2013.

Momenteel wordt het gehele gebouw gebruikt door de Roelof Venemaschool vanwege de geplande nieuwbouw van deze school. De leerlingen zijn inmiddels verspreid over vier locaties. Naar verwachting kan de nieuwe Roelof Venemaschool in het voorjaar van 2015 worden opgeleverd. Dan krijgen alle leerlingen weer in één gebouw onderwijs.

Dus de nieuwe locatie aan de Bourgondischelaan 3 is eigenlijk ook tijdelijk, want de leden van het bestuur hopen, dat vanaf 2015, hun droomvilla in de Michiel de Ruyterschool, toch beschikbaar wordt voor hun activiteiten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het bestuur van de Stichting Villa Randwijck poseert trots voor hun nieuwe wijkcentrum met de kinderen


Maar het is nog lang niet zo ver, dus vond op 11 april 2014 de officiële opening plaats door wethouder Jacqueline Koops (CU). De opening van het “nieuwe” wijkcentrum voor de wethouder is een van haar laatste goede daden, want zij wordt in het volgende College van B en W vervangen door iemand anders, maar het kan zeker op de zegeningenregister van de ChristenUnie bijgeschreven worden. Wethouder Koops heeft het initiatief van de buurtbewoners om een eigen buurtonderneming te starten vanaf het begin ondersteund.

De bestuursleden en vrijwilligers hebben de ruimte in het gebouw ingericht voor ontmoetingen en activiteiten in de wijk. Tijdens het opknappen van het pand is er veel aanloop geweest van enthousiaste buurtbewoners met vragen, maar ook met ideeën over de invulling van de programma’s en het benutten van het pand. Bekijk ook hun website Villa Randwijck.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.