Bijgewerkt: 27 mei 2024

Visuele navigatie tussen 55 miljoen gratis foto's met Wikiview

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikiview/Wikipedia
08-11-2019

Gebruik Wikiview om Wikimedia Commons beelden te verkennen. Doorzoek miljoenen afbeeldingen op trefwoorden, kleuren of geüploade afbeeldingen. Wikiview is een voorbeeld van een grafisch navigatiesysteem op basis van afbeeldingen. Wikimedia Commons bevat meer dan 55 miljoen afbeeldingen en multimediabestanden en het is de grootste gratis beeldbank. Commons is de primaire opslagplaats van media voor alle Wikimedia-projecten, zoals Wikipedia - een archief van visuele encyclopedische kennis.Een team met de Duitse universiteit HTW Berlin heeft een nieuw project gepubliceerd met de naam Wikiview, een website die het gemakkelijk maakt om te zoeken naar afbeeldingen in Wikimedia Commons. Met Wikiview kan iedereen zoeken naar afbeeldingen die gerelateerd zijn aan een onderwerp en vervolgens de resultaten beperken door andere zoektermen toe te voegen, zoals het specifiek zoeken naar foto's van oude auto's die zich buitenshuis bevinden.

Wikiview is een grafisch beeldverkenningssysteem om visueel te navigeren en te zoeken in de miljoenen Wikimedia Commons beelden. In eerdere publicaties introduceerden we het idee van grafische beeldnavigatie en stelden we een efficiënt algoritme voor om hiërarchische beeldgrafieken op te bouwen voor dynamisch veranderende beeldverzamelingen. Subsets van beelden worden achtereenvolgens uit de grafiek gehaald en weergegeven als een visueel gesorteerde 2D-beeldkaart, die kan worden ingezoomd en gesleept om verwante concepten te verkennen.

Wikiview werd als studentenproject gestart door Veronika Bertels, Theodor Günther, Franziska Henke, Jakub Müller, Timur Özer en Ole Wendt onder leiding van Prof. Kai Uwe Barthel. Het Wikiview-project is uitgebreid door de onderzoeksgroep Visual Computing van HTW Berlijn (Hochschule für Technik und Wirtschaft ) en werd als demo gepresenteerd op de ACM Multimedia-conferentie 2019 in Nice, Frankrijk. Meer informatie vindt u in hun arXiv-paper.

Wikimedia Commons? Wikimedia Commons (of gewoon Commons) is een online opslagplaats van vrij te gebruiken afbeeldingen, geluiden, andere media en JSON bestanden. Het is een project van de Wikimedia Foundation. Bestanden van Wikimedia Commons kunnen gebruikt worden in alle Wikimedia-projecten in alle talen, inclusief Wikipedia, Wiktionary, Wikibooks, Wikivoyage, Wikispecies, Wikisource en Wikinews, of gedownload worden voor off-site gebruik. Sinds 2019 bevat de repository meer dan 55 miljoen gratis mediabestanden, die beheerd en bewerkt kunnen worden door geregistreerde vrijwilligers. In juli 2013 bedroeg het aantal bewerkingen op Commons 100.000.000.

Foto Amstelveen
(Bron Wikiview - 2019)

De zoekopdracht 'bird' levert met Wikiview ongeveer 200 tekeningen en foto's met vogels op. Het zoeken is voorlopig alleen in het Engels mogelijk


Creative Commons (CC) is een Amerikaanse organisatie zonder winstoogmerk die zich inzet voor de uitbreiding van het aanbod aan creatieve werken waarop anderen legaal kunnen voortbouwen en die zij kunnen delen. De organisatie heeft verschillende auteursrechtlicenties, bekend als Creative Commons licenties, gratis vrijgegeven aan het publiek. Deze licenties stellen makers in staat om te communiceren welke rechten zij zich voorbehouden en welke rechten zij afstand doen van deze rechten ten voordele van de ontvangers of andere makers.

Een gemakkelijk te begrijpen uitleg van de rechten op één pagina, met bijbehorende visuele symbolen, verklaart de specifieke kenmerken van elke Creative Commons-licentie. Creative Commons-licenties vervangen het auteursrecht niet, maar zijn er wel op gebaseerd. Ze vervangen individuele onderhandelingen voor specifieke rechten tussen de eigenaar van het auteursrecht (licentiegever) en de licentienemer, die nodig zijn onder een "alle rechten voorbehouden" beheer van het auteursrecht, door een "sommige rechten voorbehouden" beheer dat gebruik maakt van gestandaardiseerde licenties voor hergebruik, waarbij de eigenaar van het auteursrecht geen commerciële compensatie vraagt. Het resultaat is een flexibel, goedkoop en goedkoop systeem voor het beheer van auteursrechten, dat zowel de houders van auteursrechten als de licentiehouders ten goede komt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.