Bijgewerkt: 20 april 2024

Vladimir Poetin in Sint-Petersburg

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Kremlin/SPIEF
20-06-2022

Het Internationaal Economisch Forum van Sint-Petersburg (SPIEF; Russisch: Петербургский международный экономический форум, ПМЭФ) is een jaarlijks Russisch evenement voor de economische sector, dat sinds 1997 in Sint-Petersburg wordt gehouden, en sinds 2005 onder auspiciën van de Russische president. Petersburg sinds 1997 en onder auspiciën van de Russische president sinds 2005. Elk jaar nemen er meer dan 10.000 mensen uit meer dan 120 verschillende landen aan deel. Aan het forum wordt deelgenomen door topmanagers van grote Russische en internationale bedrijven, staatshoofden, politieke leiders, premiers, vicepremiers, ministers van departementen en gouverneurs.

Het hoofddoel van het forum is praktische oplossingen aan te reiken voor bedrijven en regeringen, zodat de geografische barrières en de informatiebarrières tussen Rusland en andere landen kunnen worden overwonnen. Het forum was historisch bedoeld voor Rusland om directe buitenlandse investeringen aan te trekken, het economisch beleid te bespreken en een wereldwijd imago uit te stralen dat Rusland openstond voor zaken na de ontbinding van de Sovjet-Unie.

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag 17 juni 2022 een lange toespraak gehouden op het Internationaal Economisch Forum van Sint-Petersburg (SPIEF). Het bedrijfs- handels- en investeringsbeleid dat hij voor Rusland heeft uitgestippeld, gezien de nieuwe geopolitieke situatie en de nieuwe economische en financiële planning die plaatsvindt nu Rusland zich aan de nieuwe realiteit wil aanpassen.

'Ik heet alle deelnemers en gasten van het 25e Internationaal Economisch Forum van Sint-Petersburg welkom. Het Forum vindt plaats op een voor de internationale gemeenschap moeilijk moment, nu de economie, de markten en de grondbeginselen van het mondiale economische systeem een klap hebben gekregen. Veel handels-, industriële en logistieke ketens, die door de pandemie werden ontwricht, zijn aan nieuwe tests onderworpen. Bovendien zijn fundamentele zakelijke begrippen zoals de zakelijke reputatie, de onschendbaarheid van eigendom en het vertrouwen in de mondiale munteenheden ernstig aangetast.



Vandaag hebben wij - als ik zeg "wij", bedoel ik het Russische leiderschap - onze eigen kijk op de mondiale economische situatie. Ik zou dieper willen ingaan op de maatregelen die Rusland in deze omstandigheden neemt en op de wijze waarop het zich in deze dynamisch veranderende omstandigheden denkt te ontwikkelen. Nogmaals, deze veranderingen zijn fundamenteel, baanbrekend en rigoureus. Het zou een vergissing zijn ervan uit te gaan dat men in een tijd van turbulente veranderingen gewoon kan uitzitten of afwachten tot alles weer op het goede spoor zit en wordt wat het was. Dat zal niet gebeuren.

Stap voor stap zullen wij de economische situatie normaliseren. We hebben de financiële markten, het banksysteem en het handelsnetwerk gestabiliseerd. Nu zijn we bezig de economie te verzadigen met liquiditeit en werkkapitaal om de stabiele werking van ondernemingen en bedrijven, de werkgelegenheid en de banen in stand te houden. Ik zou willen benadrukken dat wij, om succesvol te kunnen blijven, de situatie uitdrukkelijk eerlijk en realistisch moeten inschatten, onafhankelijk conclusies moeten trekken en uiteraard over een can-do spirit moeten beschikken, wat zeer belangrijk is. Wij zijn sterke mensen en kunnen elke uitdaging aan. Net als onze voorgangers kunnen wij elke taak aan. De hele duizendjarige geschiedenis van ons land bewijst dit.

Inflatie. Binnen slechts drie maanden na het massale sanctiepakket hebben we de inflatiepieken onderdrukt. Na een piek van 17,8% bedraagt de inflatie thans 16,7% en blijft zij dalen. Deze economische dynamiek wordt gestabiliseerd en de staatsfinanciën zijn nu houdbaar. Ja, dit cijfer is te veel voor ons - 16,7% is een hoge inflatie. We moeten en zullen hieraan werken en ik ben er zeker van dat we een positief resultaat zullen bereiken. (Ed: De Bank van Rusland voorspelt nu een gemiddeld inflatiecijfer voor 2022 van 14%, dalend tot 4,3% in 2023).

In sommige landen van de eurozone is de inflatie opgelopen tot meer dan 20%. (Ed: Het gemiddelde inflatiepercentage in de EU bedraagt ongeveer 9%). De inflatie in de Verenigde Staten is ook onaanvaardbaar, de hoogste in de afgelopen 40 jaar. (Ed: Momenteel 8,6%) Natuurlijk loopt de inflatie in Rusland tot nu toe ook in de dubbele cijfers. Wij hebben echter de sociale uitkeringen en pensioenen aan de inflatie aangepast en het minimumloon en het minimumloon voor levensonderhoud verhoogd, waardoor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen worden beschermd. Tegelijkertijd hebben de hoge rentetarieven de mensen geholpen hun spaargeld in het Russische banksysteem te houden.

Zakenmensen weten natuurlijk dat een hoge sleutelvoet de economische ontwikkeling duidelijk vertraagt. Maar het is in de meeste gevallen een zegen voor de mensen. Door de hogere rente hebben zij een aanzienlijke hoeveelheid geld opnieuw in de banken geïnvesteerd. Dit is ons belangrijkste verschil met de EU-landen, waar de stijgende inflatie de reële inkomens van de mensen rechtstreeks doet dalen en hun spaargeld opeet, en waar de huidige uitingen van de crisis vooral de lage-inkomensgroepen treffen.

Begrotingsoverschot. Na de eerste vijf maanden van dit jaar vertoont de federale begroting een overschot van 1,5 biljoen roebel (26 miljard US$) en de geconsolideerde begroting - een overschot van 3,3 biljoen roebel. (US$ 57,4 miljard) Alleen al in mei bedroeg het overschot op de federale begroting bijna een half biljoen roebel, waarmee het cijfer voor mei 2021 meer dan vier keer werd overschreden. Vandaag is het onze taak om de voorwaarden te scheppen voor het opbouwen van de productie en het vergroten van het aanbod op de binnenlandse markt, alsook om de vraag en de bankfinanciering in de economie te herstellen naar evenredigheid met de groei van het aanbod.

Russische steunmaatregelen voor bedrijven. Ik heb vermeld dat wij maatregelen hebben genomen om de vlottende activa van bedrijven te herstellen. In de meeste sectoren hebben bedrijven het recht gekregen om verzekeringspremies voor het tweede kwartaal van het jaar op te schorten. Industriële bedrijven hebben nog meer mogelijkheden - zij zullen deze ook tot en met het derde kwartaal kunnen uitstellen. In feite komt dit neer op het krijgen van een renteloze lening van de staat.

In de toekomst zullen de bedrijven de uitgestelde verzekeringspremies niet in één keer hoeven te betalen. Zij zullen deze vanaf juni 2023 in gelijke termijnen over 12 maanden kunnen betalen. Vanaf mei is de gesubsidieerde hypotheekrente verlaagd. Hij bedraagt nu 9%, terwijl het programma is verlengd tot het einde van het jaar. Zoals gezegd is het programma bedoeld om Russen te helpen hun woonsituatie te verbeteren en tegelijkertijd de woningbouwindustrie en aanverwante bedrijfstakken, die werk bieden aan miljoenen mensen, te ondersteunen.

Na een piek dit voorjaar zijn de rentetarieven geleidelijk aan het dalen, nu de Centrale Bank het belangrijkste rentetarief verlaagt. Ik denk dat de gesubsidieerde hypotheekrente daardoor verder kan worden verlaagd tot 7%. Wat is hier van belang? Het programma loopt ongewijzigd door tot het eind van het jaar. Dit betekent dat onze mede-Russen die hun levensomstandigheden willen verbeteren, nog voor het einde van het jaar van de subsidie gebruik moeten maken.

Leningen voor bedrijven op lange termijn. Ook het plafond voor leningen aan bedrijven blijft ongewijzigd: 12 miljoen roebel voor Moskou en Sint-Petersburg en 6 miljoen voor de rest van Rusland. Ik moet hieraan toevoegen dat wij langetermijnleningen voor ondernemingen toegankelijker moeten maken. Het accent moet worden verlegd van begrotingssubsidies voor bedrijven naar bankleningen als middel om de bedrijvigheid te stimuleren. Wij moeten dit ondersteunen. Wij zullen 120 miljard roebel (2 miljard USD) uit het Fonds voor het Nationaal Vermogen toewijzen om de capaciteit van de VEB Project Financieringsfabriek op te bouwen. Hierdoor zal extra krediet kunnen worden verstrekt voor hoognodige initiatieven en projecten ter waarde van ongeveer een half triljoen roebel.

Over de economie van de Europese Unie. Eens te meer is in de afgelopen jaren gebleken dat sancties als wapen een tweesnijdend zwaard zijn dat hun voorstanders en architecten evenveel, zo niet meer, schade berokkent. Ik heb het niet over de repercussies die we vandaag duidelijk zien. Wij weten dat de Europese leiders informeel, om zo te zeggen heimelijk, spreken over de zeer verontrustende mogelijkheid dat sancties niet tegen Rusland, maar tegen elke ongewenste natie, en uiteindelijk iedereen, inclusief China, Iran en andere landen, zouden worden ingesteld.

Tot dusver is dit niet het geval, maar de Europese politici hebben hun economieën al een zware slag toegebracht. We zien de sociale en economische problemen in Europa, en ook in de VS, verergeren, de prijzen van voedsel, elektriciteit en brandstof stijgen, de levenskwaliteit in Europa daalt en bedrijven verliezen hun marktvoordeel. De directe, berekenbare verliezen van de EU als gevolg van de sancties kunnen dit jaar meer dan 400 miljard dollar bedragen. Dit is de prijs voor de besluiten die ver van de realiteit staan en in strijd zijn met het gezond verstand. Deze uitgaven komen rechtstreeks op de schouders van de mensen en de bedrijven in de EU terecht.

De toenemende uitgaven van Europese bedrijven en het verlies van de Russische markt zullen blijvende negatieve gevolgen hebben. Het voor de hand liggende gevolg hiervan zal zijn dat het concurrentievermogen in de wereld afneemt en dat het groeitempo van de Europese economieën in de komende jaren systematisch zal dalen.

Alles bij elkaar zal dit de diepgewortelde problemen van de Europese samenlevingen nog verergeren. Ja, wij hebben ook veel problemen, maar ik moet het nu over Europa hebben omdat zij met de vinger naar ons wijzen - hoewel zij genoeg van hun eigen problemen hebben. Ik heb dit in Davos gezegd. Een rechtstreeks gevolg van de acties en gebeurtenissen van de Europese politici dit jaar zal zijn dat de ongelijkheid in deze landen verder zal toenemen, waardoor hun samenlevingen nog meer verdeeld zullen raken, en het gaat daarbij niet alleen om het welzijn, maar ook om de waardeoriëntatie van verschillende groepen in deze samenlevingen.

Een dergelijke ontkoppeling van de realiteit en de eisen van de samenleving zal onvermijdelijk leiden tot een sterke toename van populisme en extremistische en radicale bewegingen, grote sociaal-economische veranderingen, verloedering en een verandering van elites op korte termijn. (Ed: Poetin voorspelt hier veranderingen in het politieke leiderschap in Europa, vermoedelijk omdat de wintertekorten en stijgende prijzen uiteindelijk leiden tot ontevredenheid onder de bevolking).

De pogingen om de schijn op te houden en het gepraat over zogenaamd aanvaardbare kosten in de naam van pseudo-eenheid kunnen de hoofdzaak niet verhullen: de Europese Unie heeft haar politieke soevereiniteit verloren, en haar bureaucratische elites dansen naar andermans pijpen, doen alles wat hen van hogerhand wordt opgedragen en schaden hun eigen bevolking, economieën en bedrijven. (Ed: De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde eerder deze maand dat het hoofd van Exxon "meer geld verdiende dan God" - een voorbeeld van het ultra-kapitalisme in de Amerikaanse energiesector dat de Amerikaanse binnenlandse consumenten uitperst).

Over de wereldeconomie. Er zijn nog andere zaken van cruciaal belang. De verslechtering van de economische situatie in de wereld is geen recente ontwikkeling. Ik zal nu ingaan op zaken die naar mijn mening uiterst belangrijk zijn. Wat er nu gebeurt, is niet het gevolg van wat er in de afgelopen maanden is gebeurd. De stijgende inflatie op de producten- en grondstoffenmarkten was reeds lang voor de gebeurtenissen van dit jaar een feit geworden. De wereld is beetje bij beetje in deze situatie gedreven door vele jaren onverantwoord macro-economisch beleid van de G7-landen, met inbegrip van ongecontroleerde emissies en de accumulatie van ongedekte schulden. Deze processen verscherpten zich met het uitbreken van de coronavirus pandemie in 2020, toen vraag en aanbod van goederen en diensten op wereldschaal drastisch daalden.

Omdat zij geen andere recepten konden of wilden bedenken, hebben de regeringen van de leidende westerse economieën eenvoudigweg hun geldprintmachines versneld. Zo'n eenvoudige manier om ongekende begrotingstekorten weg te werken. Ik heb dit cijfer al aangehaald: in de afgelopen twee jaar is de geldhoeveelheid in de Verenigde Staten met meer dan 38% gegroeid. Voorheen duurde een dergelijke stijging tientallen jaren, maar nu groeide zij met 38% of US$ 5,9 biljoen in twee jaar. Ter vergelijking: slechts enkele landen hebben een groter bruto binnenlands product.

Ook de geldhoeveelheid van de EU is in deze periode spectaculair toegenomen. Deze is met ongeveer 20% gegroeid, oftewel 2,5 biljoen euro. Dit zorgt voor inflatie. De stijgende prijzen, de versnellende inflatie, de tekorten aan voedsel en brandstof, benzine, en de problemen in de energiesector zijn het gevolg van systeemfouten die de huidige Amerikaanse regering en de Europese bureaucratie hebben gemaakt in hun economisch beleid. Daar liggen de oorzaken, en alleen daar.

Ik noem ook onze speciale operatie: ja, die heeft bijgedragen tot de trend, maar de hoofdoorzaak is juist dit - hun foutieve economische beleid. Dus, ze hebben meer geld gedrukt, en dan wat? Waar is al dat geld gebleven? Het werd duidelijk gebruikt om goederen en diensten buiten de westerse landen te betalen - daar stroomde het nieuw gedrukte geld naartoe. Ze begonnen letterlijk schoon schip te maken, om de wereldmarkten weg te vagen. Natuurlijk dacht niemand aan de belangen van andere staten, inclusief de armste. Die bleven achter met restjes, zoals ze zeggen, en zelfs dat tegen exorbitante prijzen.

Terwijl eind 2019 de invoer van goederen naar de Verenigde Staten ongeveer 250 miljard dollar per maand bedroeg, is dat inmiddels opgelopen tot 350 miljard dollar. Opmerkelijk is dat de groei 40% bedroeg - precies in verhouding tot de ongedekte geldvoorraad die de afgelopen jaren is gedrukt. Ze hebben geld gedrukt en verspreid, en het gebruikt om goederen van de markten van derde landen weg te vagen.

Dit is wat ik zou willen toevoegen. Lange tijd waren de Verenigde Staten een grote voedselleverancier op de wereldmarkt. Het was trots, en terecht, op zijn verwezenlijkingen, zijn landbouw en zijn landbouwtradities. Tussen haakjes, dit is ook een voorbeeld voor velen van ons. Maar vandaag de dag is de rol van Amerika drastisch veranderd. Het is veranderd van een netto-exporteur van voedsel in een netto-importeur. Losjes gezegd drukt het geld en trekt het goederenstromen zijn kant op, waarbij het over de hele wereld voedingsmiddelen koopt.

De Europese Unie voert de invoer nog sneller op. Zo'n sterke stijging van de vraag, die niet door het aanbod van goederen wordt gedekt, heeft een golf van tekorten en wereldwijde inflatie op gang gebracht. Hier ligt de oorsprong van deze wereldwijde inflatie. In de afgelopen paar jaar is praktisch alles - grondstoffen, consumptiegoederen en vooral levensmiddelen - over de hele wereld duurder geworden. Ja, natuurlijk blijven deze landen, waaronder de Verenigde Staten, goederen importeren, maar het evenwicht tussen export en import is omgekeerd. Ik geloof dat de invoer zo'n 17 miljard dollar hoger ligt dan de uitvoer. Dit is het hele probleem.

Volgens de VN was de voedselprijsindex in februari 2022 50% hoger dan in mei 2020, terwijl de samengestelde grondstoffenindex in deze periode is verdubbeld. Onder de wolk van inflatie stellen veel ontwikkelingslanden zich een goede vraag: waarom verliezen ruilgoederen voor dollars en euro's hun waarde vlak voor onze ogen? De conclusie ligt voor de hand: de economie van mythische entiteiten wordt onvermijdelijk vervangen door de economie van reële waarden en activa.

Wereldwijde deviezenreserves. Volgens het IMF bedragen de mondiale deviezenreserves 7,1 biljoen USD en 2,5 biljoen euro. Deze reserves worden jaarlijks met ongeveer 8% gedevalueerd. Bovendien kunnen ze op elk moment in beslag worden genomen of gestolen als het beleid van de betrokken staten de Verenigde Staten niet aanstaat. Ik denk dat dit een zeer reële bedreiging is geworden voor veel landen die hun goud- en deviezenreserves in deze valuta's aanhouden. (Ed: 600 miljard dollar van de soevereine buitenlandse reserves van Rusland zijn bevroren door de Verenigde Staten. Dat is gelijk aan de volledige jaarlijkse BBP-output van België).

Volgens ramingen van analisten, en dit is een objectieve analyse, zal een omzetting van de wereldreserves beginnen, juist omdat er geen plaats voor is met dergelijke tekorten. Ze zullen worden omgezet van verzwakkende valuta's in reële hulpbronnen zoals voedsel, energiegrondstoffen en andere grondstoffen. Andere landen zullen dit natuurlijk ook doen. Uiteraard zal dit proces de wereldwijde dollarinflatie verder aanwakkeren.

Wat Europa betreft: hun mislukte energiebeleid, waarbij ze blindelings alles inzetten op hernieuwbare energiebronnen en spotleveringen van aardgas, die de energieprijzen sinds het derde kwartaal van vorig jaar hebben doen stijgen - hebben de prijsstijgingen ook verergerd. Rusland had hier absoluut niets mee te maken. Het is aan hun eigen acties te wijten dat de prijzen door het dak zijn gegaan, en nu zoeken ze weer iemand om de schuld te geven.

Over wereldwijde voedseltekorten. De misrekening van het Westen had niet alleen gevolgen voor de nettokosten van goederen en diensten, maar leidde ook tot een daling van de meststoffenproductie, vooral stikstofhoudende meststoffen die uit aardgas worden gemaakt. In totaal zijn de wereldprijzen voor meststoffen van medio 2021 tot februari 2022 - vóór de speciale operatie - met meer dan 70% gestegen.

Helaas zijn er momenteel geen omstandigheden die deze prijstrends kunnen ondervangen. Integendeel, verergerd door belemmeringen voor de werking van Russische en Wit-Russische meststoffenproducenten en een verstoorde aanvoerlogistiek, (Ed: De EU heeft Wit-Rusland, een belangrijke mondiale leverancier van kaliumchloride, een sanctie opgelegd) en deze situatie nadert een impasse. Het is niet moeilijk om de komende ontwikkelingen te voorzien. Een tekort aan meststoffen betekent een lagere oogst en een groter risico op een onderbevoorrade wereldvoedselmarkt. De prijzen zullen nog verder stijgen, wat in de armste landen tot honger zou kunnen leiden. En dat zal de Amerikaanse regering en de Europese bureaucratie volledig op hun geweten hebben.

Ik wil nogmaals benadrukken dat dit probleem niet vandaag of in de afgelopen drie of vier maanden is ontstaan. En het is zeker niet de schuld van Rusland, zoals sommigen proberen te verklaren, door de verantwoordelijkheid voor de huidige stand van zaken in de wereldeconomie op ons land af te schuiven.

Misschien zou het zelfs leuk zijn om te horen dat wij zo machtig en almachtig zijn dat wij de inflatie in het Westen, in de Verenigde Staten en Europa, kunnen opblazen, of dat wij dingen kunnen doen om alles in wanorde te brengen. Misschien zou het fijn zijn deze macht te voelen, als er maar waarheid in zat.

Deze situatie broeit al jaren, aangewakkerd door het kortzichtige optreden van hen die gewend zijn hun problemen op te lossen ten koste van een ander en die vertrouwden en nog steeds vertrouwen op het mechanisme van de financiële emissie om handelsstromen te overbruggen en naar zich toe te trekken, waardoor de tekorten oplopen en in bepaalde regio's van de wereld humanitaire rampen worden veroorzaakt. Ik voeg hieraan toe dat dit in wezen hetzelfde roofzuchtige koloniale beleid is als in het verleden, maar natuurlijk in een nieuwe iteratie, een subtielere en geraffineerdere uitgave. Misschien herken je het in eerste instantie niet eens.

Russische voedselleveranties. De huidige prioriteit van de internationale gemeenschap is de voedselleveranties aan de wereldmarkt op te voeren, met name om te voorzien in de behoeften van de landen die het meest behoefte hebben aan voedsel. Terwijl Rusland zijn binnenlandse voedselzekerheid waarborgt en de binnenlandse markt bevoorraadt, kan het ook zijn uitvoer van voedsel en meststoffen opvoeren. Zo kan bijvoorbeeld onze graanexport in het volgende seizoen tot 50 miljoen ton worden verhoogd. Wij zullen in de eerste plaats de landen bevoorraden die het meest behoefte hebben aan voedsel en waar het aantal hongerenden zou kunnen toenemen, in de eerste plaats de Afrikaanse landen en het Midden-Oosten. (Ed: Rusland heeft uitdrukkelijk verklaard dat het geen levensmiddelen zal uitvoeren naar "onvriendelijke" landen).

Tegelijkertijd zullen er daar problemen zijn, en niet door onze schuld ook. Ja, op papier Russisch graan, voedsel en kunstmest... maar de Amerikanen hebben sancties ingesteld op onze kunstmest, en de Europeanen volgden. Later hebben de Amerikanen ze opgeheven omdat ze zagen waar dit toe kon leiden. Maar de Europeanen hebben zich niet teruggetrokken. Iedereen weet dat zij iets stoms hebben gedaan, maar om bureaucratische en politieke redenen vinden zij het moeilijk om op hun schreden terug te keren.

Zoals ik al zei, is Rusland bereid bij te dragen tot het in evenwicht brengen van de wereldmarkten voor landbouwproducten, en we zien dat onze VN-collega's, die zich bewust zijn van de omvang van het wereldvoedselprobleem, bereid zijn tot een dialoog. We zouden kunnen praten over het scheppen van normale logistieke, financiële en vervoersvoorwaarden voor een toename van de Russische uitvoer van voedsel en meststoffen.

Wat de Oekraïense voedselleveranties aan de wereldmarkten betreft - ik moet dit vermelden vanwege de talrijke speculaties - belemmeren wij hen niet. Zij kunnen het doen. Wij hebben de Zwarte Zee-havens van Oekraïne niet ondermijnd, dat heeft de Oekraïense marine gedaan. Zij kunnen de mijnen ruimen en de voedselexport hervatten. Wij zullen de veilige vaart van civiele schepen waarborgen. Geen probleem.

Maar waar hebben we het over? Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw gaat het om 6 miljoen ton tarwe (wij schatten het op 5 miljoen ton) en 7 miljoen ton maïs. Dat is het, alles bij elkaar. Aangezien de wereldproductie van tarwe 800 miljoen ton bedraagt, maakt 5 miljoen ton weinig verschil voor de wereldmarkt. Hoe dan ook, Oekraïens graan kan worden geëxporteerd, en niet alleen via Zwarte Zeehavens. Een andere route is via Wit-Rusland, wat overigens de goedkoopste manier is. (Ed: De EU heeft de Wit-Russische havens gesanctioneerd en de grensovergangen gesloten). Of via Polen of Roemenië, afhankelijk van wat u verkiest. In feite zijn er vijf of zes uitvoerroutes.

Het probleem ligt niet bij ons, het probleem ligt bij de adequaatheid van de mensen die het in Kiev voor het zeggen hebben. Zij kunnen beslissen wat te doen. Maar er is ook het risico dat graan wordt gebruikt als betaling voor wapenleveringen. Dat zou betreurenswaardig zijn.

Over Rusland en de veiligheid in de wereld. Opnieuw maakt de wereld een tijdperk van drastische veranderingen door. Internationale instellingen vallen uiteen en wankelen. Veiligheidsgaranties worden gedevalueerd. Het Westen heeft er een punt van gemaakt zijn eerdere toezeggingen niet na te komen. Het is eenvoudigweg onmogelijk gebleken om nieuwe overeenkomsten met hen te sluiten. Mijn punt is dat soevereiniteit in de 21e eeuw niet kan worden gesegmenteerd of gefragmenteerd. De componenten van soevereiniteit zijn even belangrijk, en zij versterken elkaar en vullen elkaar aan. Het gaat ons dus niet alleen om de verdediging van onze politieke soevereiniteit en nationale identiteit, maar ook om de versterking van alles wat bepalend is voor de economische, financiële, professionele en technologische onafhankelijkheid van ons land.

De structuur zelf van de westerse sancties berustte op de valse vooronderstelling dat Rusland economisch niet soeverein is en kritisch kwetsbaar is. Zij lieten zich zo meeslepen in het verspreiden van de mythe van de achterlijkheid van Rusland en zijn zwakke positie in de wereldeconomie en -handel, dat zij er blijkbaar zelf in begonnen te geloven.

Terwijl zij hun economische blitzkrieg planden, hebben zij niet gemerkt, of gewoonweg genegeerd, hoeveel ons land de afgelopen paar jaar veranderd is. Deze veranderingen zijn het resultaat van onze geplande inspanningen om een duurzame macro-economische structuur te creëren, voedselzekerheid te waarborgen, importvervangende programma's uit te voeren en ons eigen betalingssysteem op te zetten, om er maar een paar te noemen.

Natuurlijk hebben de sanctiebeperkingen het land voor veel uitdagingen gesteld. Sommige bedrijven hebben nog steeds problemen met reserveonderdelen. Onze bedrijven hebben geen toegang meer tot veel technologische oplossingen. De logistiek is in het slop geraakt. Maar aan de andere kant opent dit alles nieuwe mogelijkheden voor ons - we praten hier vaak over, maar het is echt zo. Dit alles is een stimulans om een economie op te bouwen met een volledig in plaats van een gedeeltelijk technologisch, productie-, menselijk en wetenschappelijk potentieel en soevereiniteit.

Natuurlijk is het onmogelijk om zo'n veelomvattende uitdaging in één keer op te lossen. Het is noodzakelijk systematisch verder te werken met het oog op de toekomst. Dit is precies wat Rusland doet door zijn langetermijnplannen voor de ontwikkeling van takken van de economie en de versterking van de sociale sfeer ten uitvoer te leggen. De huidige beproevingen resulteren slechts in aanpassingen en wijzigingen van de plannen zonder dat de strategische oriëntatie wordt gewijzigd.

Russische economische ontwikkeling: Grondbeginselen. Ik zou het willen hebben over de basisprincipes op basis, waarvan ons land, onze economie zich zal ontwikkelen. Het eerste beginsel is openheid. Echt soevereine staten zijn altijd geïnteresseerd in gelijkwaardig partnerschap en in het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van de wereld. Zwakke en afhankelijke landen daarentegen zijn meestal op zoek naar vijanden, wakkeren xenofobie aan of verliezen de laatste restjes van hun identiteit en onafhankelijkheid, en volgen blindelings in het kielzog van hun suzerein. (Ed: Poetin verwijst hier naar de Verenigde Staten als suzerein over de EU en andere landen zoals Australië en het VK).

Wij breiden de samenwerking uit met allen die met ons willen samenwerken, en zullen dat blijven doen. Het zijn er velen. Ik zal ze hier niet opnoemen. Zij vormen de overgrote meerderheid van de mensen op aarde. Ik zal nu niet al deze landen opnoemen. Het is algemeen bekend. (Ed: Zie het grijze gedeelte van de eerdere kaart).

Ik zal niets nieuws zeggen als ik u eraan herinner dat iedereen die met Rusland wil blijven samenwerken of samenwerkt, blootstaat aan schaamteloze druk van de Verenigde Staten en Europa; het gaat zelfs zo ver dat er directe dreigementen worden geuit. Dit soort chantage betekent echter weinig wanneer het gaat om landen die worden geleid door echte leiders die het verschil kennen tussen hun eigen nationale belangen, de belangen van hun volk - en die van iemand anders. (Ed: voorbeelden zijn de recente dreigementen met sancties aan het adres van onder meer India en China).

Rusland zal de economische samenwerking met deze staten uitbouwen en gezamenlijke projecten bevorderen. Tegelijkertijd zullen wij zeker blijven samenwerken met westerse bedrijven die ondanks het ongekende getouwtrek op de Russische markt zijn gebleven - dergelijke bedrijven bestaan ook.

De-Dollarisatie & Ontwikkeling van de Infrastructuur. Wij geloven dat de ontwikkeling van een handige en onafhankelijke betalingsinfrastructuur in nationale valuta's een solide en voorspelbare basis vormt voor de verdieping van de internationale samenwerking. Om bedrijven uit andere landen te helpen logistieke en samenwerkingsbanden aan te knopen, werken wij aan verbetering van de vervoerscorridors, vergroting van de capaciteit van de spoorwegen en van de overslagcapaciteit in havens in het Noordpoolgebied en in het oosten, zuiden en andere delen van het land, onder meer in de bekkens van de Azov-Zwarte Zee en de Kaspische Zee - zij zullen het belangrijkste deel worden van de Noord-Zuidcorridor, die voor stabiele verbindingen met het Midden-Oosten en Zuid-Azië zal zorgen. Wij verwachten dat het vrachtverkeer langs deze route in de nabije toekomst gestaag zal beginnen te groeien.

Maar buitenlandse handel is niet onze enige prioriteit. Rusland is voornemens de samenwerking op wetenschappelijk, technologisch, cultureel, humanitair en sportief gebied uit te breiden op basis van gelijkheid en wederzijds respect tussen de partners. Terzelfder tijd zal ons land streven naar verantwoordelijk leiderschap op al deze gebieden.

Investeringen en ontwikkeling van de particuliere sector. Het tweede beginsel van onze ontwikkeling op lange termijn is het vertrouwen op de vrijheid van ondernemerschap. Elk particulier initiatief dat Rusland ten goede komt, moet maximale steun en ruimte voor uitvoering krijgen. De pandemie en de meer recente gebeurtenissen hebben bevestigd hoe belangrijk flexibiliteit en vrijheid in de economie zijn. Russische particuliere ondernemingen hebben - onder moeilijke omstandigheden, te midden van pogingen om onze ontwikkeling met alle middelen in te perken - bewezen dat zij op de wereldmarkten kunnen concurreren. Particuliere bedrijven moeten ook worden gecrediteerd voor de aanpassing van Rusland aan de snel veranderende externe omstandigheden. Rusland moet zorgen voor een dynamische ontwikkeling van de economie - uiteraard steunend op het particuliere bedrijfsleven.

Wegnemen van administratieve belemmeringen. Wij zullen de administratieve belemmeringen blijven verminderen. Zo hebben wij in 2016-2018 een moratorium ingesteld op routineaudits van kleine ondernemingen. Vervolgens werd dit verlengd tot 2022. In 2020 werd dit moratorium uitgebreid tot middelgrote ondernemingen. Ook is het aantal niet-geplande audits ongeveer verviervoudigd. Daar is het niet bij gebleven en afgelopen maart hebben we routineaudits afgeschaft voor alle ondernemers, ongeacht de omvang van hun bedrijf, mits hun activiteiten geen hoog risico voor mens of milieu inhouden. Daardoor is het aantal routineaudits verzesvoudigd ten opzichte van vorig jaar.

Waarom geef ik zoveel details? Het punt is dat na de instelling van het moratorium op audits het aantal overtredingen door ondernemers - dit was het resultaat - niet is toegenomen, maar juist is gedaald. Dit getuigt van de rijpheid en verantwoordelijkheid van de Russische ondernemingen. Natuurlijk moeten zij worden gemotiveerd in plaats van te worden gedwongen zich aan voorschriften en eisen te houden. Er is dus alle reden om nog een radicale stap voorwaarts te zetten, namelijk om voorgoed en permanent af te zien van het merendeel van de audits voor alle Russische bedrijven, behalve voor risicovolle of potentieel gevaarlijke activiteiten. Iedereen heeft allang begrepen dat het niet nodig was om iedereen zonder uitzondering te controleren. Er moet een risicogerichte aanpak komen. Ik verzoek de regering om in de komende maanden de specifieke parameters van een dergelijke hervorming uit te werken.

Er is nog een ander zeer gevoelig onderwerp voor het bedrijfsleven, dat vandaag ook belangrijk is geworden voor onze nationale veiligheid en economische weerbaarheid. Om allerlei vormen van misbruik en achterpoortjes om ondernemers onder druk te zetten te verminderen en tot een minimum te beperken, schrappen wij consequent losse regels uit het strafrecht die worden toegepast op economische delicten.

In maart 2022 is een wet ondertekend op grond waarvan belastinggerelateerde strafzaken tegen ondernemers alleen door de belastingdienst voor de rechter mogen worden gebracht - een andere mogelijkheid is er niet. Binnenkort zal een wetsontwerp worden aangenomen over de verkorting van de verjaringstermijn voor belastinggerelateerde misdrijven en over de verwerping van rechtszaken om strafvervolging in te stellen nadat achterstallige belastingen zijn betaald.

Met een alomvattende, zij het voorzichtige aanpak, moeten we een breed scala van economische delicten decriminaliseren, bijvoorbeeld die waarbij bedrijven zonder vergunning of accreditatie strafbaar worden gesteld. Dit is vandaag de dag een omstreden praktijk omdat onze westerse partners op illegale wijze weigeren dergelijke vergunningen te verstrekken. Onze eigen instanties mogen niet in hun eentje onze ondernemingen strafrechtelijk aansprakelijk stellen voor het feit dat zij eigenlijk niets verkeerd hebben gedaan. Het probleem is dit, en kleine bedrijven begrijpen dat heel goed : als een vergunning verlopen is, en de Westerse partners weigeren die te verlengen, wat moeten de bedrijven dan doen, hun activiteiten stopzetten ? In geen geval, ze laten werken. Het overheidstoezicht moet blijven bestaan, maar er mag geen sprake zijn van ongepaste inmenging in het bedrijfsleven.

Nationale vooruitgang per regio. Het spreekt vanzelf dat regionale regeringen een belangrijke rol spelen bij de totstandbrenging van een modern ondernemingsklimaat. Zoals gebruikelijk tijdens het Forum van Sint-Petersburg, belicht ik de regio's die aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt op de ranglijst van het nationale investeringsklimaat, die is opgesteld door het Agentschap voor Strategische Initiatieven.

In de top drie zijn veranderingen opgetreden. Moskou en Tatarstan zijn aan de top gebleven en hebben gezelschap gekregen van de regio Moskou, die in een jaar tijd van de achtste plaats naar de top drie is opgeklommen. Ook de regio's Toela, Nizjni Novgorod, Tjoemen, Novgorod en Sachalin, Sint-Petersburg en Basjkortostan voeren de ranglijst aan. Afzonderlijk zou ik de regio's willen belichten die de grootste vooruitgang hebben geboekt, zoals de regio Koergan, die 36 plaatsen is gestegen; het gebied Perm en het gebied Altai, die 26 plaatsen zijn gestegen; Ingoesjetië, dat 24 plaatsen is gestegen; en de regio Ivanovo, die 17 plaatsen is gestegen. Ik wil onze collega's in deze regio's bedanken en feliciteren met hun goede werk.

Digitale markten en e-handel. De federale regering en de regionale en gemeentelijke overheden moeten zich concentreren op de ondersteuning van individuele bedrijfsinitiatieven in kleine steden en afgelegen plattelandsgemeenschappen. Wij kennen dergelijke succesverhalen. Het gaat onder meer om de ontwikkeling van populaire software en de landelijke marketing van lokaal geproduceerd biologisch voedsel en milieuvriendelijke producten met behulp van binnenlandse websites.

Het is van belang nieuwe kansen te creëren, moderne winkelformules in te voeren, waaronder platforms voor elektronische handel, zoals ik hierboven heb vermeld, en de logistieke, vervoers- en andere kosten te verlagen, onder meer door gebruik te maken van gemoderniseerde Russische postkantoren.

Het is ook van belang om werknemers van kleine bedrijven, zelfstandigen en startende ondernemers te helpen extra vaardigheden en competenties te verwerven. Gelieve overeenkomstige maatregelen die specifiek zijn toegesneden op kleine steden en plattelands- en afgelegen gebieden op te nemen als een afzonderlijke lijn in het nationale project ter bevordering van het midden- en kleinbedrijf.

Bevordering van vaderlandsliefde in het bedrijfsleven. Vandaag wil ik mij richten tot onze ambtenaren, eigenaars van grote bedrijven, onze bedrijfsleiders en directieleden. Echt, stabiel succes en een gevoel van waardigheid en zelfrespect komen alleen tot stand wanneer je je toekomst en de toekomst van je kinderen verbindt met je Vaderland. Ik ken de gevoelens van veel van de bedrijfsleiders en eigenaars van onze bedrijven. U hebt me vaak gezegd dat zakendoen veel meer is dan winst maken, en daar ben ik het volledig mee eens. Het gaat erom het leven rondom u te veranderen, bij te dragen tot de ontwikkeling van uw thuissteden, regio's en het land in zijn geheel, wat uiterst belangrijk is voor zelfontplooiing. Er gaat niets boven het dienen van de mensen en de samenleving. Dat is de zin van je leven en je werk.

De recente gebeurtenissen hebben nog eens bevestigd wat ik altijd heb gezegd: thuis is het veel beter. Degenen die weigerden die duidelijke boodschap te horen, hebben honderden miljoenen, zo niet miljarden dollars verloren in het Westen, in wat een veilige haven voor hun activa leek. Ik zou nogmaals het volgende willen zeggen tegen onze collega's, zowel degenen die in deze zaal aanwezig zijn als degenen die er niet zijn: trapt u alstublieft niet weer in dezelfde val. Ons land heeft een enorm potentieel, en er zijn meer dan genoeg taken die uw bijdrage behoeven. Investeer hier, in het creëren van nieuwe ondernemingen en banen, in de ontwikkeling van de toeristische infrastructuur, steun scholen, universiteiten, gezondheidszorg en het sociale domein, cultuur en sport. Ik weet dat velen van u dit doen. Ik weet dit, maar ik wilde het nog eens zeggen.

Overigens wil ik nogmaals opmerken dat het nog maar de vraag is wat voor potentiële erfgenamen belangrijker is: geld en bezit of de goede naam van hun voorvaderen en hun dienstbaarheid aan het land. Dat laatste is iets dat niet mag worden verkwanseld of, vergeef me mijn taalgebruik, verspild aan drank. Een goede naam is iets dat altijd zal toebehoren aan je nakomelingen, aan toekomstige generaties. Hij zal altijd deel uitmaken van hun leven, van de ene generatie op de andere overgaan, hen helpen en hen sterker maken dan het geld of het bezit dat ze eventueel erven, hen kan maken.

Een evenwichtige macro-economie. Een verantwoordelijk en evenwichtig macro-economisch beleid is het derde leidende beginsel van onze ontwikkeling op lange termijn. Dit beleid heeft ons in feite grotendeels in staat gesteld de ongekende druk van de sancties te weerstaan. Ik herhaal dat dit een essentieel beleid op lange termijn is, niet alleen om de huidige uitdagingen aan te gaan. Wij zullen niet in de voetsporen treden van onze westerse collega's door hun bittere ervaring te herhalen en een inflatiespiraal op gang te brengen en hun financiën te ontwrichten.

Ons doel is de komende jaren een robuuste economische groei te waarborgen, de inflatielast voor onze burgers en bedrijven te verlichten en het streefcijfer voor de inflatie op middellange en lange termijn van vier procent te halen. Inflatie was een van de eerste dingen die ik noemde tijdens mijn opmerkingen, dus laat me u dit zeggen: we blijven vasthouden aan dit streefcijfer van een inflatie van vier procent.

Ik heb de regering al opdracht gegeven voorstellen uit te werken voor de nieuwe begrotingsrichtlijnen. Deze moeten ervoor zorgen dat ons begrotingsbeleid voorspelbaar is en ons in staat stellen optimaal gebruik te maken van de externe economische omstandigheden. Waarom hebben we dit allemaal nodig? Om de economische groei een stabielere basis te geven en tegelijk onze infrastructuur- en technologische doelstellingen te verwezenlijken, die een basis vormen voor de verbetering van het welzijn van onze bevolking. Het is waar dat sommige internationale reservemunten ze hebben gebruikt om onze geldvoorraad te "steriliseren", maar dat heeft geen enkele zin. Het beginsel dat men zijn uitgaven plant op basis van hoeveel men verdient, blijft relevant. Zo werkt het, en wij begrijpen dat.

Sociale hervorming. Sociale rechtvaardigheid is het vierde beginsel dat aan onze ontwikkeling ten grondslag ligt. Er moet een krachtige sociale dimensie zijn als het gaat om het bevorderen van economische groei en bedrijfsinitiatieven. Dit ontwikkelingsmodel moet de ongelijkheid verminderen in plaats van haar te vergroten, in tegenstelling tot wat in andere landen gebeurt. Om eerlijk te zijn hebben we niet voorop gelopen bij het verwezenlijken van deze doelstellingen. We moeten nog veel kwesties en problemen in dit verband oplossen.

Het terugdringen van armoede en ongelijkheid heeft alles te maken met het creëren van vraag naar in Rusland vervaardigde producten in het hele land, het overbruggen van de kloof tussen regio's wat betreft hun mogelijkheden, en het scheppen van nieuwe banen waar die het hardst nodig zijn. Dit zijn de belangrijkste aanjagers van economische ontwikkeling.

Ik wil benadrukken dat het genereren van een positieve impuls in termen van groei van het gezinsinkomen en armoedebestrijding de belangrijkste prestatie-indicatoren zijn voor overheidsinstanties en de staat in het algemeen. Wij moeten dit jaar reeds tastbare resultaten op dit gebied boeken, ondanks alle objectieve uitdagingen waarmee wij worden geconfronteerd. Ik heb deze taak al aan de regering opgedragen. Nogmaals, wij verlenen gerichte steun aan de meest kwetsbare groepen - gepensioneerden, gezinnen met kinderen, en mensen in moeilijke levenssituaties. De pensioenen worden jaarlijks geïndexeerd tegen een percentage dat hoger ligt dan de inflatie. Dit jaar zijn ze twee keer verhoogd, op 1 juni met nog eens 10%.

Het minimumloon werd tegelijkertijd met 10% verhoogd, evenals het bestaansminimum - een referentiecijfer dat wordt gebruikt voor de berekening van vele sociale uitkeringen en betalingen - en bijgevolg zouden ook deze uitkeringen moeten stijgen, waardoor de inkomens van ongeveer 15 miljoen mensen zouden stijgen. De afgelopen jaren hebben we een holistisch systeem opgebouwd om gezinnen met een laag inkomen en kinderen te ondersteunen. Vrouwen hebben recht op overheidssteun vanaf de eerste fasen van de zwangerschap en totdat het kind 17 jaar wordt.

De levensstandaard en de welvaart van de mensen zijn de belangrijkste demografische factoren; de huidige situatie is vrij moeilijk als gevolg van verschillende negatieve demografische golven die elkaar recentelijk hebben opgevolgd. In april werden in Rusland minder dan honderdduizend kinderen geboren, bijna 13 procent minder dan in april 2020. Ik vraag de regering om de ontwikkeling van aanvullende steunmaatregelen voor gezinnen met kinderen in het oog te blijven houden. Die moeten verstrekkend zijn en in verhouding staan tot de omvang van de buitengewone demografische uitdaging waarvoor we staan.

De toekomst van Rusland is verzekerd door gezinnen met twee, drie en meer kinderen. Daarom moeten we meer doen dan directe financiële steun verlenen - we moeten het gezondheidszorgstelsel, het onderwijs en alle gebieden die de kwaliteit van het leven van mensen bepalen, afstemmen op en richten op de behoeften van gezinnen met kinderen.

Dit probleem wordt onder meer aangepakt door de nationale sociale initiatieven, die regionale teams en het Agentschap voor Strategische Initiatieven samen uitvoeren. Dit najaar zullen wij de resultaten van hun werk evalueren en de Russische regio's rangschikken naar levenskwaliteit, zodat de beste ervaringen en praktijken zo breed mogelijk in het land kunnen worden toegepast.

Russische uitgaven voor infrastructuur 2023-28. Prioriteit geven aan de ontwikkeling van infrastructuur is het vijfde beginsel dat aan het economisch beleid van Rusland ten grondslag ligt. Wij hebben de directe begrotingsuitgaven voor de uitbreiding van vervoerscorridors opgevoerd. Volgend jaar wordt een ambitieus plan gelanceerd voor de aanleg en reparatie van het federale en regionale kernnetwerk van autosnelwegen. In de komende vijf jaar moet ten minste 85% van onze wegen op orde zijn gebracht.

Leningen uit de infrastructuurbegroting is een nieuw instrument dat op grote schaal wordt gebruikt. De leningen worden verstrekt voor 15 jaar tegen een JKP van 3%. Zoals ik al eerder zei, zijn ze veel populairder dan we aanvankelijk dachten. De regio's hebben meerdere goed doordachte en veelbelovende projecten die zo snel mogelijk moeten worden opgestart. We zullen nagaan hoe we deze steunmaatregel kunnen gebruiken. We hebben gisteravond over deze kwestie gedebatteerd. Wat ik wil zeggen is dat het een betrouwbaar instrument is.

De verbetering van de huisvesting en de nutsvoorzieningen is een andere zaak met een achterstand. In deze sector wordt chronisch te weinig geïnvesteerd, voor een bedrag van 4,5 triljoen roebel. Meer dan 40% van de netwerken moet worden vervangen, hetgeen de oorzaak is van hun lage efficiëntie en grote verliezen. Elk jaar wordt ongeveer 3% van de netwerken onbruikbaar, maar niet meer dan 2% wordt vervangen, waardoor het probleem elk jaar nog groter wordt.

Ik stel voor de middelen te consolideren en een alomvattend programma op te zetten voor de modernisering van huisvesting en nutsvoorzieningen, en dit te synchroniseren met andere plannen voor infrastructuurontwikkeling en huisvestingherziening. Het doel is de situatie om te buigen en het aantal gedateerde netwerken geleidelijk te verminderen, net zoals we dat doen door mensen uit structureel onveilige gebouwen te halen of wegen te repareren. Wij zullen de huisvesting en de nutsvoorzieningen en het bouwcomplex volgende week uitvoerig met de gouverneurs bespreken tijdens een bijeenkomst van het presidium van de Staatsraad.

Los daarvan stel ik voor meer middelen uit te trekken voor de financiering van projecten om een comfortabel stadsmilieu te creëren in kleine steden en historische nederzettingen. Dit programma werkt goed voor ons. Ik stel voor om in 2023-2024 jaarlijks nog eens 10 miljard roebel (174 miljoen dollar) voor deze doeleinden uit te trekken. Wij zullen extra middelen uittrekken voor de renovatie van stedelijke gebieden in het Federaal District Verre Oosten.

Ik wil dat de regering hiervoor specifieke middelen uittrekt als onderdeel van de programma's voor begrotingsleningen voor infrastructuur en verbetering van huisvesting en nutsvoorzieningen, en van andere ontwikkelingsprogramma's. Het bevorderen van alomvattende verbeteringen en ontwikkeling voor plattelandsgebieden is voor ons een topprioriteit. De mensen die daar wonen, voeden het land. We zien nu dat zij ook een groot deel van de wereld voeden, dus moeten zij in comfort en waardigheid kunnen leven. In dit verband verzoek ik de regering extra middelen uit te trekken voor het desbetreffende programma. Uitvoerrechten op landbouwproducten kunnen hier als financieringsbron dienen. Dit is een permanente bron van inkomsten. Natuurlijk kunnen er schommelingen zijn, maar op deze manier is er tenminste een constante stroom van inkomsten.

Cultuur. Los hiervan stel ik voor dat we de programma's voor de modernisering en verbetering van culturele centra op het platteland en van regionale theaters en musea uitbreiden door in 2023 en 2024 voor elk van deze projecten zes miljard roebel (105 miljoen dollar) uit te trekken.

Wat ik zojuist heb gezegd over culturele instellingen is iets waar mensen echt naar uitkijken, iets waar ze echt om geven. Laat ik u een recent voorbeeld geven: tijdens de uitreiking van de Held van de Arbeid-medailles vroeg een van de winnaars, Vladimir Michailov uit Jakoetië, mij rechtstreeks om hulp bij de bouw van een cultureel centrum in zijn geboortedorp. Dit was tijdens het gedeelte van de ceremonie waar wij elkaar achter gesloten deuren ontmoeten. We zullen dit zeker doen. Het feit dat de mensen deze kwestie op alle niveaus aan de orde stellen, toont aan dat zij deze projecten echt graag uitgevoerd willen zien.

Ontwikkeling van het binnenlands toerisme in Rusland. Op deze plaats wil ik een opmerking maken over een onderwerp dat vooral nu relevant is, omdat we aan het begin van de zomer zijn, wanneer Russen gewoonlijk hun zomervakantie doorbrengen. Elk jaar willen meer en meer toeristen de mooiste plekjes van ons land bezoeken: nationale parken, wildreservaten en natuurreservaten. Volgens de beschikbare ramingen zal deze toeristenstroom dit jaar meer dan 12 miljoen mensen bedragen. Het is van essentieel belang dat alle overheidsinstanties, bedrijven en toeristen goed weten wat zij wel en niet kunnen doen in deze gebieden, waar zij toeristische infrastructuur kunnen aanleggen en waar dergelijke activiteiten strikt verboden zijn omdat zij unieke en kwetsbare ecosystemen in gevaar brengen.

Het wetsontwerp dat het toerisme in speciale beschermde gebieden regelt en deze activiteit op een beschaafde manier regelt, ligt reeds bij de Doema. In dit verband zou ik uw aandacht willen vestigen op het feit dat wij van tevoren alle relevante ramingen moeten maken en ervoor moeten zorgen dat de besluiten evenwichtig zijn. Wij moeten dit ernstig nemen. Ik zou speciaal de nadruk willen leggen op de noodzaak om het Baikalmeer te behouden. Er is met name een alomvattend ontwikkelingsproject voor de stad Baikalsk, die een model moet worden van duurzaam, eco-gevoelig gemeentelijk bestuur.

Het gaat er niet om de stad een hogere levensstandaard te geven en haar om te vormen tot een toonaangevende bestemming voor milieutoerisme in Rusland. Bij de uitvoering van dit project moeten we een beroep doen op de meest geavanceerde technologieën en schone energie.

Groene energie. In het algemeen zullen wij schone technologie ontwikkelen om de doelstellingen te bereiken die wij ons hebben gesteld bij de milieumodernisering van de productie-installaties, en om gevaarlijke emissies te verminderen, vooral in grote industriële centra. Wij zullen ook blijven werken aan projecten op het gebied van de kringloopeconomie, groene projecten en klimaatbehoud.

Ontwikkeling van de Russische technologische soevereiniteit. Het zesde transversale ontwikkelingsprincipe dat ons werk consolideert, is naar mijn mening het bereiken van echte technologische soevereiniteit, het creëren van een integraal systeem van economische ontwikkeling dat niet afhankelijk is van buitenlandse instellingen als het gaat om kritisch belangrijke onderdelen. Wij moeten alle gebieden van het leven op een kwalitatief nieuw technologisch niveau ontwikkelen zonder slechts gebruikers te zijn van de oplossingen van andere landen. We moeten technologische sleutels hebben om goederen en diensten van de volgende generatie te ontwikkelen.

Importvervanging. In de afgelopen jaren hebben wij veel aandacht besteed aan invoersubstitutie, waarbij wij in een aantal sectoren succes hebben geboekt, onder meer in de landbouw, de farmaceutische sector, de sector medische apparatuur, de defensie-industrie en diverse andere sectoren. Maar ik moet benadrukken dat er in onze samenleving veel discussie is over invoersubstitutie. En het is geen wondermiddel noch een allesomvattende oplossing. Als we alleen anderen imiteren wanneer we buitenlandse goederen proberen te vervangen door kopieën, zelfs als die van zeer hoge kwaliteit zijn, lopen we het risico voortdurend achter de feiten aan te lopen, terwijl we een stap vooruit zouden moeten zijn en onze eigen concurrerende technologieën, goederen en diensten zouden moeten creëren die de nieuwe wereldwijde standaard kunnen worden.

Rosatom bijvoorbeeld blijft de wereldleider op het gebied van nucleaire technologie en ontwikkelt onze vloot van door kernenergie aangedreven ijsbrekers. Veel Russische AI- en Big Data-oplossingen zijn de beste ter wereld. Nogmaals, technologische ontwikkeling is een transversaal gebied dat het huidige decennium en de hele 21e eeuw zal bepalen. Tijdens de komende bijeenkomst van de Strategische Ontwikkelingsraad zullen wij onze aanpak voor het opbouwen van een baanbrekende, op technologie gebaseerde economie - een techno-economie - diepgaand bespreken. Er is zoveel dat wij kunnen bespreken. Het belangrijkste is dat er veel bestuurlijke beslissingen moeten worden genomen op het gebied van het ingenieursonderwijs en de overdracht van onderzoek naar de reële economie, en de verstrekking van financiële middelen voor snelgroeiende hightechbedrijven. We zullen het ook hebben over de ontwikkeling van sector-overschrijdende technologieën en de voortgang van digitale transformatieprojecten in afzonderlijke industrieën.

Voor alle duidelijkheid, het is natuurlijk onmogelijk om elk produkt te maken dat er is, en dat is ook niet nodig. Wij moeten echter over cruciale technologieën beschikken om snel te kunnen handelen indien wij een eigen productie van een product moeten opstarten. Dit hebben wij gedaan toen wij snel begonnen met het maken van coronavirusvaccins, en onlangs zijn wij begonnen met de productie van vele andere producten en diensten. Nadat bijvoorbeeld buitenlandse partners van Kamaz de Russische markt hadden verlaten, werd hun plaats ingenomen door binnenlandse bedrijven, die onderdelen leveren voor traditionele modellen en zelfs voor geavanceerde mainline-, transport- en zware bedrijfsvoertuigen.

Het Mir-kaartbetalingssysteem heeft Visa en MasterCard met succes vervangen op de binnenlandse markt. Het breidt zijn geografie uit en krijgt geleidelijk internationale erkenning. De tractorenfabriek in Sint-Petersburg is een ander voorbeeld. Zijn vroegere buitenlandse partner stopte met de verkoop van motoren en het onderhoud onder garantie. Motorenbouwers uit Yaroslavl en Tutayev schoten te hulp en begonnen hun motoren te leveren. Als gevolg hiervan bereikte de productie van landbouwmachines in de Tractorfabriek te Sint-Petersburg in maart-april een recordhoogte. De productie daalde niet, maar bereikte een recordhoogte.

Ik ben er zeker van dat er nog meer positieve praktijken en succesverhalen zullen volgen. Nogmaals, Rusland beschikt over het professionele, wetenschappelijke en technologische potentieel om producten te ontwikkelen waar veel vraag naar is, zoals huishoudelijke apparaten en bouwmaterieel, maar ook industriële en dienstverlenende apparatuur.

Opschalen van capaciteiten. De taak van vandaag is de capaciteiten op te schalen en de nodige lijnen snel in bedrijf te stellen. Een van de kernpunten zijn comfortabele arbeidsomstandigheden voor de bedrijven en de beschikbaarheid van voorbereide productielocaties. Ik verzoek de regering de belangrijkste parameters van de nieuwe operationele richtsnoeren voor industriële clusters tegen het najaar voor te leggen. Wat is hier van cruciaal belang?

Ten eerste - financiering. De projecten die in deze clusters worden opgestart, moeten kunnen beschikken over een langetermijnkrediet voor maximaal tien jaar tegen een jaarlijkse rentevoet van minder dan zeven procent in roebels. Wij hebben al deze punten ook met onze economische agentschappen besproken. Iedereen was het ermee eens, dus we gaan door.

Ten tweede - belastingen. De clusters moeten een laag niveau van relatief permanente belastingen hebben, inclusief verzekeringsbijdragen.

Ten derde - ondersteuning van de productie in de vroege aanloopfase, waarbij een pakket orders wordt samengesteld met inbegrip van subsidiëring van de aankoop van gereed product door dergelijke ondernemingen. Dit is geen gemakkelijke kwestie, maar ik denk dat subsidies nodig kunnen zijn. Zij zijn nodig om de markt te verzekeren. We moeten het alleen nog uitwerken.

Ten vierde - een vereenvoudigde administratie met minimale of geen inspecties en een gemakkelijke douanetoezicht dat niet belastend is. Ten vijfde, en dit is waarschijnlijk het belangrijkste punt, moeten wij mechanismen opzetten om de vraag op lange termijn te garanderen voor de nieuwe innoverende producten die op het punt staan op de markt te komen. Ik herinner de regering eraan dat dergelijke preferentiële voorwaarden en respectieve industriële clusters al op 1 januari 2023 moeten worden gelanceerd.

In dit verband wil ik opmerken dat zowel nieuwe als reeds functionerende industriële groeipolen kleine bedrijven moeten aantrekken en in hun baan moeten zien te krijgen. Het is van cruciaal belang voor ondernemers, voor kleine entiteiten om de horizon te zien en hun vooruitzichten te grijpen.

Daarom vraag ik de regering om samen met de KMO-Corporatie [Federale Maatschappij voor de Ontwikkeling van het Midden- en Kleinbedrijf] en onze grootste ondernemingen een instrument te lanceren voor langetermijncontracten tussen ondernemingen met staatsdeelneming en KMO's. Dit zal de vraag naar de producten van dergelijke ondernemingen voor de komende jaren verzekeren, terwijl de leveranciers met vertrouwen toezeggingen kunnen doen om een nieuwe productiefaciliteit te lanceren of een bestaande uit te breiden om aan die order te voldoen.

Ik wil hieraan toevoegen dat wij het tijdschema voor de bouw van industrieterreinen aanzienlijk hebben verkort en alle onnodige belastende procedures hebben afgeschaft. Toch kunnen we hier nog veel meer doen. We moeten nog aan een aantal zaken werken en we kunnen nog verder gaan. Zo duurt het bijvoorbeeld achttien maanden tot drie jaar om een industrieterrein van de grond af op te bouwen, terwijl de aanhoudend hoge rente het moeilijker maakt om geschikte grondstukken te kopen.

Daarom stel ik voor industriële hypotheken te lanceren als een nieuw instrument om Russische bedrijven in staat te stellen snel te beginnen met het maken van alle producten die we nodig hebben. Wat ik bedoel zijn preferentiële langetermijnleningen tegen een rente van vijf procent. Bedrijven die van plan zijn nieuwe productieruimte te kopen, zullen recht hebben op deze leningen. Ik vraag de regering alle details uit te werken met de Russische banksector zodat het industriële hypotheekprogramma spoedig volledig operationeel wordt.

Bouwen aan een nieuwe wereldorde. De veranderingen in de wereldeconomie, de financiën en de internationale betrekkingen voltrekken zich in een steeds hoger tempo en op steeds grotere schaal. Er is een steeds duidelijker tendens ten gunste van een multipolair groeimodel in plaats van globalisering. Het opbouwen en vormgeven van een nieuwe wereldorde is natuurlijk geen gemakkelijke opgave. Wij zullen het hoofd moeten bieden aan vele uitdagingen, risico's en factoren die wij vandaag nauwelijks kunnen voorspellen of voorzien.

Toch is het duidelijk dat het aan de sterke soevereine staten is, aan de staten die geen door anderen opgelegd traject volgen, om de regels voor de nieuwe wereldorde vast te stellen. Alleen machtige en soevereine staten kunnen hun zegje doen in deze opkomende wereldorde. Anders zijn zij gedoemd koloniën te worden of te blijven, verstoken van alle rechten.

Wij moeten vooruitgaan en veranderen in overeenstemming met de tijd, en tegelijk blijk geven van onze nationale wil en vastberadenheid. Rusland gaat dit ontluikende tijdperk in als een machtige soevereine natie. Wij zullen zeker gebruik maken van de nieuwe immense mogelijkheden die zich in deze tijd voor ons openen, om nog sterker te worden.

Ik dank u voor uw aandacht.' (De volledige toespraak van president Poetin kan hier worden geraadpleegd {Engels})



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.