Bijgewerkt: 22 november 2024

Vliegseizoen van 2018 start voor de historische DC-3 Dakota

Nieuws -> Informatief

Bron: Dutch Dakota Association
19-03-2018

Op zaterdag 31 maart 2018 start het nieuwe vliegseizoen voor de historische DC-3 Dakota van de Dutch Dakota Association. Bijzonder dit jaar is dat ze in een nieuwe outfit, het oorspronkelijke ‘regerings’ kleurenschema vliegen. Van 1947 tot 1960 deed de PH-PBA dienst als vliegtuig voor het vervoer van de Koninklijke familie en ministers.

De afgelopen jaren droeg dit voormalige regeringsvliegtuig een historische KLM-livery. Toen KLM zich in 2016 terugtrok als geldschieter hebben we tijdelijk gekozen voor het vervangen van de KLM-titels door DDA-opschriften.

Nu was het tijd om de Douglas DC-3 Dakota PH-PBA 'Prinses Amalia' een geheel nieuw kleurenschema te geven. Onze buurman in Lelystad, Quality Aircraft Painting Services (QAPS), heeft onze 'Prinses de kleuren, zoals ze die in de jaren '50 als regeringstoestel had teruggegeven. (https://www.dutchdakota.nl/index.php/?cID=980#.Wq7VUMjA8Wo



Het vliegseizoen start 31 maart 2018 met de vermaarde Keukenhofvluchten. Tot en met 6 mei vliegen ze elk weekend, zaterdag en zondag, vanaf het Jetcenter op Schiphol-Oost over de bollenvelden en Keukenhof. Natuurlijk zijn er ook rondvluchten vanaf de luchthavens in Rotterdam, Lelystad, Groningen en Maastricht. (https://www.dutchdakota.nl/nl/boek-een-vlucht/plan-en-boek/) En ze gaan dit jaar ook weer naar Duitsland. Zo bezoeken ze 

-zondag 3 juni Düsseldorf

-zondag 10 juni Münster

-zondag 17 juni Kassel

-zondag 24 juni Paderborn

-zaterdag 14 en zondag 15 juli Lübeck

-zaterdag 21 juli Weeze

-zaterdag 28 juli Dortmund

Vrienden van DDA Classic Airlines kunnen niet alleen meevliegen met rondvluchten boven Nederland, maar ook vanuit Nederland naar de bestemmingen in Duitsland en aan het eind van de dag weer mee terugvliegen. Een leuke manier om eens een dagje Düsseldorf, Münster, enz. te doen. Met de promotie van onze historische DC-3 Dakota en onze rondvluchten help je ons om dit nationaal erfgoed in de lucht te houden.

De Dutch Dakota Association werd opgericht op 10 maart 1982 naar een idee van Anne Cor Groeneveld en Gerrit van Gelder. Beide vliegers bij Transavia wilden draagvlak creëren om een DC-3 Dakota naar Nederland te halen. Na een lange zoektocht naar een geschikte DC-3, er werden meer dan 30 vliegtuigen geïnspecteerd, werd een Dakota gekocht in Finland. Met registratie PH-DDA maakte dit vliegtuig op 13 april 1983 de eerste testvlucht.

Een jaar later, op 18 april 1984, landde de PH-DDA op Schiphol. In de tussentijd waren vliegers en cabinebemanning volgens de internationale regels opgeleid en was er een kundige en complete technische dienst samengesteld. Die zomer kreeg de DDA van toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Neelie Smit-Kroes het bewijs van luchtwaardigheid. In 1985, het jaar dat de DC-3 Dakota 50 jaar bestaat, won de Delta Delta Alpha de eerste prijs op het ‘Concour D’Elegance’ op de airshow van Fairford. In 1985 ziet het eerste DDA magazine ‘Dakota’ het licht. Lees hier meer over de geschiedenis van de DDA.

De Douglas DC-3 is een vastvleugel propellervliegtuig met achterwielvormig landingsgestel. De kruissnelheid (207 km/u) en het bereik (1.500 km of 2.400 km) zorgden in de jaren 1930 en 1940 voor een revolutie in het luchtvervoer. Het blijvende effect op de luchtvaartindustrie en de Tweede Wereldoorlog maakte het dat dit type vliegtuig was een van de belangrijkste transportvliegtuigen ooit. De DC-3 was een tweemotorig metalen monoplane, ontwikkeld als een grotere, verbeterde 14-persoons slaapversie van de Douglas DC-2. Het had vele uitzonderlijke kwaliteiten in vergelijking met vorige vliegtuigen. Het was snel, had een goede actieradius en kon vanaf korte start- en landingsbanen rijden. Het was betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden en vervoerde passagiers met meer comfort. Voor de oorlog was het een pionier op het gebied van vliegreizen. Het was in staat om het vasteland van de Verenigde Staten over te steken, waardoor transcontinentale vluchten en wereldwijde vluchten mogelijk, en wordt beschouwd als het eerste vliegtuig dat geld kon verdienen door het vervoer van passagiers alleen.



De civiele DC-3-productie eindigde in 1942 met de productie van 607 vliegtuigen. Echter, samen met de militaire derivaat, de C-47 Skytrain (aangewezen als de Dakota in British Royal Air Force (RAF) dienst), en met Russisch en Japans gebouwde versies, werden er meer dan 16.000 gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vliegtuigmarkt overspoeld met overtollige C-47's en andere voormalige militaire transportvliegtuigen, en de pogingen van Douglas om een verbeterde DC-3 te produceren waren een mislukking vanwege de kosten.

Terwijl de DC-3 al snel overbodig werd op de hoofdluchtwegen door de meer geavanceerde types, zoals de Douglas DC-6 en Lockheed Constellation, bleef het ontwerp uitzonderlijk aanpasbaar en nuttig. Tot ver in de 21ste eeuw zien grote aantallen nog steeds diensten in een breed scala van nicherollen. In 2013 vlogen naar schatting nog ongeveer 2.000 DC-3's en militaire varianten, een bewijs van de duurzaamheid van het ontwerp.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.