Bijgewerkt: 22 maart 2023

Vliegverbod voor passagiersvluchten uit India

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
26-04-2021

Vanaf maandag 26 april 2021 om 18.00 uur geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit India. Dit heeft het kabinet besloten. Het vliegverbod geldt tot in elk geval 1 mei 00.01 uur. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven toegestaan.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt het vliegverbod in op aanwijzing van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid en Welzijn). Er is onzekerheid over de Indiase mutaties en het kabinet wil voorkomen dat Nederland voor passagiers uit India een voorkeursoptie wordt voor inreizen naar de Europese Unie. Het besluit volgt mede op basis van een spoedadvies van het RIVM.Er geldt al een inreisverbod voor niet-EU-ingezetenen. Tevens geldt een dubbele testverplichting voor reizigers uit hoogrisicolanden en een dringend quarantaine-advies. Uit voorzorg stelt het kabinet nu ook een vliegverbod in. Wekelijks komen zo’n zeven vluchten vanuit India naar Nederland. De meeste van de passiers zijn transferpassagiers. Voor Nederlanders die niet kunnen terugkeren uit India, geldt het advies een veilig onderkomen te zoeken. Ook geldt nog steeds een vliegverbod voor passagiersvluchten naar Nederland vanuit Zuid-Afrika en landen in Zuid-Amerika. 

Nederland schiet India te hulp bij de bestrijding van corona in het Aziatische land. Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft zondag besloten hiervoor extra geld beschikbaar te stellen via het Nederlandse en het Internationale Rode Kruis. Het gaat om een bedrag van 2,5 miljoen euro voor coronanoodhulp wereldwijd, waarvan 1 miljoen voor India. Het Internationale Rode Kruis financiert daarmee het Indiase Rode Kruis, die eerste zorg verleent: van voorlichting, testen en prikken tot ziekenvervoer, zuurstof, beschermingsmiddelen en medisch personeel.

Bovenop COVAX-programma. De bijdrage komt bovenop de steun die Nederland geeft via het internationale COVAX-programma om te zorgen voor veilige, effectieve en betaalbare vaccins voor landen die daar zelf geen of onvoldoende geld voor hebben. Twee weken geleden gaf Nederland een extra bijdrage van 40 miljoen aan COVAX. Een deel van die COVAX-bijdrage komt al ten goede aan India.

Nood verlichten. In India is het aantal nieuwe coronabesmettingen en sterfgevallen in de afgelopen tijd snel toegenomen. Minister Kaag: ‘Het is hartverscheurend om te zien welke gevolgen corona heeft in India. We leven mee met de regering en bevolking van het land en willen op deze manier alvast helpen om de nood iets te verlichten.’ Nederland bekijkt of er daarnaast nog andere manieren zijn om India te helpen, bijvoorbeeld in Europees verband. Volgens de Johns Hopkins University waren er tot nu toe 17.313.163 corona besmettingen in India en 195.123 doden (26 april 2021 gegevens).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.