Bijgewerkt: 12 juni 2024

Vluchtstoringen in Europa door vulkaanuitbarsting

Nieuws -> Schiphol

Bron: Amstelveenweb / Schiphol / Wikipedia /
15-04-2010

De as van de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull (Eilandbergengletsjer) in IJsland op woensdag 14 april 2010 heeft een grote invloed gehad op het luchtverkeer in Noord-Europa. Het luchtverkeer op het grootste deel van Noorwegen en het noorden van Zweden is verboden sinds afgelopen nacht en zal naar verwachting worden uitgebreid op vluchten in Zweden later in de ochtend .

Vulkaan uitbarsting op IJsland

In Noorwegen is bijna al het luchtverkeer in het land verlamd. Alle internationale luchthavens van Schotland, in Aberdeen, Edinburgh en Glasgow zijn ook gesloten, omdat de as naar verwachting grote invloed zal hebben op het vliegverkeer in heel Groot-Brittannië later in de dag.

Stoornissen zijn al naar de luchthaven Stansted in Liverpool Manchester Newcastle en Birmingham. Twee belangrijke vliegmaatschappijen in Europa, Ryanair en easyJet hebben vertragingen aangekondigd op vele routes en de Japanse luchtvaartmaatschappij Nippon Airways meldt vertragingen vanmorgen op alle Europese vluchten. Er is ook enige vertraging in de vluchten van Europa naar de Verenigde Staten als gevolg van de as in de lucht.

Eyjafjallajökull?

De Eyjafjallajökull (Eilandbergengletsjer) is een van de kleinere gletsjers op IJsland. De Eyjafjallajökull ligt ten noorden van het plaatsje Skógar en ten westen van de grotere gletsjer Mýrdalsjökull.

Ten oosten van de gletsjer, op de pas Fimmvörðuháls, vond op 20 maart 2010 een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. In de weken eraan voorafgaande werden frequent aardbevingen geregistreerd. De bewoners in het gebied werden geëvacueerd, omdat er gevaar bestond op een gletsjerdoorbraak. De laatste grote eruptie gebeurde in 1821-1823.Schiphol: vertragingen, annuleringen

Volgens de verwachtingen gaat de aswolk zich de komende uren verder verspreiden over Europa en dat betekent, dat op luchthaven Schiphol zijn er ook vertragingen op verschillende vluchten. De passagiers worden ook verzocht, om nog voor vertrek thuis via internet de vertrektijden te controleren, of überhaupt hun vlucht nog vertrekt.

Update: Meer annuleringen op Schiphol verwacht

Het vliegverkeer op Schiphol zal zoals het er nu uitziet vanaf 19.00 uur op 15 april 2010 steeds meer hinder ondervinden van de vulkanische aswolk die ontstaan is als gevolg van de vulkaanuitbarsting op IJsland in het gebied Eyjafallajökull. De aswolk verspreidt zich zuidwaarts en de verwachting is dat op Schiphol daardoor nog meer vluchten worden geannuleerd.

In de loop van de dag zal naar verwachting meer duidelijkheid komen voor de omvang van de gevolgen. Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen verzoeken passagiers de berichtgeving nauwlettend in de gaten te houden en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en voor vertrek van huis te controleren of hun vlucht kan vertrekken.

Op dit moment is al een groot deel van het luchtruim van Noord Europa tot nader order niet beschikbaar voor luchtverkeer waardoor diverse vluchten zijn vertraagd of geannuleerd vanaf Schiphol.

Luchtverkeersleiding Nederland, KLM en Amsterdam Airport Schiphol
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.