Bijgewerkt: 6 oktober 2022

Voedselbank Amstelveen krijgt extra subsidie van 10.000 euro

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-09-2022

De Voedselbank Amstelveen verwacht komende tijd een stijging van het aantal bezoekers vanwege de explosief gestegen energiekosten. Ook is er een afname in de giften aan de Voedselbank. De gemeente Amstelveen geeft daarom een preventieve extra subsidie van 10.000 euro in aanloop naar de winter. 'Het geld is bedoeld om de pakketten op peil te houden en aan te vullen met vers voedsel. De zorgen over de stijgende energierekening nemen alsmaar toe. Daarom houden we een vinger aan de pols in de samenleving, onder meer bij de Voedselbank en ons Financieel Café voor bewoners met vragen over toeslagen' -zegt Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg met de vrijwilligers van de Voedselbank Amstelveen op 21 september 2022

De wethouder bracht woensdag 21 september 2022 een bezoek aan de Voedselbank Amstelveen aan de Landtong 2, om het nieuws bekend te maken en de vrijwilligers te bedanken. 'Ik maak me grote zorgen over de problemen die we nu nog niet zien. Mensen die eerst hun spaarbuffer opmaken of hun maandbedrag niet verhogen omdat ze het niet kunnen betalen. Pas als het spaargeld op is en de eindafrekening komt, wordt duidelijk hoe veel mensen er in de problemen zitten' - zegt Van Ballegooijen.

Het Rijk neemt maatregelen om de forse stijging van de energierekening te compenseren. In aanvulling hierop stelt de gemeente alles in het werk om inwoners een helpende hand te bieden. 'Maar het eerlijke verhaal is dat demogelijkheden van de gemeente beperkt zijn. We hebben geen invloed op inkomens, stijgende energiekosten en inflatie' -aldus Van Ballegooijen.

Energietoeslag in Amstelveen. Amstelveen heeft ervoor gekozen de inkomensgrens voor uitbetaling van de energietoeslag op 130 % van de toepasselijke bijstandsnorm te leggen. Dat is 10 % hoger dan het wettelijk minimum. 'Bij de gemeente kijken we dus wat we aanvullend kunnen doen. Op deze manier komt een grotere groep inwoners in aanmerking voor de energietoeslag' – vertelt wethouder Van Ballegooijen.

Amstelveen heeft tevens een noodfonds om inwoners te helpen die te maken krijgen met onoverkomelijke energierekeningen. Inwoners die al financiële problemen hadden en bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening zitten, kunnen vanwege de energielasten hun schuldeisers soms niet meer betalen. Met behulp van bijzondere bijstand biedt de gemeente maatwerk in deze situaties, zodat het schuldhulpverleningstraject kan worden voortgezet.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.