Bijgewerkt: 21 juli 2024

Voetbalvereniging Black Devils viert 100 jaar pure voetbalbeleving

Nieuws -> Sport

Bron: Marcel Appels/Black Devils
26-08-2021

Zaterdag 4 september 2021 organiseert de Amsterdamsche Voetbalvereniging Black Devils ter viering van haar 100-jarig jubileum het ONEC-veteranentoernooi. Maar liefst 23 gerenommeerde ‘traditieclubs’ van 100 jaar of ouder nemen deel aan dit 7-tegen-7 voetbaltoernooi voor 35+ en 55+ op Sportpark ’t Loopveld van SV RAP in Amstelveen. Een overzicht van de deelnemers en het toernooiprogramma is hieronder opgenomen.

Over de Black Devils. De Amsterdamsche Voetbalvereniging Black Devils is een unieke vereniging in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Deze vereniging zonder eigen complex heeft in de afgelopen 100 jaar altijd maar één elftal gehad. Dit team heeft zich in 1921 afgesplitst van het roemruchte RAP, dat als winnaar van de eerste landstitel, de eerste KNVB Beker en het eerste Europese kampioenschap aan de oorsprong staat van het voetbal in Nederland. Anders dan bij reguliere verenigingen kun je je bij de Black Devils niet aanmelden als nieuw lid. Je wordt uitgenodigd om mee te spelen en na een proeftijd met een beoordeling op sportiviteit, humor en relativeringsvermogen, worden nieuwe spelers pas na het doorstaan van een hilarische beproeving op de Ledenvergadering als lid benoemd. Eenmaal lid betekent altijd lid. Bedanken is niet mogelijk zodat het lidmaatschap uitsluitend eindigt door overlijden. Zie voor meer info over de Black Devils: https://blackdevils.jimdosite.com/over-de-black-devils/.

Foto Amstelveen
(Bron Black Devils - 2021)

De leden van de Amsterdamsche Voetbalvereniging Black Devils op het voetbalveld


Klassieke Veteranen competitie. De Black Devils speelt in (en is medeoprichter in 1970 van) de Klassieke Veteranen competitie, waaraan een aantal gerenommeerde ‘traditieclubs’ van 100 jaar of ouder deelneemt. Deze competitie valt onder auspiciën van ONEC (Om en Nabij de Eeuw Clubs) en wordt gedoogd door de KNVB. Hoewel het niveau met veel oud 1e-elftal spelers en een aantal oud-profs gemiddeld hoog is, staan spelvreugde, sportiviteit en pure voetbalbeleving centraal. En is de ‘derde helft’, waarbij de thuisspelende club als gastheer optreedt, minstens zo belangrijk.

Cirkel is rond. AVV Black Devils heeft nooit een eigen complex gehad en speelde aanvankelijk op de bijvelden van het Olympisch Stadion en later bij NFC in Amstelveen, Rood Wit in Amsterdam Noord, DIOS in Nieuw-Vennep, Graaf Willem II-VAC in Wassenaar en UVV in Utrecht. Sinds 2020 spelen de Black Devils hun thuiswedstrijden op de prachtige accommodatie van SV RAP in Amstelveen. Inderdaad de club waar het een eeuw geleden allemaal begon. Na 100 jaar keren de ‘Devils’ nu dus definitief terug in de moederschoot van RAP en gaat het team vanaf volgend seizoen spelen onder de naam ‘RAP Black Devils’ in de Klassieke Veteranen competitie. Om met Louis van Gaal te spreken: ‘de cirkel is rond!’

De deelnemers aan het toernooi zijn: Black Devils, RAP (Amstelveen), Ajax, AFC (Amsterdam), Kon. HFC (Haarlem), ASC (Oegstgeest), Concordia (Delft), HBS, Quick, Kon. HVV (Den Haag), Sparta, VOC (Rotterdam), Hercules (Utrecht), Victoria (Hilversum), Kampong, UVV (Utrecht), Olympia (Gouda), Be Quick, Forward (Groningen), LSC 1890 (Sneek), Robur et Velocitas (Apeldoorn), Kon. UD (Deventer), ZAC (Zwolle).

Het programma is als volgt: Datum en adres: zaterdag 4 september 2021 bij Sv Rap, Sportpark ’t Loopveld in Amstelveen. 12.30 uur: officiële opening. 13.00 uur: aanvang wedstrijden. 16.30 uur: halve finales. 17.00 uur: finale. 17.30 uur: cérémonie protocollaire en uitreiking jubileumboek 100 jaar Black Devils. 18.00 uur: aanvang BBQ met muziek.

Goed doel: Stichting Peter Pan Vakantieclub. Om de Stichting Peter Pan Vakantieclub te ondersteunen spelen alle teams mee in een loterij waarvoor Transavia 2 retourtickets beschikbaar stelt naar een Europese bestemming naar keuze. Deze bijzondere stichting organiseert sinds 1996 reizen voor jongeren met een chronische ziekte. Tijdens die reis hoeven ze even niet aan hun ziekte te denken, maar kunnen ze nieuwe vrienden maken en samen een geweldige tijd beleven. Tijdens het toernooi kunnen er ook ter plekke jubileumboeken (25 jaar Peter Pan) gereserveerd worden. Dit boek vol met indrukwekkende verhalen en prachtige foto’s verschijnt 6 november 2021 en kost € 25. Zie voor meer info: https://peterpanvakantieclub.nl/.

Presentatie nieuw shirt. Tijdens de prijsuitreiking wordt er een ‘special act’ opgevoerd waarbij het nieuwe shirt van RAP Black Devils op spectaculaire wijze wordt gepresenteerd. Coronamaatregelen. Uiteraard wordt de organisatie van het toernooi afgestemd op de geldende COVID-19 maatregelen van de Rijksoverheid. Dit betekent helaas ook dat het toernooi primair gericht is op de deelnemers en dat bezoekers slechts in beperkte mate aanwezig kunnen zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.