Bijgewerkt: 5 maart 2024

Vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht bestaat 25 jaar

Nieuws -> Natuur

Bron: Yvonne Koopmanschap
04-06-2014

Dit jaar op zaterdag 21 juni 2014 om 10.00 uur gaan de deuren weer open bij vogel-  en zoogdierenopvang De Toevlucht  voor de jaarlijkse open dag. De Toevlucht begon 25 jaar geleden met haar werkzaamheden om zieke , gewonde en jonge vogels op te vangen om ze daarna weer los te laten in de natuur. In 1997 konden ook zieke egels bij ons terecht en in 2010 kwam er een uitbreiding op het bestaande vergunningstelsel van de overheid.

Foto Amstelveen
(Foto De Toevlucht - 2014)

De buizerd (Buteo buteo) is een middelgrote tot grote roofvogel, op de foto is een baby buizerd


De nieuwe vergunningseisen geven zoveel meer mogelijkheden. Alle vrijlevende vogels mogen opgevangen worden, maar ook vleermuizen, marters, vossen en eekhoorns . Of ze nu gerevalideerd zijn, met de hand groot gebracht worden, of vaardigheden moeten leren om te overleven in de natuur bij De Toevlucht wordt geen dier terug geplaatst zonder, dat het een goede kans tot overleven heeft.

Foto Amstelveen
(Foto De Toevlucht - 2014)

Een mini vosje bij de dierenopvang De Toevlucht. De vos (Vulpes vulpes) gewone of rode vos genoemd is een lid van de hondachtigen


Op dit moment hebben we variatijd aan dieren te verzorgen. 4 vosjes puppies, jonge reigers, kauwtjes, merels, eendjes, meesjes en 2 jonge boommarters die als verstekeling met een vrachtwagen  zijn mee gereist. Alle dieren hebben een eigen verhaal. Of dat nu meerkoetjes zijn, waarbij de moeder is doodgereden, of die jonge kraai die door me wegwerkers van de A1 is gehaald.

Particulieren en dierenambulances uit Groot Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ronde Venen brengen dagelijks dieren binnen die ouderloos zijn geraakt, verwond , verzwakt, of ziek zijn. Maar ook ambulances buiten de regio roepen zo nu en dan onze hulp in. Per jaar worden meer dan 4000 vogels en 380 zoogdieren bij De Toevlucht binnen gebracht.

Foto Amstelveen
(Foto De Toevlucht - 2014)

Een baby reiger. De reigers (Ardeidae) zijn een familie van vogels uit de orde van roeipotigen


Op zaterdag 21 juni 2014 is er dan weer een mooie gelegenheid om weer eens rond te kijken,vragen te stellen,geschminkt te worden, of een lezing van Martin Melchers bij te wonen o.a. bekend van het boek en natuur film Haring in het IJ.

In onze educatieruimte wordt er om het uur een diavoorstelling gedraaid met prachtige foto’s van Henk Berkel. Deze amateurfotograaf brengt soms dagen in de natuur door om die ene zoveel zeggende foto te maken van ijsvogels, vosjes,insecten, eekhoorn enz. Er staat een kraam met spulletjes die bezoekers kunnen kopen,en de opbrengst van de dag is om de 3 kooien, waar watervogels in revalideren op te knappen. Stichting Loes is dit jaar uitgenodigd  met info stand on haar stichting verder te promoten Voor het volledige programma zie onze website, of volg ons op Facebook. We hopen U te ontmoeten op onze open dag.

Adres: De Toevlucht Bijlmerweide 1. Amsterdam. De Toevlucht ligt tussen Geerdinkhof en Kantershof. Het beste is om via Kantershof te komen. Parkeert u alstublieft in de parkeerhaven bij de wijkpost. Loop het loop/fietspad omhoog het park in en blijf links lopen, dan ziet u vanzelf onze toegang. Wij zijn geopend van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur. Op zondag zijn wij gesloten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.