Bijgewerkt: 29 februari 2024

Vogelgriep heerst in de buurt van het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Amsterdamse Bos

Bron: Amsterdamse Bos/Wikipedia
29-12-2022

Al enige tijd heerst in Nederland de vogelgriep. Er is nu in de buurt van het Amsterdamse Bos - in Mijdrecht - een geval van vogelgriep vastgesteld, waardoor ook in het Bos met onmiddellijke ingang extra maatregelen van kracht zijn. Naast de ophokplicht geldt nu ook een vervoersverbod.

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor vogels. Mensen krijgen zelden vogelgriep. Maar uw hond of kat kan er wel ziek van worden. Besmetting met vogelgriep gebeurt door direct contact met besmette vogels, door het virus in te ademen of door het binnenkrijgen van vogelpoep. Honden en katten kunnen gevoelig zijn voor het vogelgriepvirus wanneer ze in aanraking komen met een besmette dode vogel, bijvoorbeeld door deze vast te pakken of op te eten. Het is daarom beter risico’s te vermijden en uw hond aangelijnd te houden in een waterrijk gebied zoals het Amsterdamse Bos, waar mogelijk dode vogels liggen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Eefa Doyle van de honden-uitlaatservice Outlet en Floor Gordon (D66) wethouder Dierenwelzijn in de arena van het Amsterdamse Bos dat losloopgebied werd voor honden in januari 2022

Symptomen van vogelgriep bij vogels

-Problemen met de ademhaling

-Draaien of rillen met de kop

-Sloomheid, niet goed kunnen staan, zwemmen of vliegen

-Ogen hebben een blauwgrijze waas of zijn ontstoken

-Heel veel gapen en krabben

Wat kunt u zelf doen? Raak zieke of dode dieren nooit aan. Vervoer ze ook niet zelf. Bel de dierenambulance op 020 626 21 21. Bel ook de dierenambulance als uw huisdier ziek werd na contact met een zieke vogel. Houd huisdieren uit de buurt van wilde vogels of poep van wilde vogels. Houd uw hond aan de lijn. Voer watervogels niet. Door watervogels zoals eenden en ganzen te voeren, komen ze dicht bij elkaar. Daardoor kunnen ze elkaar besmetten.

Voor alle informatie van de overheid. Kijk op rijksoverheid.nl/onderwerpen/vogelgriep.

Aviaire influenza, informeel bekend als vogelgriep, is een vorm van influenza die wordt veroorzaakt door aan vogels aangepaste virussen. Het type met het grootste risico is hoogpathogene vogelgriep (HPAI). Vogelgriep is vergelijkbaar met varkensgriep, hondengriep, paardengriep en mensengriep als een ziekte die wordt veroorzaakt door stammen van influenzavirussen die zich hebben aangepast aan een specifieke gastheer. Van de drie typen influenzavirussen (A, B en C) is het influenza A-virus een zoönotische infectie met een natuurlijk reservoir dat zich bijna uitsluitend in vogels bevindt. Met vogelgriep wordt meestal het influenza A-virus bedoeld.

Een zoönose is een besmettelijke ziekte bij mensen veroorzaakt door een ziekteverwekker (een infectieuze agens, zoals een bacterie, virus, parasiet of prion) die van een niet-mens (meestal een gewerveld dier) op een mens is overgesprongen. Doorgaans brengt de eerste besmette mens de ziekteverwekker over op ten minste één andere mens, die op zijn beurt anderen besmet.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.