Bijgewerkt: 4 april 2025

Von der Leyen over de universele tarieven door de VS

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
03-04-2025

Verklaring van mevrouw Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie op 3 april 2025 tijdens Eerste EU-Centraal-Azië top in Samarkand in Oezbekistan:

'De aankondiging van president Trump om universele tarieven in te voeren voor de hele wereld, inclusief de EU, is een grote klap voor de wereldeconomie. Ik betreur deze keuze ten zeerste. Laten we ons realiseren wat de enorme gevolgen zijn. De wereldeconomie zal er enorm onder lijden. De onzekerheid zal toenemen en leiden tot meer protectionisme. De gevolgen zullen verschrikkelijk zijn voor miljoenen mensen over de hele wereld. Ook voor de meest kwetsbare landen, die nu te maken hebben met enkele van de hoogste Amerikaanse tarieven. Het tegenovergestelde van wat we willen bereiken. De tarieven zijn ook schadelijk voor consumenten over de hele wereld. Je zult het meteen voelen. Miljoenen burgers krijgen te maken met hogere boodschappenrekeningen. Medicijnen en transportkosten zijn duurder. De inflatie zal toenemen. En dat treft vooral de meest kwetsbare burgers. Alle bedrijven – groot en klein – zullen vanaf dag één lijden. Van grotere onzekerheid tot verstoring van toeleveringsketens en omslachtige bureaucratie. De kosten voor zakendoen met de Verenigde Staten zullen drastisch stijgen. Sterker nog, er lijkt geen orde te zijn in de wanorde. Er is geen duidelijk pad door de complexiteit en chaos die ontstaat doordat alle Amerikaanse handelspartners worden getroffen.



De handel tussen Europa en de Verenigde Staten heeft de afgelopen 80 jaar miljoenen banen gecreëerd. Consumenten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan hebben geprofiteerd van de lagere prijzen. Bedrijven hebben geprofiteerd van de enorme kansen die hebben geleid tot ongekende groei en welvaart. Tegelijkertijd weten we dat het wereldwijde handelssysteem ernstige tekortkomingen kent. Ik ben het met president Trump eens dat anderen oneerlijk misbruik maken van de huidige regels. En ik ben bereid om alle pogingen te ondersteunen om het wereldwijde handelssysteem aan te passen aan de realiteit van de wereldeconomie.

Maar ik wil ook duidelijk maken: het is niet de bedoeling dat tarieven als eerste en laatste middel worden ingezet. Daarom zijn wij vanaf het begin altijd bereid geweest om met de VS te onderhandelen en eventuele resterende belemmeringen voor de transatlantische handel weg te nemen. Tegelijkertijd zijn wij bereid om te reageren. We zijn al bezig met het afronden van een eerste pakket tegenmaatregelen als reactie op de tarieven op staal. En we bereiden ons nu voor op verdere tegenmaatregelen om onze belangen en bedrijven te beschermen als de onderhandelingen mislukken. We zullen ook nauwlettend in de gaten houden welke indirecte effecten deze tarieven kunnen hebben, omdat we de wereldwijde overcapaciteit niet kunnen absorberen en ook geen dumping op onze markt zullen accepteren. Als Europeanen zullen wij altijd onze belangen en waarden bevorderen en verdedigen. En wij zullen altijd opkomen voor Europa. Maar er is een alternatief pad.

Het is nog niet te laat om zorgen aan te kaarten door middel van onderhandelingen. Daarom is onze handelscommissaris, Maros Šefčovič, voortdurend in gesprek met zijn Amerikaanse collega's. Wij streven ernaar om barrières te verlagen, niet om ze te verhogen. Laten we van confrontatie overgaan op onderhandeling. Tot slot wil ik mij ook nog rechtstreeks tot mijn mede-Europeanen richten. Ik weet dat velen van jullie zich in de steek gelaten voelen door onze oudste bondgenoot. Ja, we moeten ons voorbereiden op de gevolgen die dit onvermijdelijk zal hebben.

Europa heeft alles wat het nodig heeft om deze storm te doorstaan. Wij zitten in hetzelfde schuitje. Als je het opneemt tegen één van ons, neem je het op tegen ons allemaal. Daarom zullen we samen opstaan en voor elkaar opkomen. Onze eenheid is onze kracht. Europa heeft de grootste interne markt ter wereld - 450 miljoen consumenten - die een veilige haven voor ons is in roerige tijden. En Europa zal aan de zijde staan van degenen die direct getroffen worden. We hebben al nieuwe maatregelen aangekondigd om de staal- en autosector te ondersteunen.

Vorige week hebben we de hoeveelheid staal die zonder invoerrechten naar Europa mag worden geïmporteerd, beperkt. Dit geeft deze strategische sectoren meer ademruimte. Nu gaan we ook strategische dialogen organiseren met de staal-, automobiel- en farmaceutische sector. En er zullen er nog meer volgen. Europa staat samen op voor onze bedrijven, voor onze werknemers en voor alle Europeanen. En we blijven bruggen bouwen met iedereen die, net als wij, eerlijke en op regels gebaseerde handel belangrijk vindt als basis voor gedeelde welvaart.

Bedankt.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.