Bijgewerkt: 16 juni 2024

Von der Leyen van de EU Commissie bij de conferentie over het herstel van Oekraïne

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
05-07-2022

Op 4 juli 2022 sprak Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie bij de openingsceremonie van de conferentie over het herstel van Oekraïne in Lugano, in Zuid-Zwitserland:

President Zelenskyy, President Cassis, hartelijk dank dat u deze fantastische conferentie hier organiseert, Premier Shmyhal, beste Denys, het is geweldig u weer te zien, Voorzitter van het Parlement, de Rada, de heer Stefanchuk, ook goed om u weer te zien, Geachte minister-president Fiala, als voorzitter van de Raad van de Europese Unie, Geachte minister-president Šimonytė, u was vorig jaar gastheer van de conferentie, Ministers-presidenten, Ministers, Excellenties, geachte gasten.

Een maand geleden stierf een jonge Oekraïense held op het slagveld, terwijl hij vocht voor de toekomst van zijn land. Zijn naam was Roman Ratushnyi, en hij zou morgen 25 jaar geworden zijn. Roman behoorde tot een nieuwe generatie jonge Oekraïners. Als tiener behoorde hij tot de eerste demonstranten op de Maidan, die demonstreerden voor Europa en voor democratie. En sindsdien is Roman nooit opgehouden te vechten voor een beter Oekraïne. Hij vocht voor een corruptievrij Oekraïne, zowel als activist als journalist. Hij vocht voor een groener Oekraïne en leidde de beweging om een natuurpark in Kiev te redden van illegale bouwwerken, gefinancierd door oligarchen. Hij vocht voor een soeverein Oekraïne, en hij betaalde daarvoor de ultieme prijs. Roman is te vroeg van het leven beroofd, maar zijn droom leeft voort. De droom van een nieuw Oekraïne, niet alleen vrij, democratisch en Europees, maar ook groen en welvarend. Een plek waar de gouden generatie van Oekraïne zich eindelijk eigen kan voelen. Het is deze droom die ons hier vandaag brengt.Want met onze steun kunnen onze Oekraïense vrienden Oekraïne weer opbouwen, niet zoals het was, maar zoals de jongeren willen dat het zal zijn. Ik weet dat dit misschien overdreven ambitieus klinkt, aangezien de Russische bommen blijven vallen en niet alleen scholen en ziekenhuizen, maar ook ontelbare levens verwoesten. Maar wij weten inmiddels allemaal dat niets onmogelijk is voor het dappere volk van Oekraïne. U hebt zojuist de vastberadenheid gehoord in de woorden van president Zelenskyy. En we zullen spoedig luisteren naar de details van het plan van premier Shmyhal. Wij kennen het immense potentieel van Oekraïne voor positieve verandering. We weten dat omdat we het keer op keer bevestigd hebben zien worden, sinds de Maidan-revolutie acht jaar geleden. Oekraïne heeft zichtbaar vooruitgang geboekt sinds februari 2014, toen de Revolutie van Waardigheid begon. Het was het enige land in Oost-Europa dat wetgeving aannam om de macht van de oligarchen in te perken. Of neem de hervorming van de administratie en de decentralisatie: Het is een succes. We zien dat het bestuur wel degelijk functioneert ondanks deze gruwelijke oorlog. Dat geldt ook voor de digitalisering. Met de steun van Europa heeft Oekraïne ultramoderne e-overheidsdiensten en een indrukwekkende cyberbeveiligingsmachine in het leven geroepen. Decentralisatie en digitalisering hebben Oekraïne sterker gemaakt.

Deze ervaring, hoe hervormingen werken, zal waardevol zijn voor de wederopbouw van Oekraïne. Want Oekraïne zal moedige hervormingen nodig hebben. Maar hervormingen moeten hand in hand gaan met investeringen. We weten allemaal dat de omvang van de verwoesting ontstellend is. En de kosten stijgen met elke dag van deze zinloze oorlog. Dat geldt ook voor de sociale kosten. Slachtoffers, veteranen, vrouwen, kinderen, zij komen terug uit ballingschap, dat is goed - maar Oekraïne zal voor hen moeten zorgen. Oekraïne zal het vertrouwen van het bedrijfsleven moeten herstellen en meer kapitaal uit het buitenland moeten aantrekken. Oekraïne zal de levensstandaard van zijn burgers moeten verbeteren. En Oekraïne zal verder moeten gaan op zijn weg naar de Europese Unie. Het lijdt geen twijfel dat de uitdagingen enorm zijn, maar ze zijn niet onoverkomelijk. Oekraïne kan uit deze oorlog komen op de weg naar een sterker en moderner land met een gemoderniseerde rechterlijke macht, met sterkere instellingen en met een solide staat van dienst in de strijd tegen corruptie. Maar ook met een groenere, digitalere en veerkrachtigere economie. Dit is het land waar zoveel Oekraïners, zoals Roman Ratushnyi, van dromen en voor vechten. En dat is waarom we hier vandaag zijn. De taak die voor ons ligt is kolossaal - zoals president Zelenskyy zei. U allen hier in de zaal en nog veel meer elders op de schermen willen Oekraïne steunen en helpen herbouwen. Dat is niet alleen in ons belang - het is ook in ons belang - maar het is ook onze morele plicht, onze morele verplichting.

Daarom heeft de Europese Commissie de regering van Oekraïne voorgesteld een platform voor de wederopbouw op te richten om de investeringsbehoeften in kaart te brengen, de maatregelen te coördineren, de middelen te kanaliseren en uiteraard ter ondersteuning van een ambitieuze hervormingsagenda. Dit platform zal de plaats zijn waar strategische oriëntaties en prioriteiten voor onze gezamenlijke werkzaamheden kunnen worden vastgesteld, zodat de nadruk komt te liggen op een toekomstbestendige wederopbouw die klimaatneutraal is, het digitale decennium omarmt, een sociale markteconomie opbouwt die niemand achterlaat, veiligheid en defensie waarborgt, en dit alles ingebed in goed bestuur.

Oekraïne zal het voortouw nemen. Omdat onze actie zal worden gestuurd door de aspiraties en de wensen van het Oekraïense volk, is dat zo belangrijk. Het platform zal landen, instellingen, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld samenbrengen; onze partners van over de hele wereld, van Zwitserland tot de Verenigde Staten, Europese en internationale organisaties - van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling - die reeds in Oekraïne actief is en waarvoor ik u echt wil prijzen - tot de Europese Investeringsbank; van het IMF tot de Wereldbank. En natuurlijk zullen het bedrijfsleven en bedrijfsorganisaties met al hun ongelooflijke knowhow erbij betrokken zijn, we hebben die knowhow nodig, we hebben die expertise nodig. Onlangs nog hebben premier Shmyhal en ik in Davos de grote belangstelling van bedrijven en ondernemers gezien om betrokken te raken bij de wederopbouw van Oekraïne. Het platform zal openstaan voor iedereen, iedereen die begaan is met de toekomst van Oekraïne.Dames en heren,

Europa heeft een bijzondere verantwoordelijkheid en een strategisch belang om Oekraïne bij elke stap terzijde te staan. Oekraïne wil deel uitmaken van onze Europese Unie. En wij willen dat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie. Oekraïne is zeer gemotiveerd om met ons in deze richting samen te werken en wij zullen ons uiterste best doen om deze inspanningen te ondersteunen. Want de weg naar een sterker Oekraïne en de weg naar Europese integratie zijn één en dezelfde. Via het platform voor wederopbouw kan de Europese Commissie haar uitgebreide expertise aanbieden bij het uitvoeren van programma's die hervormingen en investeringen combineren. Bovendien werken we al heel, heel lang zeer nauw samen met Oekraïne. En deze samenwerking zal alleen maar intensiever worden nu Oekraïne formeel kandidaat-lidstaat van onze Europese Unie is geworden. Dit, premier Shmyhal en voorzitter Stefanchuk, is uw applaus. Het was jullie werk, jullie werk, jullie hebben het gedaan. Dus ook van mijn kant, hartelijk dank. Maar natuurlijk, naast onze eigen expertise, willen we ook externe expertise en extern advies inbrengen. Zo zullen kanselier Olaf Scholz en ik - in zeer nauwe samenwerking met onze internationale partners - na de zomer een internationale conferentie op hoog niveau organiseren. We willen de knapste koppen en de meest vooraanstaande wereldwijde deskundigen op het gebied van wederopbouw bijeenbrengen - we hebben dit nog nooit op die schaal gedaan - zodat we ervoor kunnen zorgen dat deze generatielange onderneming op de juiste manier wordt uitgevoerd. We hebben een enorme kans, die moeten we benutten. En als we een goed plan hebben, als we een degelijk plan hebben, als we een alomvattend plan hebben, zal dit alle investeerders het nodige vertrouwen geven. Het zal hen de boodschap geven: Uw geld dient niet alleen een goed doel - het dient inderdaad een goed doel -, maar het zal in de eerste plaats efficiënt en effectief worden besteed, met een maximaal effect ten bate van de bevolking van Oekraïne.

Het doel van het Kremlin is de militaire, politieke en economische vernietiging van Oekraïne. Ze willen het bestaan van Oekraïne als staat zelf ondermijnen. Dat kunnen en zullen wij nooit laten gebeuren. Sinds het begin van de oorlog hebben wij allen gemobiliseerd - de Europese Unie heeft bijvoorbeeld ongeveer 6,2 miljard euro aan financiële steun gemobiliseerd. En zoals u weet, moet er nog meer komen en zal er nog meer komen. Wij zijn ons er ten volle van bewust dat er voor de onmiddellijke noodhulp geld moet vloeien, dat er begrotingssteun nodig is, nu. We zullen ons daar substantieel voor inzetten. Maar, hier in deze kamer, moeten we ons ook intensief bezighouden met de wederopbouw op middellange en lange termijn. En hier, in Lugano, zijn de beginselen van Lugano de eerste belangrijke bouwsteen die ons de weg wijzen. Voorzitter Cassis, nogmaals hartelijk dank dat u dit mogelijk hebt gemaakt. Dit is het fundament waarop wij nu werken aan de wederopbouw van Oekraïne, de beginselen van Lugano. Ik wil u prijzen en ik wil u bedanken voor het organiseren van deze conferentie.

Dames en heren, We kunnen nooit de opofferingen evenaren die de Oekraïners elke dag weer maken. Oekraïense jongeren geven hun leven om hun visie om te zetten in realiteit. Zij vechten voor een vrij en onafhankelijk Oekraïne. Zij strijden voor de eerbiediging van de internationale wetten en onze waarden. Wij weten dus dat hun strijd ook onze strijd is. En terwijl we in deze dagen werken om Oekraïne te helpen deze oorlog te winnen, moeten we er ook voor zorgen dat Oekraïne de vrede wint die zeker zal komen.

Slava Ukraini.'
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.