Bijgewerkt: 12 augustus 2022

Voorlichting inbraakpreventie in Amstelveen 2021

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/ Politie NL
17-06-2021

In het kader van European Focus Day, de Europese dag tegen woninginbraken, was het interventieteam van de gemeente Amstelveen op 16 juni 2021 in het winkelgebied aan de Amsterdamseweg om voorlichting te geven.

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 40.000 woninginbraken gepleegd. Dat zijn er rond de 110 per dag. De politie beschouwt dit als een ‘high impact crime’. De gevolgen voor de slachtoffers zijn immers groot: er is inbreuk gemaakt op je privé-omgeving, een plek waar je je veilig waande. Slachtoffers zijn spullen kwijtgeraakt, die materieel of emotioneel van grote waarde zijn. Het veiligheidsgevoel is aangetast.

'Een woninginbraak is een hele heftige ervaring', zegt Sybren van der Velden. Hij is bij de politie landelijk projectleider Woninginbraken & Heling. 'Het zal je maar gebeuren dat een wildvreemde je huis binnendringt, alles overhoop haalt, er met je spullen vandoor gaat en een ravage achterlaat.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen met de leden van het anti inbraak interventieteam in de wijk Patrimonium op 16 juni 2021


Bewoonde indruk. 'Ondanks een forse daling van het aantal woninginbraken van 92.000 in 2012 naar 39.500 in 2019 en een forse daling in verband met het thuiswerken vanwege corona, is elke woninginbraak er nog steeds één te veel' - benadrukt Van der Velden. 'Gelukkig kun je als bewoner veel doen om een inbraak te voorkomen. Het is belangrijk dat je je huis goed afsluit als je weggaat en dat de woning een bewoonde indruk maakt als je er niet bent. Zeker nu we er weer wat meer op uitgaan, is dat extra belangrijk.' De politie ziet na het versoepelen van de coronamaatregelen alweer een stijging van het aantal inbraken.
De overheid en organisaties zetten zich samen in om burgers aan te sporen om inbrekers het niet te makkelijk te maken. Ze helpen hen preventieve maatregelen te nemen om zo de kans op een insluiping zo klein mogelijk te maken. Doe bijvoorbeeld je ramen dicht als je weggaat en laat een lichtje branden. En bel bij een verdachte situatie altijd 1-1-2.

Landelijk is een stijging te zien van het aantal woninginbraken, nu mensen met de versoepeling van de coronamaatregelen weer vaker van huis zijn. In Amstelveen is het aantal inbraken laag en recente cijfers laten geen toename zien. Gemeente en politie zijn in de zomermaanden wel extra alert op woninginbraken. Daarnaast investeert de gemeente in preventie. Zo geeft het interventieteam in lokale winkelcentra regelmatig voorlichting over inbraakpreventie in woningen.

Het team is herkenbaar aan de bakfiets. Ze delen folders uit, geven preventietips en beantwoorden vragen van bezoekers en passanten. Ook informeren zij inwoners over de subsidieregeling. De gemeente verstrekt subsidies bij de aanschaf van inbraakwerende materialen en hang- en sluitwerk tot 50% van het bedrag. In de maand juni doet de gemeente daar nog eens 10% bovenop en wordt dus 60% van het aankoopbedrag vergoed. Kijk voor meer informatie op: amstelveen.nl/subsidies. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is een campagne gestart die gericht is op inbraakpreventie. Meer informatie hierover is te vinden op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.