Bijgewerkt: 12 april 2024

Voorzitter van de EU Commissie bezocht de Pfizer-productievestiging België

Nieuws -> Informatief

Bron: EU Commissie
23-04-2021

Verklaring van president von der Leyen, premier van België De Croo, CEO van Pfizer Albert Bourla, en medeoprichter en Chief Medical Officer van BioNTech Özlem Türeci, naar aanleiding van het bezoek aan de Pfizer-productievestiging in Puurs, België.

Heel erg bedankt, Dr Bourla, beste Albert. Hartelijk dank voor de gastvrijheid. Het was inderdaad een indrukwekkende rondleiding door de productiesite. Dus heel erg bedankt daarvoor.

Minister-president, beste Alexander, geachte Özlem Türeci,

We ontmoeten elkaar hier vandaag op een plek die symbool staat voor drie ware Europese verhalen. Ten eerste, de Europese vaccinatiecampagne die nu in volle gang is. Ten tweede loopt Europa wereldwijd voorop met revolutionair, levensreddend mRNA. En ten derde is Europa, te midden van een ongekende gezondheidscrisis, de wereldkampioen vaccins, die vaccins beschikbaar maken voor de rest van de wereld.

Laat ik beginnen met de vaccinatiecampagne. Deze week zijn we de grens van 150 miljoen geleverde doses gepasseerd. Wat de inzet van vaccins betreft, zijn we al voorbij 123 miljoen vaccinaties. Hiermee staat de Europese Unie in de top drie wat betreft het aantal COVID-19-vaccinaties wereldwijd, na de Verenigde Staten en China. Met andere woorden: De vaccinatiecampagne van de EU ligt op schema!Ja, we hebben in het begin moeilijkheden gehad: vertragingen en knelpunten in de productie. Maar die hebben we kunnen opvangen dankzij onze brede vaccinportefeuille en ook dankzij sterke en betrouwbare leveranciers als BioNTech-Pfizer. Het belangrijkste vaccin dat tot nu toe in de Europese Unie is gebruikt, is immers het vaccin dat hier in Puurs, in België - een echte vaccinkrachtcentrale - wordt geproduceerd. En dankzij de enorme inspanningen van BioNTech-Pfizer en de versnelde levering van hun vaccins heb ik er nu alle vertrouwen in dat we al in juli over voldoende doses zullen beschikken om 70% van de volwassen bevolking in de Europese Unie te vaccineren. En deze baanbrekende technologie die we hier zien, zal ons daarbij helpen.

Dit brengt me bij het tweede succesverhaal: Deze productielocatie was de eerste die in Europa op grote schaal een mRNA-vaccin produceerde. Ik zag de Lipid Nano Particle Skid eerder - dat was indrukwekkend om te zien, toen we de site bezochten. En mij werd verteld dat dit een machine is die een cruciale rol speelt bij de productie van mRNA-vaccins. De eerste ooit werd hier in Puurs gebouwd, in dat labo, vorige zomer. Een baanbrekende innovatie. En deze baanbrekende technologie kan de ruggengraat worden van onze toekomstige vaccinportefeuille. Inderdaad, mRNA-vaccins zullen centraal staan in het paraatheidsplan van de EU voor de bestrijding van COVID-19 en andere virussen.

Wij werken samen met BioNTech-Pfizer aan een nieuw contract. Dit contract voorziet in de levering van 1,8 miljard doses voor de jaren 2021 tot 2023. We zullen het in de komende dagen sluiten. Het zal de doses veiligstellen die nodig zijn om booster shots te geven om onze immuniteit tegen dit virus te verhogen. Het zal vaccins opleveren die zijn aangepast aan de varianten die niet meer op de vaccins reageren. En het moet ons in staat stellen - indien nodig en veilig - kinderen en tieners te vaccineren.En het zal de leidende positie van Europa op het gebied van mRNA-technologieën consolideren. Het verhaal van de COVID-19-vaccins is dat van baanbrekende wetenschap, van pioniersgeest - beste Özlem, en Uğur Şahin; en een wonder van fabricage - Albert Bourla en je crew; en een ongelooflijk stimulerende omgeving van het gastland - Alexander dus. Zonder dat, zou het niet mogelijk zijn.

Dit vaccin is in minder dan een jaar ontwikkeld. Het was ongehoord. Het leek een paar jaar geleden nog onmogelijk. Nooit eerder hebben we zoveel succesvolle kandidaat-vaccins gezien die overal ter wereld zijn goedgekeurd. En nooit eerder hebben we zo'n schaalvergroting van de productie gezien en zo'n samenwerking tussen de industrie, tussen landen, over de hele wereld.

Foto Amstelveen
(Foto © Europese Unie - 2021)

Bezoek van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, aan de Pfizer-fabriek in Puurs-Sint-Amands in België op 23 april 2021


In slechts één jaar produceert deze productielocatie een miljard doses. In dit verband heb ik goed nieuws: ons Europees Geneesmiddelenbureau heeft zojuist de uitbreiding van de productiecapaciteit van deze site met nog eens 20% goedgekeurd. Hierdoor wordt het een van de grootste sites voor het vullen en afwerken van vaccins in Europa. Ik wil de werknemers van deze productielocatie bedanken voor hun buitengewone inspanningen waarvan we getuige waren toen ze ons erover vertelden; voor het feit dat ze al vele, vele maanden dag en nacht werken om vaccins voor Europa en de rest van de wereld te produceren.

En dit brengt mij bij mijn derde en laatste punt: Deze plek is ook een symbool voor de eerlijkheid en openheid van de Europese Unie. Europa produceert vaccins voor Europeanen en voor burgers over de hele wereld. Sinds december hebben we meer dan 155 miljoen doses vaccins uitgevoerd naar meer dan 87 landen over de hele wereld. Om duidelijk te zijn: we hebben evenveel uitgevoerd als we aan EU-burgers hebben geleverd. Wij zijn de apotheek van de wereld. En wij Europeanen zijn daar trots op en we nodigen anderen uit zich bij ons aan te sluiten. Want we weten allemaal: Niemand zal veilig zijn totdat iedereen veilig is.

Antwoorden van de voorzitter tijdens de vraag- en antwoordsessie:

V1 Wanneer denkt u dat elke Europeaan zijn/haar eerste jab (prik) zal hebben? Wat is het plan?

President von der Leyen: U weet dat wij aanvankelijk het plan hadden om 70% van de volwassen bevolking in Europa te hebben gevaccineerd, eind van de zomer, dat is in september. Maar zoals we nu zien, neemt de productie toe; de leveringen nemen toe; we hebben stabiele processen; we blijven bij elkaar; we hebben de aanvankelijke problemen overwonnen. Dit werpt nu echt vruchten af, wat ook blijkt uit het bezoek hier vandaag. We zitten nu op 123 miljoen vaccinaties. We hebben er dus alle vertrouwen in dat we onze ambitie kunnen verhogen en kunnen zeggen dat we willen dat 70% van de volwassen bevolking in Europa al in juli is gevaccineerd.

Q2 Kunt u, Frau von der Leyen, deze vraag nog eens uitleggen wat dit betekent voor andere fabrikanten zoals AstraZeneca?

President von der Leyen: Inderdaad, het begin was moeilijk. Maar we hebben hard gewerkt en we zijn vooral samen gebleven - met de wetenschap, met de productie - maar ook samen als Europeanen. En dat werpt nu zijn vruchten af. We zien dat de cijfers duidelijk verbeteren. De productie is nu zeer stabiel. Daarom heeft het Europees Geneesmiddelenbureau BioNTech-Pfizer vandaag het goede nieuws gegeven dat de productie hier in deze fabriek met 20% kan worden uitgebreid. De leveringen aan Europa nemen toe. In de eerste drie maanden hebben wij 100 miljoen doses aan Europa geleverd; nu is dat opgelopen tot 150 miljoen doses in drie weken. Het tempo van inentingen neemt toe, we zitten op 123 miljoen inentingen. En als we dit alles samen nemen - het harde werk, maar nu ook de aanzienlijke verbetering van de aantallen - ben ik ervan overtuigd dat we ernaar kunnen streven dat in juli 70% van de Europese volwassen bevolking is gevaccineerd.

Q3 Slechts twee korte vragen aan president von der Leyen. Een: Wanneer zal de Europese bevolking het einde van de COVID-19-tunnel zien? Twee: Kunt u bevestigen dat de Europese Unie een rechtszaak tegen AstraZeneca zal aanspannen?

Voorzitter von der Leyen: Wat we zien en wat we doen met al onze kracht en macht is een race tegen het virus. En ik denk dat vandaag het levende bewijs is hoe we dit virus zullen overwinnen: door bij elkaar te blijven en samen te werken met de wetenschap, met de productie, als Europeanen. Alles wat we kunnen doen om vaccins te ontwikkelen, om vaccins te produceren, om mensen in te zetten en te vaccineren. Dit is het belangrijkste instrument dat we hebben om de crisis te overwinnen. En daarom, nu we zien dat de aantallen stijgen, nu we zien dat de vaccinatie verbetert, zien we ook dat er licht is aan het einde van de tunnel. En ik denk dat dit veel motivatie geeft. Wat AstraZeneca betreft, zijn er tot nu toe nog geen beslissingen genomen. Dus daar moeten we op wachten.

Q4 President, vandaag doet u een grote aankondiging. U zegt in wezen dat kudde-immuniteit twee maanden eerder zal gebeuren dan gepland. Ik vraag me af: Zal de distributie van de vaccins u op dat punt brengen? Is dit puur gebaseerd op de versnelling en Pfizer? En dan twee: Zullen we dit lezen als mRNA is nu duidelijk uw favoriete technologie voor de toekomst?

Voorzitter von der Leyen: Om beide vragen te beantwoorden: We gaan deze strijd tegen het virus winnen, ook vanwege een breed vaccinportfolio, maar dat is in combinatie met de enorme inspanning van BioNTech-Pfizer om de productie en de leveringen te verhogen - zo hebben we samen al begin januari een tweede contract uitonderhandeld - en om de levering van vaccins te versnellen. Dus nogmaals, mijn respect en dank ook aan deze site hier om dit mogelijk te maken. Dit is van cruciaal belang. Wat de vaccinatiestrategie voor de komende jaren betreft, heb ik de uitdagingen geschetst: van het vaccineren van potentieel kinderen en tieners, naar een boost om de immuniteit na een bepaalde tijd te verhogen, en vooral om voorbereid te zijn op ontsnappingsvarianten die zich zouden kunnen voordoen. En daar is de technologie van mRNA ongelooflijk beweeglijk. Er is dus maar een beperkte hoeveelheid tijd nodig om, als ik dat zo mag zeggen, het mRNA zo te construeren dat het zich kan aanpassen aan mogelijke ontsnappingsvarianten. Dit is het begin voor de paraatheid op middellange termijn.

We zullen zeker andere potentiële vaccins toevoegen, bijvoorbeeld vaccins op basis van eiwitten hebben ook een behoorlijk potentieel. Maar ik moet zeggen dat in onze plannen ook de vragen zijn opgenomen hoe betrouwbaar een partner is, in hoeverre een partner heeft bewezen dat hij kan leveren - en dit is precies wat BioNTech-Pfizer heeft gedaan. We hebben de aanvankelijke moeilijkheden meegemaakt en de ervaring om samen moeilijkheden te overwinnen, om samen hard te werken en vol te houden - en dit is een marathon - en echt niet op te geven. Dit was een zeer goede ervaring. Dat schept vertrouwen. En op dat vertrouwen kunnen we, denk ik, ook de toekomst bouwen.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.