Bijgewerkt: 14 oktober 2024

Vragen over de Jongerenpeiling 2012 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Rudolf Switser
09-01-2012

Medio januari 2012 ontvangen 5000 Amstelveense jongeren van 10 tot en met 23 jaar een brief met de vraag, mee te werken aan de 'Jongerenpeiling 2012'. Deze peiling gaat over verschillende onderwerpen, zoals sport, wonen, onderwijs, vrijetijdsbesteding, gezondheid en cultuur.

Het doel is: het verkrijgen van inzicht en kennis in de leefsituatie van jongeren en de kansen en bedreigingen die zich daarin voor (kunnen) doen. De gemeente gebruikt de informatie onder andere als input voor beleid.

Rudolf Switser, een Amstelveense vader met drie jonge zonen heeft zijn kritische vragen aan de B en W van Amstelveen gestuurd in verband met de Jongerenpeiling 2012 in Amstelveen:

Burgemeester en Wethouders, Gemeente Amstelveen, Laan Nieuwer Amstel , 1182 JR Amstelveen, 9 januari 2012

Betreft: Jongerenpeiling 2012

Geachte dames, mijne heren,

Op vrijdag 6 januari viel bij ons de Jongerenpeiling 2012 in de bus t.n.v. onze jongste zoon Seth Switser, 10 jaar oud, groep 7. Wij vermoeden, dat deze peiling is verstuurd aan de gehele Amstelveense jeugd ook al hebben onze andere twee zonen van 12 en 16 deze niet ontvangen.

scholieren Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

5000 Amstelveense jongeren van 10 tot en met 23 jaar kregen een brief van de gemeente met de vraag, mee te werken aan de 'Jongerenpeiling 2012'


Deze peiling opgezet door De heer J. D. Bakker en Mw. C. A. M. Mensinga is op zich een goed initiatief ook al roept de vraagstelling meer vragen op dan dat het antwoorden zal opleveren. Als bezorgde ouders van drie zonen in verschillende leeftijden is het volgens ons onmogelijk een onderzoek te houden met voor elke leeftijdscategorie dezelfde vraagstelling. Dit leverde dan ook zeer vreemde vragen op van onze jongste zoon. Aan hem werd bijvoorbeeld gevraagd:

Geef je geld uit aan: Soft en harddrugs; bier, wijn en andere alcoholische drankjes?  Aan de 10 jarige wordt verder gevraagd: Heb je problemen met: vrijen en sex, zwangerschap, ex-liefdesrelaties, drugs en alcohol gevolgd met de vraag of er alcohol wordt gedronken, zo nee, deed je het vroeger wel ? 

Dan wordt het nog gekker, aan de 10 jarige wordt gevraagd: Gebruik je hasj, marihuana en wiet of XTC, speed, LSD, GHB, coke, heroïne met methadon en paddo’s? (Wij hebben onze zoon geadviseerd deze vraag te beantwoorden met; dat hij graag veel champignons op zijn biefstuk en in zijn soep terugziet). Daarna volgen er nog een aantal vragen of waar je deze middelen krijgt aangeboden etc.

Het onderzoek gaat er vanuit dat de jeugd eerlijk gaat antwoorden op de vragen of ze drugs en alcohol gebruiken, welke, waar en hoe? Ik neem aan, dat deze onderzoekers zelf kinderloos zijn, of zich in ieder geval slecht kunnen inleven in de belevingswereld van de jeugd. Kinderen die zulke zaken gebruiken zullen dit zeker niet in een peiling aangeven die ook door de ouders of “gemeenteonderzoekers” wordt gelezen, dat is een illusie.

Waar de onderzoekers zich drukker om kunnen maken is, dat wij als ouders zien dat het jeugdwerk langzaam onderuit wordt gezaagd door Cardanus flink te korten. De Gemeente wil het zelf gaan doen, dat wordt lachen, want ze hebben geen idee wat er op straat gebeurd en moeten dan eerst een dure peiling doen.

De Gemeente en haar onderzoekers hebben geen flauw benul wat er zich in de buurtcentra afspeelt. Grote aantallen vrijwilligers, en soms al jaren, werken daar met kinderen (met als toppunt Tante Agaath van ver in de 70 die tafeltennist met de jeugd in Alleman). Wanneer wordt haar eens gevraagd, wat ze van de jeugd vindt als ervaringsdeskundige?

Nee, daar zijn deze dure onderzoeken niet aan besteed. Onderzoekers ga de vloer op, bezoek de hangplekken, draai een dikke joint met pubers bij ‘Onderuit’ en ga de buurthuizen af, pak je dienstfiets in plaats van vreemde vragen te stellen aan kinderen van 10!.. (En als je toch door Amstelveen fietst kijk dan eens naar dat foeilelijke stadsplein, waar zelfs tv-reclames van worden gemaakt, omdat het er zo saai uitziet, en voor de jeugd ook niets leuks te doen is).

Daarnaast is het misschien verstandiger een aantal ouders in dit onderzoek te betrekken die van zeer dichtbij meemaken hoe de “wietscooters” zich met hun lading door Amstelveen begeven en hun lading op het schoolplein verkopen. Doe daar eerst wat aan, ga een dagje posten en je hebt weer werk voor jaren.

Rudolf Switser



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.