Bijgewerkt: 29 november 2022

Vragen over plannen Museum Van der Togt

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
08-10-2008

GroenLinks maakt zich zorgen over de plannen die het Museum Jan Van der Togt in het Oude Dorp tot een nationale en internationale attractie moeten maken. De gemeente wil een half miljoen euro subsidie verlenen voor verbouwingen en uitbreiding van de glascollectie van het museum, maar een voorwaarde is dat er een verbintenis komt tussen de Stichting Van der Togt en de Stichting Pieter de Monchy, die beelden van de kunstenaar De Monchy beheert.

Vd Togt  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De ingang van het Museum Jan van der Togt aan de Dorpstraat nr 50


GroenLinks vreest dat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt, waardoor er problemen kunnen ontstaan tussen de twee stichtingen. GroenLinks raadslid Dorien Mijksenaar heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan Burgemeester en Wethouders.

„We hebben wethouder Hellendall al eerder gevraagd wat de afspraken tussen de stichtingen behelzen," zegt Mijksenaar. „Maar een helder antwoord hebben we nog niet gekregen. In de praktijk komt het er op neer dat de ene stichting het beheer gaat voeren over het eigendom van de andere stichting. Als je dat niet goed regelt, dan vraagje om moeilijkheden.

School  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

De oudste school van Amstelveen naast de Dorpskerk: Piet Hein school. Later vestigde zich hier de Amstelveense Muziekschool naast het Museum Jan van der Togt. Volgens de gemeentelijke plannen zou de collectie van beeldhouwer Pieter de Monchy (92) hier komen te staan


Wat gebeurt er bijvoorbeeld als na overlijden van De Monchy erfgenamen de beelden willen verkopen? En wat gaat het Van der Togt Museum met de beelden doen? Gaat de collectie bijvoorbeeld rondreizen?" Mijksenaar heeft er verder twijfels over of de uit te trekken 500.000 euro wel voldoende is om alle plannen te verwezenlijken.

„Natuurlijk moet Van der Togt zelf ook investeren en wordt er naar sponsors gezocht, maar als je ziet wat er van dat geld allemaal moet gebeuren... En we steken er als gemeente geld in, dan willen we er ook iets goeds voor terugzien."Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.