Bijgewerkt: 21 november 2024

Vrees voor gif na kaalslag op het Amsteleiland

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
10-12-2009

Door André Gerritsen
Andre Gerritsen  Amstelveen

Onder bewoners van het Amsteleiland is opnieuw beroering ontstaan, nadat de projectontwikkelaar alle bomen onaangekondigd kapot heeft getrokken, waardoor vervuilde grond in beweging is gekomen.

Een gemeentelijk milieu-inspecteur heeft de onaangekondigde kaalslag afgelopen donderdag stilgelegd, omdat 'grondwerkzaamheden' op het eiland verboden zijn in verband met gevaarlijke stoffen die erin zitten. Er zou „geen takje van het eiland afmogen" vanwege de aanraking met de vervuilde grond.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

De sloop van het Amsteleiland vordert


De laatste vijf families die nog op het Amsteleiland wonen, gaan er echter onbeperkt op en af. Zij maken zich ernstig zorgen over de mogelijk blootgelegde gifresten, waar zij dagelijks doorheen moeten. Ze hebben alle bomen met grote ijzergrijpers respectloos aan flarden getrokken. En er stonden echt mooie exemplaren tussen," zegt Dirk Brandt nijdig, in de nieuwste aflevering van de dramaserie rond het Amsteleiland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Van de bomen op het Amsteleiland is niet zo veel meer over


Nadat de nog vijf op het eiland woonachtige families eerst tijden bleven verstoken van stromend water, waarbij Brandt zich onlangs ten einde raad liet arresteren terwijl hij langs de openbare weg water stal, had de projectontwikkelaar van een te ontwikkelen miljonairs-enclave afgelopen week weer een nieuwe verrassing.

Alle bomen op het eiland werden woensdag zonder vooraankondiging rücksichtlos kapot getrokken. In Amstelveen hebben grondeigenaren geen kapvergunning nodig, zolang het geen beschermde bomen betreft. Maar een milieu-inspecteur moest er na een waarschuwing van de bewoners aan te pas komen, om de werkzaamheden stil te leggen, omdat werken in de grond op het eiland verboden is, uit vrees voor blootlegging van verontreinigde grond.

Door het grove trek- en ramwerk was het leed al geschied, toen de inspecteur ter plaatse kwam. Overal was grond omhoog gekomen, waardoor het eiland is veranderd in een desolate modderpoel. De inspecteur sommeerde, dat er geen takje van het eiland af mocht uit gevaar voor verspreiding van verontreinigde grond. Een merkwaardig standpunt, omdat de bewoners na de kaalslag dagelijks dwars door de modder en slib hun woningen moeten bereiken.

„Hoe kan het nou, dat er geen takje van het eiland af mag en ze ons gewoon door de troep laten lopen en rijden." zegt Brandt. „Natuurlijk maken wij ons zorgen of dit schadelijk is, maar het interesseert niemand iets." Met grote kunstgrastapijten voor zijn woning probeert Brandt de vervuilde modder buiten zijn huis te houden. „Ik heb geen idee hoe dit verder gaat. Zo gaan ze dus met ons om."



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.