Bijgewerkt: 22 januari 2025

Vrijheid wereldwijd op RTV-Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
29-05-2011

Eén Amstelveen: Vrijheid wereldwijd

Het thema deze editie: Vrijheid wereldwijd. Afgelopen maand mei hebben we de dodenherdenking en het vrijheidsbesef weer beleefd. Toen Indonesië als Indië nog een vanzelfsprekend onderdeel van Nederland was, vóór 1941 dus, kon een Amsterdammer net zo goed naar Batavia verhuizen als naar Groningen. Honderdduizenden Nederlanders werkten in Indië, gingen er naar school en werden er geboren.

Er werkten Hollandse planters, ambtenaren, militairen, vaak met hun echtgenotes en kinderen en ook missionarissen. Vandaag in de studio twee vrouwen die vanuit een ander oogpunt ons over vrijheidsbesef kunnen vertellen. De dames Ankie Werner-Vos, secretaris van de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië, en haar moeder Greet Vos-Thomas. Dáár begon de oorlog zo’n 70 jaar geleden op 8 december 1941.

De luisteraar hoort van Ankie Werner meer over het werk van de stichting rondom de jaarlijkse herdenking in het Broersepark op 14 augustus, de bevrijdingsdatum in Nederlands-Indië. Ook vertelt zij over de actuele bijzondere tentoonstelling ‘Sporen van het verleden’, die georganiseerd wordt in het Broersepark en in de stadshartbibliotheek met verschillende materialen.

Conchita Amstelveen
(Foto C. Willems - 2011)

Vlnr: Conchita Willems, Greet Vos-Thomas en Ankie Werner-Vos in de studio


Over de gastdocenten die op scholen voorlichting geven in de klas. Hoe belangrijk het is om het verleden terug te roepen en om te zetten naar het nu om inleven, invoelen te stimuleren bij de jeugd. Het gastdocentschap is een prima educatief middel hiertoe. Ankie vertelt levendig over het zogenaamde ‘Indische zwijgen’, dat de eerste generatie slachtoffergezinnen kenmerkt. Hoe de tweede, derde en zelf nu vierde generatie hiermee omgaan wordt met prachtige voorbeelden geïllustreerd.

Greet Vos (90 jaar) is zo’n eerste generatie slachtoffer en heeft het vrouwenkampleven overleefd. Haar motto: ‘In barre omstandigheden je humeur bewaren, kan alleen als je óver de horizon heen wilt kijken. Niet één dag vooruit, niet één week vooruit, niet één maand vooruit. Maar jaren vooruit. Dat maakt je sterk.”  

Hoe ging dat in Nederlands-Indië tijdens de periode vóór het bombardement op Pearl Harbor en de daaropvolgende oorlogsverklaring van de Nederlandse regering op 8 december 1941? Waarom ging zij versneld trouwen in die tijd? Hoe voed je het gezin op in het naoorlogse Nederland met de wetenschap van  slachtoffers in de familie? Met humor en gepaste wijsheid roept zij op tot respect voor alle mensen, waar ook ter wereld.

Eén…Amstelveen is te beluisteren op: Radio Ether 107.2 FM, Radio Kabel 102.8 MHz, via TekstTV/kanaal 45 en natuurlijk ook via de website: www.rtvamstelveen.nl, (klikken op ‘Beluister radio live’ rechtsboven) Tijden van uitzending: maandag – woensdag – vrijdag : 10.00 uur + dinsdag – donderdag : 11.00 uur



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.