Bijgewerkt: 1 juli 2022

Vrijwilligers in actie ook in Amstelveen

Nieuws -> Sociaal

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
18-03-2013

Op 15 en 16 maart 2013 organiseerde het Oranje Fonds voor de 9de keer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In heel Nederland staken vrijwilligers de handen uit de mouwen bij maatschappelijke organisaties, zo ook de leden van het College Amstelveen.

Zo hebben de vrijwilligers een leuke dag én met de vele extra handen helpen ze de organisatie. In 2012 werden bijna 7000 klussen vervuld en was in 99% van alle Nederlandse gemeenten iets te doen tijdens NLdoet. Meer dan 300.000 vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. Ook de Koninklijke Familie ging op diverse plaatsen in het land aan de slag.

De Amsteltuin

Tieke Roosen van wijngaard en zorgboerderij 'De Amsteltuin' schreef het aan ons:

'In een ijzige kou hebben onze vrijwilligers (allemaal individuele deelnemers ) vandaag onze productie ruimte geverfd. Rond de lunch toen het echt begon te sneeuwen, stelden wij ze voor om maar te stoppen. Dat wilden ze niet, de klus moest af!!

nldoet Amstelveen
(Foto T. Roosen - 2013)

Ook in De Amsteltuin gingen de vrijwilligers aan het werk


nldoet Amstelveen
(Foto T. Roosen - 2013)

Een jongetje in De Amsteltuin maakt reclame voor NLdoet


nldoet Amstelveen
(Foto T. Roosen - 2013)

De vrijwilligers aan het werk in De Amsteltuin


Wij hebben ze weer op temperatuur gekregen met snert, loempia’s en gebakken eieren met spek. Toen het af was, Jan gaf ze een rondleiding in het wijn maken en de Adriana wijn laten proeven. Onze kleinste deelnemer Riemer heeft ons bij alles goed geholpen.'

Wethouder Jacqueline Koops bakt pannenkoeken in woonzorgcentrum 'De Luwte'

Wethouder Jacqueline Koops van ChristenUnie bakte op vrijdagochtend om 11 uur tientallen pannenkoeken voor de bewoners van Woonzorgcentrum De Luwte met nog een paar vrijwilligers die ook meehielpen. De pannenkoeken met spek en stroop waren een groot succes en van het veelal uit oudere dames bestaande gezelschap smikkelde lekker alles op.

nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Wethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie) bakt pannenkoeken in woonzorgcentrum De Luwte


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Vrijwilligers helpen ook met het bakken van de pannenkoeken in De Luwte


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Wethouder Koops kan heel goed pannenkoeken bakken


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Wethouder Koops bezorgt een zelfgemaakte pannenkoek met spek aan een bewoonster


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Er werden ongeveer 40 pannenkoeken gebakken en de bewoners hebben alles opgegeten, dus de actie van de vrijwilligers is goedgekeurd


Burgemeester Van Zanen was vrijdagavond 15 maart aanwezig bij de opening van het gratis diner in het restaurant in het hoofdkantoor van KPMG, dat zij samen met Stichting de Zonnebloem organiseerden voor eenzame Amstelveense ouderen.

Toen burgemeester Van Zanen in het KPMG restaurant aankwam, ging hij langs de tafels om de ouderen te begroeten en wat bij te praten. Niet staand maar gehurkt aan de tafels, gelijk niveau en de mensen vonden de gesprekjes ontzettend leuk. De sfeer in het restaurant was heel ontspannen en iedereen aan tafel sprak met iedereen, want voor een alleenstaande oudere man, of vrouw zijn dit soort uitstapjes uiteraard het hoogtepunt van het jaar.

nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De tafels zijn al mooi gedekt bij KPMG


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Iedereen heeft zijn plaats gevonden, het programma kan beginnen


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Burgemeester Van Zanen spreekt met de ouderen


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De burgemeester heeft voor iedereen een goed woord


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Burgemeester Van Zanen kent ontzettend veel mensen


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Mevrouw Jolanda van Schaik, Hoofd van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de KPMG verwelkomt iedereen op deze bijzondere avond


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Burgemeester Jan van Zanen: 'Dames en heren, vandaag en morgen is NLdoet! Heel veel mensen spannen zich vandaag en morgen in en ik vind het geweldig!'


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Veel medewerkers van KPMG werken vanavond in de bediening als vrijwilligers


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het optreden van de Operette Vereniging Amstelveen vond iedereen prachtig


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Burgemeester Van Zanen treedt op als Jantje van de gelijknamige musical


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Als hoogtepunt danst burgemeester Van Zanen samen met de leden van de operettevereniging


Mevrouw Jolanda van Schaik, Hoofd van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de KPMG, trad op als gastvrouw en verwelkomde alle aanwezigen in haar korte toespraak. Daarna was Jan van Zanen aan de beurt. Na een hartelijk welkomstwoord en het promoten van de stad, zette hij op zijn veel te grote hoofd – eigen woorden – een matrozenpet op en sloeg een matrozenkraag om. Deze avond zouden de ‘Jantjes’ optreden en de burgemeester zong tot ieders verbazing en genoegen een liedje van de musical 'De Jantjes': 'Als je huilt ben je een stakker'. Het lied van burgemeester Van Zanen werd natuurlijk direct herkend en de mensen zongen vrolijk met hem mee. Na dit onverwachte optreden van de burgemeester van Amstelveen met een onvervalste vrijwilligerszang, was de sfeer in het restaurant heel ontspannen geworden.

Diner voor ouderen bij KPMG in het kader van NLdoet

Vervolgens namen de leden van de Operette Vereniging Amstelveen de voordracht over en voerden een aantal liedjes uit de musical 'De Jantjes' op met grote dynamiek en enthousiasme. Door de dansende zangers werd burgemeester Van Zanen ook meegesleurd en hij als 'Jantje' kon dat natuurlijk niet weigeren. De ‘Jantjes’ liepen dansend en zingend tussen de tafels en toen werd echt gezellig in het anders zo sobere accountantskantoor. De ouderen zongen en klapten mee op het ritme van de muziek, de vrijwilligers gingen natuurlijk ook meedoen, dus de avond kon niet meer stuk. Eindelijk konden de 'KPMG obers' het diner opdienen.

De Jantjes

'De Jantjes' was oorspronkelijk een toneelstuk van Herman Bouber en werd voor het eerst opgevoerd in 1922. In 1934 werd het verfilmd en de gezellige en leuke 'volksmuziek' uit de Jordaan in Amsterdam bleef nog tientallen jaren in de oren van de mensen hangen, ook in Amstelveen. 'De Jantjes' werd nieuw leven ingeblazen en als een musical opgevoerd, eerst in het DeLaMar Theater in september 2012 en later in Theater Carré, met groot succes!

Zaterdag 16 maart, was de tweede dag van NLdoet en wethouder Jan-Willem Groot (CDA) zou vanaf 11 uur bij de Amsterdamse Cricketclub klussen, maar onze verslaggever trof hem daar niet aan. Het bleek, dat hij pas om een uur of drie langs zou komen, maar de verslaggever moest alweer naar een volgende activiteit en daarom zijn er geen foto’s van zijn werkzaamheden.

Burgemeester Van Zanen was ook op zaterdag weer actief. Hij bezocht Ons Tweede Thuis: woonvoorziening Mozaïek voor (jong)volwassenen met een lichamelijke handicap aan de Laan van de Helende Meesters. De leden van de Lionsclub Amstelveen zorgden voor de lunch en de taak van burgemeester Van Zanen was om de soep uit een grote pan te scheppen en aan de bewoners van het Mozaïek op te dienen. Het was duidelijk, dat hij deze klus thuis ook altijd uitvoert, want het ging zeer goed!

nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Burgemeester Jan van Zanen in Ons Tweede Thuis deelt soep uit aan de bewoners


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Leden van de Lionsclub Amstelveen met een bewoner


nldoet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Burgemeester Van Zanen in gesprek met de leden van de Lionsclub Amstelveen


Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen doet vrijwilligerswerk

Het volgende actiepunt van de burgemeester was om bij de sportclub De Vliegende Hollanders, de honk- en softballers van Amstelveen en de regio houten planken schoon te spuiten met een hogedrukreiniger. Het clubhuis van DVH is te vinden in het sportcomplex van KLM in het Wimbledonpark, waar meer dan 20 sportclubs hun accommodatie hebben.

Op de eerste etage waren tegelijkertijd de leden van de Bridgeclub KLM een wedstrijd aan het voorbereiden.

De wedstrijden van de honk- en softballers op het open veld beginnen al weer vanaf april, dus het onderhoud van de velden en het schoonmaken van allerlei attributen moest nu plaatsvinden. Daarom werd het vrijwilligerswerk van burgemeester Van Zanen ook zeer gewaardeerd. Hij spekte tevens de clubkas met de aankop van een echt DVH sweater voor 30 euro.

Richard van den Velden, voorzitter van de materiaalcommissie, legde de werkzaamheden aan de burgemeester uit en de burgemeester ging vrolijk door met het spuiten van de bijna groene planken, tot ze weer helemaal houtkleurig waren.

De volgende halte was het Amstelveens Poppentheater, waar de achtergebleven spullen van poppenspelers die een week cursus hadden gegeven opgeruimd moest worden. Mooie klus voor de burgemeester en in een klein kamertje ging hij met groot enthousiasme aan het werk. Binnen de kortste tijd werd door hem orde geschapen tussen het gereedschap op de planken van een kast. Myrthe Schuuring, directeur van het Amstelveens Poppentheater begeleidde de burgemeester.

Het College van Amstelveen heeft grote waardering voor alle inwoners die zich op vrijwillige basis inzetten voor de gemeenschap: kennis, tijd en capaciteit gratis beschikbaar stellen voor activiteiten in je eigen buurt. Veel inwoners van Amstelveen doen dat al. Tijdens NLdoet worden alle mensen die het hele jaar actief zijn als vrijwilliger extra in het zonnetje gezet.

Het was weer een enorm leuk weekend. De leden van het college kunnen uitrusten, terwijl de redactie van Amstelveenweb doorwerkt om alles weer snel op de website te hebben. Hopelijk doet u volgend jaar ook mee op 21 en 22 maart 2014 en leggen we uw activiteiten vast. Er zijn op dit moment 8.348 van de 8.348 klussen gedaan in Nederland!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.