Bijgewerkt: 20 april 2024

Vulkaanuitbarsting op het schiereiland Reykjanes in IJsland

Nieuws -> Informatief

Bron: The Icelandic National Broadcasting Service – R&i
03-08-2022

Er is een vulkaanuitbarsting begonnen op het schiereiland Reykjanes, vlakbij de plaats van de uitbarsting van vorig jaar. Fagradalsfjall is een tuya-vulkaan, een afgeplatte, steile vulkaan gevormd in de laatste ijstijd op het schiereiland Reykjanes, ongeveer 40 kilometer van Reykjavík, IJsland. Fagradalsfjall is ook de naam voor het bredere vulkanische systeem dat een gebied beslaat van 5 kilometer breed en 16 kilometer lang tussen de Svartsengi en Krýsuvík-systemen. De hoogste top in dit gebied is Langhóll (385m).



Er had 815 jaar lang geen vulkaanuitbarsting plaatsgevonden op het schiereiland Reykjanes tot 19 maart 2021, toen een spleetopening verscheen in Geldingadalir ten zuiden van de berg Fagradalsfjall. De uitbarsting van 2021 was uitbundig en stootte voor het laatst verse lava uit op 18 september 2021. De uitbarsting was uniek onder de vulkanen die tot nu toe in IJsland zijn waargenomen en zal naar verwachting uitgroeien tot een schildvulkaan. Vanwege de relatieve gemakkelijke toegang vanuit Reykjavík, is de vulkaan een attractie geworden voor lokale mensen en buitenlandse toeristen. Een andere uitbarsting, die erg lijkt op de uitbarsting van 2021, begon op 3 augustus 2022 en is momenteel aan de gang.

Er is een uitbarsting begonnen in Meradälar. Sinds zaterdag 30 juli 2022 is er een sterke reeks aardbevingen aan de gang op het schiereiland Reykjanes in Ijsland. Hier kun je al het laatste nieuws over aardbevingen volgen en in de webcam het gebied zien waar de laatste uitbarsting plaatsvond.



Grondbranden zijn zichtbaar vanaf de live webcams van RÚV in het Meradalur-gebied, een vallei achter Fagradalsfjall. De uitbarsting bevindt zich in het westelijke deel van de vallei, ongeveer 1,5 km ten noorden van Stóra-Hrút en lijkt volgens Vísir van noordoost naar zuidwest te lopen. Professor in de vulkanologie Þorvaldur Þórðarson vertelde RÚV dat de uitbarsting een laag vermogen heeft en dat de magma-pluimen waarschijnlijk niet hoger zijn dan 50 meter. Volgens de civiele bescherming zijn wetenschappers met een helikopter van de kustwacht onderweg naar de plaats van de uitbarsting om de situatie te beoordelen. Ambtenaren vragen mensen voorzichtig te zijn en het gebied te vermijden.


 


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.