Vuurwerk veroorzaakt overlast
Nieuws -> PolitieBron: Politie Amsterdam-Amstelland / OM
30-12-2011
De verkoop van vuurwerk is in volle gang. Op donderdag 29 december 2011 zijn bij de politie al meer dan 50 meldingen binnengekomen van vuurwerkoverlast. Deze meldingen variëren van harde knallen tot kinderen die vuurwerk naar elkaar gooien, of onderling rotjes in elkaars kleding stoppen.
Bij de GGD zijn tot nu toe geen vuurwerkslachtoffers gemeld. Officieel mag het vuurwerk worden afgestoken vanaf 31 december 10:00 uur in de ochtend tot 1 januari 02:00 uur ‘s nachts. Wordt men voor die tijd betrapt, dan riskeert men een boete.
Bij aantreffen van verboden vuurwerk, zoals strijkers of vlinderbommen, worden de spullen in beslag genomen en wordt proces-verbaal opgemaakt. Als u morgen de buren een gelukkig nieuw jaar wenst, zorg dan dat u ramen en deuren gesloten houdt ter voorkoming van inbraken en invliegend vuurwerk, dat brand kan veroorzaken. De brandweer geeft op de site brandweer.nl/amsterdam-amstelland tips over hoe vuurwerk veilig kan worden afgestoken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)
Vuurwerk afsteken kan mooi zijn, maar het veroorzaakt vaker veel schade. Vooral met vuurwerk gebeuren vrij veel ongelukken met letselschade. De meest getroffen lichaamsdelen zijn vingers (32%), handen (25%), ogen (15%) en het hoofd (13%). Over de bodem- en luchtvervuiling, branden, de schade en de geschrokken mensen en dieren maar niet eens te spreken
Lik-op-stuk rond de jaarwisseling
Net als voorgaande jaren zal er ook tijdens de komende jaarwisseling hard worden opgetreden tegen veroorzakers van ongeregeldheden. Zoveel mogelijk wordt lik-op-stuk-beleid toegepast- meldt het Openbaar Ministerie.
In alle arrondissementen worden in januari 2012 snelrechtzittingen gehouden, daarnaast worden in de arrondissementen Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Zutphen supersnelrechtzittingen gehouden. Daarnaast geven OM en politie rond de jaarwisseling eveneens hoge prioriteit aan opsporing, aanhouding en vervolging van vuurwerkbommenmakers.
Het OM zal zwaardere straffen eisen en waar mogelijk zullen opgelegde taakstraffen direct na de jaarwisseling moeten worden uitgevoerd. Ook opgelegde gevangenisstraffen zullen direct aansluitend op de (super)snelrechtzitting moeten worden uitgezeten.
Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders.
Indien er sprake is van agressie, of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) dan zal de strafeis met 200 procent worden verhoogd.
Ook zal het OM hogere straffen eisen voor iedereen die stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk, of zelf vuurwerkbommen maakt, of zelfgemaakte vuurwerkbommen afsteekt. Overtreders komen er niet meer vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf en dus een strafblad krijgen.
De aangerichte schade wordt op de daders verhaald. Dit kan al tijdens (super)snelrechtzitting, als de grootte van de schade bekend is. Is dat niet het geval dan krijgt de benadeelde (bijvoorbeeld de gemeente) de gegevens van de strafzaak om een civiele procedure te starten. Bij de kantonrechter kan dit op een eenvoudige en snelle manier.
Supersnelrecht
Supersnelrecht betekent, dat verdachten binnen de termijn van inverzekeringstelling, dus binnen drie dagen, worden berecht. Het zal naar verwachting vooral gaan om feiten als openlijk geweld, vernielingen, brandstichting en geweld tegen personen met een publieke functie, maar als zich andere feiten voordoen, kunnen deze ook op de supersnelrechtzitting worden behandeld. Lees meer over de effecten van het vuurwerk afsteken bij: Stichting Staakt Het Vuren