Bijgewerkt: 5 maart 2024

Vuurwerkregels Amstelveen 2022: knalvuurwerk verboden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
12-12-2022

Ieder jaar vinden er incidenten met vuurwerk plaats tijdens de jaarwisseling. In 2020 zijn de landelijke regels voor het afsteken van vuurwerk strenger geworden en geldt een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De afgelopen twee jaren was er een totaal vuurwerkverbod vanwege de coronapandemie. Dit jaar gelden de regels van 2020 weer. Er mag weer vuurwerk worden afgestoken, maar niet iedereen weet wat wel en niet is toegestaan. Daarom zetten we het een en ander voor u op een rij.Niet toegestaan: het afsteken van zwaar knal- en siervuurwerk, zoals rotjes, knalstrengen, Chinese matten, vuurpijlen en enkel schotsbuizen, Romeinse kaarsen en babypijlen. Dit is vuurwerk in de zogenaamde categorieën F3 en deels F2.

Wel toegestaan: sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, grondtollen, trektouwtjes, cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorieën F1 en deels F2).

Verkoop: koop uw vuurwerk bij verkooppunten die een vergunning hebben. Zij verkopen alleen vuurwerk dat is toegestaan. Vanaf 16 jaar is het kopen en afsteken van oudejaarsvuurwerk toegestaan. Verkopers van vuurwerk zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven. Vuurwerk mag uitsluitend worden verkocht op 29, 30 en 31 december 2022.

Vuurwerk uit het buitenland: u mag vuurwerk in het buitenland kopen als het voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Per auto mag u maximaal 25 kilo vervoeren.

Tijden: vuurwerk afsteken is alleen toegestaan op 31 december 2022 van 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2023 2.00 uur 's nachts. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk strafbaar.

Vuurwerkvrije zones: Amstelveen kent een aantal vuurwerkvrije zones. Het afsteken van vuurwerk in deze zones is strafbaar: (heem)parken, schoolpleinen, in de omgeving van locaties waar dieren worden verzorgd (kinderboerderijen, maneges, dierenasiel), in de omgeving van locaties waar mensen worden verzorgd (verzorgings- en verpleeghuizen, ziekenhuizen).

Straffen en boetes: illegaal vuurwerk kopen, afsteken of in bezit hebben is strafbaar. Afhankelijk van de overtreding kunt u een boete of gevangenisstraf krijgen. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen voor een Halt-straf in aanmerking komen.

Meld illegaal vuurwerk: als u denkt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht, kunt u dit melden bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-88 44, of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 - 70 00. Lees ook: Nieuwe vuurwerkregelsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.