Bijgewerkt: 29 mei 2024

Vuurwerkverkoop van start

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
28-12-2006

Vandaag begint de verkoop van vuurwerk vanuit de erkende vuurwerkwinkels. Deze verkoop duurt tot en met zaterdag 30 december 2006. Tijdens de verkoopperiode zal door de Dienst Milieu en Bouwtoezicht en de Brandweer streng gecontroleerd worden op de verkoop van vuurwerk. Daarbij moet worden gedacht aan controle op de hoeveelheid die per klant per keer (maximaal 10 kg) mag worden verkocht en aan de brandveiligheid. De politie zal bij deze controles ook aanwezig zijn.

Binnen de regio zal vanaf vandaag ook door de wijkteams actief gecontroleerd worden op vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Tot nu toe zijn er rond de 600 meldingen binnengekomen van vuurwerkoverlast. Daarbij valt op dat er vaak zeer zware stukken vuurwerk tot ontploffing worden gebracht waarmee de nodige vernielingen zijn aangericht. Het vuurwerk mag vanaf zondag 31 december 2006 tien uur tot maandag nieuwjaarsdag twee uur ’s nachts worden afgestoken.

Inmiddels zijn binnen de regio verschillende grote hoeveelheden vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. Een aantal partijen werd in samenwerking met andere regio’s opgespoord. Tot nu toe werd circa 5500 kg vuurwerk uit het illegale circuit in beslag genomen.

Vooral de illegale Chinese rollen en de zogenaamde lawinepijlen zijn nog steeds erg in trek. Dit ondanks het feit dat het toegestane consumenten vuurwerk dit jaar “zwaarder” mag zijn. Daarnaast zijn bijzonder zware strijkers aangetroffen. Al het ingenomen vuurwerk is afgevoerd naar de Dienst der Domeinen en zal worden vernietigd.

Momenteel is het gebruik van zogenaamde croftybommen, een explosief waarbij ondermeer gootsteenontstopper wordt gebruikt, in opkomst. Deze ontplofbare stof heeft niets met vuurwerk te maken, maar vindt net als carbid gretig aftrek bij de jeugd. Ongelukken met deze “bommen” hebben in het land al voor enkele zwaargewonden gezorgd.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.