Bijgewerkt: 21 maart 2023

Waardering reizigers voor het OV groeit in de regio Amsterdam

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
26-03-2013

De waardering van klanten voor de kwaliteit van het openbaar vervoer is in alle concessies in de Stadsregio Amsterdam gestegen. Dit blijkt uit een omvangrijk en onafhankelijk onderzoek, dat het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) heeft uitgevoerd  naar de mening van reizigers over het openbaar vervoer.

De gestegen waardering geldt voor de concessies Amsterdam (GVB), de Zaanstreek (Connexxion) , de Amstelland-Meerlanden (Connexxion), de Zuidtangent (Connexxion), en Waterland (EBS). In alle concessies steeg in 2012 het cijfer, dat de klanten als waardering toekenden aan het openbaar vervoer (zie onderstaande tabel).

ov Amstelveen
 Wiebes Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam - 2012)

Eric Wiebes (1963) is sinds 19 mei 2010 wethouder verkeer en vervoer namens de VVD in Amsterdam. Onder deze portefeuille vallen ook de Noord-Zuidlijn, taxi's, luchtkwaliteit en de gemeentelijke ICT. Namens de Stadsregio Amsterdam gaat hij over openbaar vervoer in de hoofdstad


Het spectaculairst was de toename van de waardering voor de bus in de concessie Amsterdam. Deze steeg van 6.9 in 2011 tot 7.5 in 2012. Met een gemiddelde waardering van 7,7 behoort het busvervoer in de Zaanstreek tot de top van ons land. In 2011, het eerste jaar van deze concessieperiode, was hier ook al sprake van een behoorlijke stijging van de reizigerstevredenheid van 7,2 naar 7,5.

Onderdelen van de waardering die in het algemeen hoog scoren zijn rijcomfort en informatie en veiligheid. Laagst gewaardeerde onderdeel is in het algemeen de prijs. Landelijk is de algehele klantenwaardering, waarin de concessies in de Stadsregio zijn meegewogen, gestegen van 7,24 naar 7,38.

Voor Eric Wiebes, portefeuillehouder openbaar vervoer van de Stadsregio Amsterdam, die de ambitie heeft de vervoerders meer reizigers te laten bedienen en de klanttevredenheid te verhogen, is het onderzoek een belangrijke graadmeter.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.