Bijgewerkt: 22 december 2024

Wachten op de oranje tompouce

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
27-04-2021

Een lange rij wachtenden op dinsdag 27 april 2021 om 9 uur 30 voor de zaak van banketbakker Hulleman in Winkelcentrum Westwijk. Dan realiseer je je dat wij niet de enigen zijn die waren vergeten om de koninklijke oranje tompouce met Zwitserse room een dag eerder te kopen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Een lange rij wachtenden op dinsdag 27 april 2021 om 9 uur 30 voor de zaak van banketbakker Hulleman in Winkelcentrum Westwijk


Hoewel de tompouce bij de HEMA of AH slechts rond de 0,75 euro kost, is deze van de banketbakker voor 2 euro 35 een stuk duurder, maar ook vele malen lekkerder, dus dubbel en dwars het geld waard. Naar verluidt is dit gebakje in Nederland voor het eerst gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. Hij zou daarbij geïnspireerd zijn geweest door ‘General Tom Thumb’.

In 1844 en 1845 reisde het circus van de Amerikaanse showman Phineas Taylor Barnum door Europa en deed daarbij ook Nederland aan. Vooral het optreden van Charles Sherwood Stratton (1838-1883) was een regelrechte sensatie. Hij was een dwerg die slechts 63,5 cm mat en optrad onder de naam ‘General Tom Thumb’. Enkele jaren later begon de Friese dwerg Jan Hannema (1839-1878) op te treden onder de naam Admiraal Tom Pouce. Vermoedelijk was hij bij de naamkeuze geïnspireerd door zijn Amerikaanse collega.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het traditionele oranje tompouce met oranjebitter maakt de Koningsdag van 2021 compleet


In Nederland is de tompouce iconisch en de markt staat weinig variatie toe in vorm, grootte en kleur. Hij moet rechthoekig zijn, met twee lagen bladerdeeg. Het glazuur is glad en roze, of soms wit. Sinds vele jaren is de bovenste laag echter oranje voor de Koningsdag. Het kan ook oranje zijn als het nationale voetbalelftal in grote internationale toernooien speelt, hetgeen dateert van omstreeks 1990. De vulling is steevast zoete, gele banketbakkersroom, althans van de banketbakker. Bij een supermarkt is het gele zoet smakende crème. Tompouces worden gegarneerd met en zonder slagroom. Al met al blijft daarom een tompouce van de echte banketbakker een ware traktatie.



En eindelijk kunnen wij het beroemdste gebak van Nederland de oranje tompouce opsmikkelen en met een glaasje oranjebitter likeur van De Kuyper doorspoelen. Het bittertje wordt gedistilleerd uit malagaschillen, een vleugje anijs en oranjeappeltjes, deze laatste staat bekend om zijn enorm zure smaak.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.