Bijgewerkt: 26 mei 2024

Wandelroute langs het voormalige arboretum in Amstelveen is geopend

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
15-05-2024

Op initiatief van Kees Kasse inwoner van Amstelveen hebben IVN en gemeente Amstelveen het voormalige arboretum van de VU langs de Kalfjeslaan opgeknapt. Het IVN heeft 35 bijzondere bomen voorzien van een naambordje met info en een wandelroute langs de bomen gemaakt. Wethouder Floor Gordon onthulde het nieuwe ingangsbord en plantte een struik met de spannende naam wasgagel op woensdag 15 mei 2024.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Rinus Hofs adviseur Flora en Fauna bij de gemeente Amstelveen opent de wandelroute samen met wethouder Floor Gordon en de genodigde gasten op 15 mei 2024

Onbekend maakt onbemind. Wethouder Floor Gordon: “Naast prachtige heemparken hebben wij in Amstelveen ook een tot nu toe vrij onbekende botanische tuin met prachtige bomen uit alle delen van de wereld. We hebben niet alleen steeds meer aandacht voor ons culturele erfgoed maar herwaarderen ook ons groene erfgoed.” Het IVN Amstelveen en de gemeente hebben de handen in elkaar geslagen om te zorgen dat het park goed wordt onderhouden en dat de uitstraling ervan behouden blijft. Floor Gordon vervolgt: “Een geweldig initiatief dat is aangedragen door een liefhebber van bijzondere bomen en daadkrachtig is opgepakt. Dat waardeer ik enorm en ik hoop dat velen de weg naar deze prachtige plek weten te vinden.”

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Floor Gordon en Rinus Hofs planten een Amerikaanse wasgagel in het voormalig arboretum. Wasgagel (Morella caroliniensis) is een bladverliezende struik die behoort tot de gagelfamilie (Myricaceae). De soort komt van nature voor in het oosten van Noord-Amerika en is van daaruit verspreid naar Zuid-Engeland en Nederland

Bomenwandeling. De bomenwerkgroep van de IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid)  heeft een rondwandeling van ongeveer 4 km gemaakt, waar het voormalig arboretum onderdeel van uitmaakt. De wandelroute start bij de ingang van het park ter hoogte van Uilenstede 80 (parkstrook aan de Amstelveense zijde van de Kalfjeslaan). De wandeling is via een QR code op het ingangsbord op te roepen in de IVN natuurapp.

Soorten bomen. In het voormalig arboretum staan vele bijzondere bomen wat betreft soort, vorm en formaat. Voorbeelden zijn enorme Kustmammoetbomen, een prachtige Japanse esdoorn, groepen Hartjesbomen, verschillende soorten eiken, iepen, berken en nog veel meer. 35 bomen kregen een naambordje met daarop de Nederlandse, de wetenschappelijke naam en de herkomst van de boom.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Een van de mammoetbomen in het voormalig arboretum. De mammoetboom of Sequoia sempervirens is een boom uit de cipresfamilie (Cupressaceae). Het is de zwaarste boom in de wereld

Vroegere arboretum. Het arboretum ofwel bomentuin van de Vrije Universiteit (VU) was door landschapsarchitect Chris Broerse aangelegd als bomenverzameling voor onderzoek in 1960. De VU heeft in 1990 de verzameling afgestoten en overgedragen aan de gemeente Amstelveen die het is gaan beheren als bosplantsoen. Recent heeft de gemeente besloten om het als heemplantsoen te beheren. Dat betekent dat op een andere wijze wordt gesnoeid en er meer aandacht is voor de kruidenlaag. Locatie: Uilenstede 80, fietsbrug bij de Kalfjeslaan. Download de app IVN Natuur Android of IVN Natuur iOSAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.