Bijgewerkt: 20 juni 2024

Warenhuisconcern V en D kreeg uitstel van betaling

Nieuws -> Informatief

Bron: V&D Group / FNV Handel
25-12-2015

De directie van V&D Group (V&D Warenhuizen en La Place) heeft op 23 december 2015 met goedkeuring van de Raad van Commissarissen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank heeft het gevraagde uitstel van betaling verleend en mr. Kees van de Meent en mr. Hanneke De Coninck‐Smolders tot bewindvoerders aangesteld.

Nadat de V&D Group eerder dit jaar dreigde te bezwijken onder hoge loon‐ en huurkosten, voerde de nieuwe directie een omvangrijke herstructureringsoperatie door. Afspraken met vakbonden, verhuurders en leveranciers leidden tot een structurele kostenverlaging voor 2015 en daarna.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De ingang van het warenhuis V&D in Amstelveen op 24 december 2015


De nieuwe strategie, winkelformule en assortiment zouden in het eerste kwartaal van 2016 in de vestigingen worden uitgerold. De onderneming werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden, waaronder de ‘Indian Summer’ in november en december. Dit leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort. De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid, om deze liquiditeitsbehoefte af te dekken en de bestaande financiering te continueren.

Op basis hiervan heeft de directie de conclusie moeten trekken, dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. In de komende periode zullen alle vestigingen van V&D en La Place open blijven. Dit is van belang voor de schuldeisers en van groot belang om voortzetting van het bedrijf, of onderdelen daarvan zo kansrijk mogelijk te laten zijn. (Alleen de webshop wordt tot nader order gesloten. )

Van der Ent: ”Het is een enorme teleurstelling, dat we uitstel van betaling moesten aanvragen. We hopen onze medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden over de toekomst van V&D en La Place. Zo zullen wij samen met de bewindvoerders alle mogelijkheden voor de toekomst onderzoeken.

V&D Cadeaukaarten. In verband met de op 22 december 2015 uitgesproken surseance van betaling van V&D en La Place, kunnen de V&D cadeaukaarten tot nader order niet door u ingewisseld worden. Wij raden u aan de berichtgeving op de website in de gaten te houden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De zijkant van het gebouw van V&D in Amstelveen van de straat Meander gefotografeerd op 24 december 2015


FNV Handel

Ondanks berichtgeving van de afgelopen dagen, dat de cijfers van V&D tegenvielen, komt dit nieuws voor FNV Handel toch als een volslagen verrassing. Dramatisch nieuws voor de ongeveer 10.000 werknemers van V&D en La Place, zeker zo vlak voor de kerst’, -zegt bestuurder Niels Suijker. 'Dat Sun Capital niet langer bereid is om te investeren in het bedrijf is ook voor hen een onaangename verrassing.'

Gevolgen voor medewerkers nog onduidelijk. De bond was niet van tevoren geïnformeerd en kan nog niet aangeven, wat de gevolgen voor de medewerkers zijn. Suijker: ‘Als uitstel van betaling leidt tot een faillissement, dan kan een doorstart een optie zijn. In dat geval is ons streven natuurlijk, dat zoveel mogelijk mensen meegaan naar de nieuwe eigenaar/eigenaren.’ FNV Handel verwacht in de loop van de dag een toelichting te krijgen van V&D op de situatie die nu is ontstaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.