Bijgewerkt: 8 december 2022

Wat Kim Jung-il en Marcus Aurelius gemeen hebben

Nieuws -> Informatief

Bron: Kees van Tilburg
15-05-2017

De laatste serieuze poging om alle ruiterstandbeelden van de wereld in kaart te brengen dateert uit 1899. Nu, 118 jaar later, verschijnt het boek: 'From Marcus Aurelius to Kim Jung-il'  door Kees van Tilburg een prachtig 424 bladzijden tellend boek met meer dan 700 unieke foto’s.

Om dit boek samen te stellen reisde de schrijver gedurende vele jaren de wereld rond. Het resultaat: het verhaal van het ruiterstandbeeld door de eeuwen heen en het tot op heden meest complete overzicht van deze beelden. Geen droge opsomming, want de beelden zijn in hun historische context geplaatst. Of het beeld nu in Japan staat, in Chili, Frankrijk of Mongolië, de schrijver geeft, waar nodig om het beeld te kunnen ‘plaatsen’, een beknopte geschiedenis van het land.

Foto Amstelveen
(Foto K. van Tilburg - 2017)

Kees van Tilburg de auteur van het boek 'From Marcus Aurelius to Kim Jung-il' tijdens zijn lezing in Amsterdam


Het boek bevat een overzicht van de kunststromingen die in de beelden te herkennen zijn. Het verhaalt van de vele obstakels die de makers van de beelden in de loop der eeuwen op hun pad tegenkwamen. Het boek geeft antwoord op vragen als: waar staan de mooiste beelden, waar de grootste, welke mannen en vrouwen zijn het vaakst afgebeeld en wie waren de beroemdste beeldhouwers?

De schrijver toont aan, dat het ruiterstandbeeld allesbehalve uit de tijd is. Ook de dictator van vandaag laat zich nog graag vereeuwigen op een paard. Maar wat is eeuwig? Vele beelden overleefden de revoluties, de oorlogen of het uitroepen van de onafhankelijkheid niet. Of het nu om Wilhelm I ging of om Saddam Hussein, om Napoleon of om Franco. Hoe om te gaan met onze geschiedenis? Op al deze vragen geeft het boek een antwoord. Vele nooit eerder gepubliceerde statistische gegevens maken het beeld compleet.

Dit voor liefhebbers van kunst, geschiedenis en paarden unieke boekwerk is in een beperkte oplage uitgebracht en te bestellen via www.ruiterstandbeeld.nl . From Marcus Aurelius to Kim Jung-il door Kees van Tilburg, is vanaf medio mei 2017 leverbaar. Het boek werd op 14 mei 2017 om 15.30 uur gepresenteerd in sociëteit van Arti et Amicitiae aan het Rokin 112; recht tegenover het enige ruiterstandbeeld, dat Amsterdam rijk is. Cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk , die in 1999 promoveerde op de sculpturale persoonlijkheidscultus van historische despoten, heeft een korte inleiding verzorgd, waarin hij het boek besprak.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.