Bijgewerkt: 22 januari 2025

Wat is de stand van de Nederlandse economie?

Nieuws -> Informatief

Bron: De Nederlandsche Bank
23-12-2022

Wat is de stand van onze economie, hoe kijken we naar de ontwikkelingen van de inflatie, op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de energietransitie? Klaas Knot ging hierover op 21 december 2022 in gesprek met onder meer premier Rutte en minister Kaag. Benieuwd naar zijn presentatie en adviezen voor het kabinet? 

Op 19 december publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) deze ramingen voor de Nederlandse economie voor de komende twee jaar. In een Catshuissessie in Den Haag presenteerde DNB-president Klaas Knot de jongste inzichten aan minister-president Mark Rutte, minister van Financiën Sigrid Kaag en een aantal andere bewindslieden. Hij deed dat aan de hand van onderstaande presentatie (zie download onderaan de pagina). Meerdere experts, onder wie behalve Knot ook CPB-directeur Pieter Hasekamp en een aantal economen, brachten in het Catshuis hun visie op de economische ontwikkelingen in.

Foto Amstelveen
(Foto © DNB - 2022)

Prof. dr. Klaas Knot (1967) president van De Nederlandsche Bank

DNB raming 2023-2024: Nederlandse economie stabiliseert in 2023, gevolgd door trendmatige groei in 2024. Inflatie bereikt dit jaar naar verwachting haar piek: door minder stijging van energieprijzen en effect van overheidsmaatregelen. Arbeidsmarkt uiterst krap, ondanks licht hogere werkloosheid in 2023. Door krapte en hoge inflatie nemen loonstijgingen toe, maar blijven achter bij de inflatie. Woningmarkt koelt af door de hogere rente. Tijdelijk hoger overheidstekort in 2023; de schuldquote neemt af.

Foto Amstelveen
(Bron DNB - 2022)

Nederlandse economie stabiliseert in 2023, gevolgd door trendmatige groei in 2024. Inflatie bereikt dit jaar naar verwachting haar piek

Elk half jaar publiceert DNB de ramingen en analyses voor de Nederlandse economie in het rapport: Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOV). Op basis van deze inzichten, geven we adviezen over economische vraagstukken aan het kabinet en andere beleidsmakers. In het rapport zelf vind je ook de onderbouwing van onze adviezen.

 De inzichten worden ook op Europees niveau benut: de Europese Centrale Bank (ECB) neemt onze ramingen, net als die van andere centrale banken, mee in het ECB-rapport over de economische vooruitzichten voor het eurogebied. Daarmee dragen onze ramingen bij aan de besluitvorming van de ECB over het monetaire beleid. Lees ook: Vijf vragen over de stand van onze economie Waarom een milde recessie goed kan zijn voor de economie Waarom inflatie omlaag krijgen een lange adem vraagt en Presentatie Catshuissessie (pdf 10 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.