Bijgewerkt: 5 december 2022

Wat is de betekenis van Zwarte Vrijdag?

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
21-11-2021

Black Friday (Zwarte Vrijdag) is een omgangstaal voor de vrijdag na Thanksgiving Day in de Verenigde Staten. Veel winkels bieden sterk gepromote uitverkoop tegen gereduceerde prijzen en gaan vaak zeer vroeg open, soms al om middernacht of zelfs al op Thanksgiving Day.

Thanksgiving is een federale feestdag in de Verenigde Staten, die gevierd wordt op de vierde donderdag van november. Het wordt soms ook wel American Thanksgiving genoemd (buiten de Verenigde Staten) om het te onderscheiden van de gelijknamige Canadese feestdag en verwante vieringen in andere regio's. Het is ontstaan als een oogstfeest, en het middelpunt van Thanksgiving-vieringen blijft het Thanksgiving-diner.

Black Friday is in ieder geval sinds 2005 de drukste winkeldag van het jaar in de Verenigde Staten. Het wordt ook in een aantal andere landen wereldwijd als een speciaal winkelevenement beschouwd. De vroegste aanwijzing voor de uitdrukking 'zwarte vrijdag' dateert uit 1961 en werd door de politie in Philadelphia gebruikt om het drukke verkeer van voetgangers en voertuigen op de dag na Thanksgiving aan te duiden.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2021)

Black Friday, of Zwarte Vrijdag is ontstaan in Verenigde Staten en valt de dag na Thanksgiving Day, dat wordt gevierd op de vierde donderdag in november, dat is in 2021 donderdag 26 november


Het bijvoeglijk naamwoord 'zwart' wordt al eeuwenlang gebruikt voor dagen, waarop zich rampen voordeden. Veel gebeurtenissen zijn beschreven als 'Zwarte Vrijdag', hoewel de belangrijkste gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis de Paniek van 1869 was, die plaatsvond toen de financiers Jay Gould en James Fisk gebruik maakten van hun connecties met de regering van Grant in een poging de goudmarkt in het nauw te drijven. Toen president Grant van deze manipulatie hoorde, gaf hij de Treasury (Schatkist) opdracht een grote voorraad goud vrij te geven, waardoor de run werd gestopt en de prijzen met achttien procent daalden. In één dag werden fortuinen verdiend en verloren, en de zwager van de president, Abel Corbin, werd geruïneerd.

De dag na Thanksgiving wordt sinds 1952 beschouwd als het begin van het kerstinkoopseizoen in de Verenigde Staten. Deze praktijk kan in verband worden gebracht met het idee van de optochten van de Kerstman. In parades ter gelegenheid van Thanksgiving verschijnt de kerstman vaak aan het einde van de parade, met het idee dat 'de kerstman is gearriveerd' of 'de kerstman staat voor de deur', omdat Kerstmis altijd de volgende grote feestdag na Thanksgiving is.

De redactie van Amstelveenweb.com is de zoektocht naar Black Friday 2021 begonnen via de zoekmachine van Google en kreeg 2.750.000.000 resultaten. Bing van Microsoft vond 107.000.000 links, Yahoo vond 107.000.000 websites. Dus genoeg zoekmogelijkheid om iets leuks te vinden op vrijdag 26 november 2021 tijdens de Black Friday! Kijk ook rond op de Nederlandse Black Friday site, want daar staat: tijdens Black Friday scoor je deals!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.