Bijgewerkt: 28 maart 2024

Wat is in godsnaam ChatGPT?

Nieuws -> Technologie

Bron: Wikipedia
16-01-2023

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) is een chatbot die in november 2022 door OpenAI werd gelanceerd. Een chatbot of chatterbot is een softwaretoepassing die wordt gebruikt om een online chatgesprek te voeren via tekst of tekst-naar-spraak, in plaats van direct contact met een menselijke agent.

Hij is gebouwd bovenop OpenAI's GPT-3 familie van grote taalmodellen, en is verfijnd (een benadering van transfer learning) met zowel supervised als reinforcement learning (begeleid als bekrachtigend leren) technieken. ChatGPT werd als prototype gelanceerd op 30 november 2022, en trok al snel de aandacht vanwege zijn gedetailleerde antwoorden en welbespraakte antwoorden op vele kennisdomeinen. De ongelijke feitelijke nauwkeurigheid werd geïdentificeerd als een belangrijk nadeel. Na de release van ChatGPT werd OpenAI naar verluidt gewaardeerd op $ 29 miljard.



Hoewel de kernfunctie van een chatbot is om een menselijke gesprekspartner na te bootsen, hebben journalisten ook de veelzijdigheid en het improvisatievermogen van ChatGPT opgemerkt, waaronder zijn vermogen om computerprogramma's te schrijven en te debuggen; om muziek, teleplays, sprookjes en studentenessays te componeren; testvragen te beantwoorden (soms, afhankelijk van de test, op een hoger niveau dan de gemiddelde menselijke testnemer); poëzie en songteksten te schrijven; een Linux-systeem te emuleren; een hele chatroom te simuleren; spelletjes zoals tic-tac-toe te spelen; en een geldautomaat te simuleren. De trainingsgegevens van ChatGPT omvatten manpagina's en informatie over internetfenomenen en programmeertalen, zoals bulletin board-systemen en de programmeertaal Python.

In het tijdschrift The Atlantic merkte Stephen Marche op dat het effect ervan op de academische wereld en vooral op sollicitatie-essays nog moet worden begrepen. De Californische middelbare schoolleraar en auteur Daniel Herman schreef dat ChatGPT "The End of High School English" zou inluiden.

In het tijdschrift Nature wees Chris Stokel-Walker erop dat leraren zich zorgen moeten maken over studenten die ChatGPT gebruiken om hun schrijven uit te besteden, maar dat onderwijsaanbieders zich zullen aanpassen om kritisch denken of redeneren te bevorderen. Emma Bowman met NPR schreef over het gevaar dat studenten plagiaat plegen via een AI-tool die bevooroordeelde of onzinnige tekst met een gezaghebbende toon kan uitvoeren: "Er zijn nog steeds veel gevallen waarin je het een vraag stelt en het je een zeer indrukwekkend klinkend antwoord geeft dat gewoon hartstikke fout is."

Joanna Stern van The Wall Street Journal beschreef het spieken op de Amerikaanse middelbare school Engels met de tool door een gegenereerd essay in te sturen. Professor Darren Hick van de Furman University beschreef het opmerken van de "stijl" van ChatGPT in een paper die door een student was ingediend. Een online GPT-detector beweerde dat het opstel voor 99,9% waarschijnlijk met de computer was gemaakt, maar Hick had geen harde bewijzen.

De student in kwestie bekende echter dat hij GPT gebruikte toen hij ermee werd geconfronteerd, en zakte als gevolg daarvan voor de cursus. Hick stelde een beleid voor waarbij een ad hoc individueel mondeling examen over het onderwerp van de paper wordt gegeven als een student sterk verdacht wordt van het indienen van een door AI gegenereerd paper. Edward Tian, een laatstejaars student aan Princeton University, beweerde dat hij een programma heeft gemaakt, genaamd "GPTZero," dat detecteert of een essay al dan niet door mensen is geschreven om academisch plagiaat tegen te gaan. Vanaf 4 januari 2023 heeft het New York City Department of Education de toegang tot ChatGPT van haar openbare school internet en apparaten beperkt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.