Bijgewerkt: 22 maart 2023

Waterige rode zon was ook in Amstelveen te zien

Nieuws -> Weer

Bron: KNMI/Amstelveenweb
17-10-2017

Boven Nederland was op dinsdag 17 oktober 2017 een waterige rode zon te zien. Dit werd veroorzaakt door rook van de bosbranden in Portugal en Spanje en door de zand van de Sahara. Volgens het KNMI we hebben te maken met een zuidelijke stroming door een lagedrukgebied ter hoogte van Ierland en een hogedrukgebied ter hoogte van Centraal-Europa. Daardoor komt zand uit de Sahara en rook van de bosbranden in Portugal en Spanje onze richting uit. Het zand en rook houden het blauwe licht van de zon tegen en laten het rode licht door. De temperatuur valt hierdoor 2 tot 4 graden lager uit dan verwacht. Dit verschijnsel heeft geen relatie met orkaan Ophelia.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Rode zon boven Noord-Holland


Foto Amstelveen
(Screenshot Google Earth - 2017)

Ophelia is op 17 oktober 2017 een categorie 1 orkaan geworden, maar desondanks werden twee mannen en een vrouw slachtoffers, toen de overblijfselen van de orkaan Ophelia de Britse eilanden troffen


Orkaan Ophelia zette op 16 oktober 2017 de koers naar Ierland. Het was een uitzonderlijke situatie: een tropische orkaan van categorie 3 is nog nooit zo dichtbij Europa geweest. En het was al een zeer intensief orkaanseizoen met de gelijktijdige aanwezigheid van de drie orkanen Irma, Jose en Katia. Ophelia begon als een tropische storm op ongeveer 1500 km ten zuidwesten van de Azoren en bewoog zich daarna in noordoostelijke richting en niet westwaarts, zoals gebruikelijk. Zaterdag 14 oktober 2017 was Ophelia nog een orkaan van categorie 3. Dat kwam door de uitzonderlijke hoge zeewater -temperaturen van ongeveer twee graden warmer dan normaal en de koude bovenlucht die de lucht extra onstabiel maakt. Inmiddels is de orkaan afgezwakt tot categorie 1.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.