Website om het woordgeslacht te bepalen
Nieuws -> TaalBron: Taalpost
18-03-2010
Veel Nederlandstaligen (vooral die geboren zijn boven de grote rivieren) voelen het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke woorden niet meer aan. Wie twijfelt of hij het bijvoorbeeld moet hebben over 'de druipsteengrot en zijn/haar bezoekers' kan (al vijf jaar) terecht bij de website Genus versie 2.0, die gebruikmaakt van het Groene Boekje van 1954.
Wie hier het woord 'druipsteengrot' intikt, ziet 'vrouwelijk (mannelijk)' verschijnen – het woord heeft dus twee geslachten, maar vrouwelijk had in 1954 de voorkeur. Overigens is deze informatie ook te vinden in de laatste editie van datzelfde Groene Boekje, maar dan moet je wel weten dat als er alleen 'de' achter een trefwoord staat, zoals bij druipsteengrot, er bedoeld wordt dat een woord mannelijk én vrouwelijk is, zonder de vroegere voorkeur.
De vermelding 'de (m.)' betekent 'alleen mannelijk' en 'de (v.)' betekent 'alleen vrouwelijk'. De echte doorzetter die wil weten wat nu het oorsprónkelijke geslacht is van druipsteengrot, kan te rade gaan bij het Woordenboek der Nederlandsche Taal. Daar staat druipsteengrot als vrouwelijk woord in.