Bijgewerkt: 2 augustus 2021

Week 11-2020 - de 70 woorden door stadsdominee Werner Pieterse

Nieuws -> Kerk

Bron: Werner Pieterse/Wikipedia
09-03-2020

Deze week Mozes’ roep tegen de Farao: Vrijheid!

Aan wie de eer om dit woord te ontvangen?

Farao's genoeg.

Aan: Xi Jinping, President van de Volksrepubliek China.

'Zo zegt de Aanwezige, de God van Israel: 'Laat mijn volk gaan'. Of woont farao veel dichterbij? ergens diep in ons? Waarom anders de kampen in Ter Apel, de rellen op het Grieks toeristeneiland en weinig meer dan wat zwak, zuchtend protest?

Exodus 5:1 Bijbellink Nieuwslink: ‘Oeigoeren verrichten dwangarbeid in fabrieken bekende merken’ Hoe China meer dan een miljoen Oeigoeren laat verdwijnen

Een paar woorden om even stil te staan in een snelle tijd. Ter inspiratie, om over te peinzen, om op te reageren, door te sturen, wat je wil. 70 woorden verschijnt onregelmatig, maar altijd op maandag. Eerdere edities zijn te vinden op: www.wernerpieterse.nl

Foto Amstelveen
(Bron Piqsels - 2020)

Rijstveld in de Chinese regio Xinjiang (2015), waar de Oeigoeren wonen


De Oeigoeren vereenvoudigd Chinees: 维吾尔; traditioneel Chinees: 維吾爾; pinyin: Wéiwú'ěr, [维吾尔]) zijn een Turkse etnische minderheidsgroep die afkomstig is uit en cultureel verbonden is met de algemene regio van Midden- en Oost-Azië. De Oeigoeren worden erkend als inheems in de Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio in Noordwest-China. Zij worden beschouwd als een van de 55 officieel erkende etnische minderheden in China. De Oeigoeren worden door de Chinese regering alleen erkend als een regionale minderheid binnen een multiculturele natie. De Chinese regering verwerpt het idee dat de Oeigoeren een inheemse groep zijn.

De Oeigoeren hebben van oudsher een reeks oases bewoond die verspreid liggen over de Taklamakan-woestijn in het Tarimbekken, een gebied dat van oudsher door vele beschavingen wordt beheerst, waaronder China, de Mongolen, de Tibetanen en diverse Turkse polen. De Oeigoeren begonnen geleidelijk aan te islamiseren in de 10de eeuw en de meeste Oeigoeren werden geïdentificeerd als moslims in de 16de eeuw. Sindsdien heeft de islam een belangrijke rol gespeeld in de Oeigoerse cultuur en identiteit.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.