Bijgewerkt: 26 september 2021

Week van de Jonge Mantelzorger 2021

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-05-2021

1 t/m 7 juni is het de week van de jonge mantelzorg. Een goed moment om een extra impuls te geven aan de erkenning en ondersteuning van jongeren die opgroeien met zorg. Door heel het land worden activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich meer zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen dan hun leeftijdsgenoten. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

Zo’n 10 procent van de jongeren geeft thuis mantelzorg aan een naaste met een ziekte of beperking. De gemeente Amstelveen wil deze jonge mantelzorgers bedanken en stuurt ze daarom, in samenwerking met Mantelzorg & Meer, een kleine attentie in de Week van de Jonge Mantelzorger.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn


Bij jonge mantelzorgers is thuis een broer, zus, vader of moeder langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief. Hierdoor maken ze zich vaker zorgen dan andere leeftijdsgenoten. Omdat het niet anders kan of omdat ze zich verantwoordelijk voelen, helpen ze meer mee in huis dan leeftijdsgenoten. Deze zorg combineren met vrienden, sport en school kan soms erg lastig voor hen zijn.

Blijk van waardering en hulp. 'Als blijk van respect en waardering voor deze jonge inwoners, ontvangen zij van gemeente Amstelveen een Horeca cadeaubon. Op deze manier hoopt de gemeente jonge mantelzorgers een hart onder de riem te steken en te steunen met deze toch vaak zware taak'- geeft Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn aan.

Collega wethouder Frank Berkhout (D66) Onderwijs en Jeugd voegt toe: 'Het is belangrijk dat er jaarlijks aandacht is voor deze jongeren tijdens de week van de Jonge Mantelzorger. Zodat ze het gevoel krijgen dat ze er niet helemaal alleen voor staan. En dat ze weten dat er hulp is, bijvoorbeeld door Mantelzorg en Meer. Zij organiseren trainingen, activiteiten en ontmoetingsavonden om jonge mantelzorgers met elkaar in contact te brengen.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs en Jeugd


Upcycle workshop. Speciaal voor jonge mantelzorgers organiseren Mantelzorg en Meer en Het Cultuurgebouw Hoofddorp op 5 juni 2021 van 12.00 – 16.00 uur een Upcycle Workshop. Ga aan de slag met hout, verf en meer en breng nieuw leven in oude spullen! Maak van pallets een tafel, van je oude skateboard een wandplank, buig LP-platen om tot lampenkap of stoffeer de oude stoel van oma. Het kan allemaal. De activiteiten zijn voor jonge mantelzorgers in Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer en Uithoorn. Aanmelden kan via info@mantelzorgenmeer.nl of 020-5127250 en onder vermelding van naam, e-mailadres, woonplaats en leeftijd. Wil je meer informatie of in contact komen met andere jonge mantelzorgers? Ga dan naar www.mantelzorgenmeer.nl/jonge-mantelzorgers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.