Bijgewerkt: 24 februari 2024

Weer koolmonoxidevergiftiging aan de Kierkegaardstraat in Amstelveen

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amstelland
15-10-2013

Vier personen, onder wie een kind, zijn dinsdagavond 15 oktober 2013 naar het ziekenhuis gebracht met een koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak was een defecte verwarmingsinstallatie in een woning aan de Kierkegaardstraat in Amstelveen.

Rond 17.30 uur werd een gaslucht geroken, waarop de brandweer werd gealarmeerd. Er werd geen gaslek gevonden, maar wel een verhoogde concentratie koolmonoxide. In de betreffende woning was op dat moment een ouder met zijn kind aanwezig.

Ook in de woning van de buren werd een verhoogde concentratie van het giftige gas gemeten. Daar waren toen twee volwassenen aanwezig. Alle vier personen zijn met koolmonoxidevergiftiging door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De brandweer heeft geadviseerd niet meer te stoken, totdat een erkende installateur het probleem heeft opgelost. De woningen zijn inmiddels geventileerd. Meer informatie over de gevaren van koolmonoxide: www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/koolmonoxide/laat-verrassen

Koolmonoxidevergiftiging ook in maart

Donderdagavond 7 maart 2013 rond 21.30 zijn 4 personen, uit twee woningen, gecontroleerd op koolmonoxidevergiftiging in de Kierkegaardstraat in Amstelveen. De brandweer werd gealarmeerd vanwege een gaslucht in een woning.

Koolmonoxide Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

een koolmonoxide melder


Wat kunt u doen om de kans op koolmonoxidevergiftiging zo klein mogelijk te houden?

• Let op de vlam in de geiser als de warmwaterkraan aanstaat. Als de vlam in de geiser oranje kleurt in plaats van blauw en hoger is dan normaal, zorg dan direct voor goed onderhoud.

• Door gebruik van de geiser ontstaat er waterdamp. Niet alleen door warm water uit de kraan maar ook door verbranding van gas in de geiser zelf. Hierdoor beslaan de ramen. Als dat gebeurt is er te weinig ventilatie. Zet extra ramen open.

• Bij een lage hoeveelheid koolmonoxide in huis kunt u vage gezondheidsklachten krijgen, zoals een grieperig gevoel, lichte hoofdpijn en vermoeidheid. Als deze klachten weer verdwijnen als u naar buiten gaat, is het mogelijk, dat ze door koolmonoxide zijn veroorzaakt. Neem dan contact op met de GGD.

•  Er bestaan ook gesloten geisers. Dit zijn geisers met een eigen afvoer en toevoer van lucht. Bij goed onderhoud en een gesloten geiser is de kans op problemen vele malen kleiner. Vraag hierom bij uw verhuurder!

• Schaf een koolmonoxidemelder aan. Bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide zal er een alarm afgaan. Heeft u er al een? Test vandaag nog de batterijen. Let op: uw koolmonoxidemelder gaat maar een beperkt aantal jaren mee. Kijk hiervoor in de handleiding.

• Gebruik de koolmonoxidemelder niet als vervanging voor onderhoud, of om aanschaf van een gesloten geiser uit te stellen.

• Ventileer altijd tijdens gebruik van èlk gastoestel.

• Laat ieder jaar onderhoud uitvoeren door een erkend installateur. Dit geldt ook voor uw cv-installatie en andere toestellen voor verwarming, of warm water, waarvoor gas wordt gebruikt.

• Laat bij gebruik van een kachel, als er kolen, olie of hout worden gestookt, de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen. Heeft u een gaskachel? Laat de schoorsteen dan ieder jaar controleren en zo nodig vegen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.