Bijgewerkt: 17 april 2024

Weeralarm- zware storm

Nieuws -> Weer

Bron: KNMI, Wikipedia
17-01-2007

Op donderdag 18 januari 2007 gaat weer stormen in Nederland, meldt het KNMI. Rond het middaguur bereikt een zuidwesterstorm, 9 Bft de westkust.Tegen de avond kan in het noordelijke kustgebied enige tijd een zware (zuid) westerstorm, kracht 10 opsteken.

Volgens het KNMI zowel aan de kust als in het binnenland komen tot in de avond zeer zware windstoten voor van 100-120 km/uur. De windstoten kunnen verraderlijk zijn en grote schade aanrichten.

Wat is Bft?

Schaal van Beaufort

De schaal van Beaufort wordt gebruikt om de snelheid van de wind aan te duiden. De tabel werd in 1805 opgesteld door de marinecommandant Sir Francis Beaufort van het fregat Woolwich van de Royal Navy. Hij maakte een indeling in 13 windsterkten, aan de hand van de zeilvoering van een fregatschip. Zijn schaal was gebaseerd op windkracht, niet op windsnelheid: hij keek naar het gedrag van zijn schip, niet naar de wind zelf. In 1838 stelde de Royal Navy de schaal van Beaufort verplicht voor de windkrachtaanduiding in het scheepsjournaal.

In 1905 werd de schaal aangepast aan de stoomvaart door Sir George Simpson en in 1921 deed hij dit nogmaals, maar dan meer toegepast voor het niet-zeevarende deel van de mensheid. Ook voegde hij de windsnelheden toe aan de schaal.

De belangrijkste wijziging, in 1946, werd vastgesteld door het International Meteorological Committee. De schaal werd gebaseerd op de gemiddelde windsnelheid op een hoogte van 10 meter boven de grond. Zo veranderde de Windkrachtschaal van Beaufort in een Windsnelheidschaal. Er werden overigens ook nog een aantal schalen aan de bovenkant toegevoegd voor het categoriseren van de hogere orkaanwindsnelheden.

Externe link: De schaal van Beaufort


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.