Bijgewerkt: 21 juli 2024

Weidevogels in Amstelland kregen een kruiden- en bloemenstrook ingezaaid

Nieuws -> Natuur

Bron: Vogelbescherming Nederland
18-09-2018

De weidevogels in Amstelland kregen een eigen Rijke Weidevogelboulevard. Op de weilanden van ongeveer 10 samenwerkende boeren hebben op 17 september 2018 vrijwilligers van werkgroep weidevogels van IVN Amstelveen samen met schoolkinderen uit Amstelveen een kruiden en bloemenstrook ingezaaid van 2 meter breed en circa 4 kilometer lang. Als de strook straks in de lente in bloei staat, kunnen de jonge weidevogels hier ongestoord rondscharrelen en insecten kunnen er voedsel vinden in de vorm van nectar.

10 km onder Amsterdam ligt een prachtige polder vol met bloemen, kruiden, insecten en weidevogels: de Bovenkerkerpolder in Amstelland. Dankzij de giften van donateurs van Vogelbescherming kunnen ANV de Amstel, gemeente Amstelveen en Vogelbescherming Nederland er nu een weidevogelboulevard aanleggen, zodat het voor de grutto’s, tureluurs en kievieten nog beter toeven is in het Amstelland. Door medewerking van Waternet wordt ook de Molenkade ingezaaid, die grenst aan de Rijke Weidevogelboulevard.Celine Roodhart, projectleider Amstelland van Vogelbescherming Nederland: 'De Rijke Weideboulevard is een strook met kruiden en bloemen van zo’n 2 meter breed en circa 4 kilometer lang (niet aaneengesloten). Op de bloemen en kruiden komen insecten af, voedsel voor de weidevogelkuikens. Het zal niet meteen een bloemenzee zijn, er zijn verschillende soorten zaden gebruikt waarvan sommige pas na een jaar kiemen; geduldig zijn hoort bij het ontwikkelen van kruidenrijk grasland. Maar als het over een paar jaar in bloei staat is het natuurlijk prachtig om te zien, al die echte koekoeksbloemen, kattenstaarten, boterbloemen, duizendblad en kattenstaart langs het fietspad!'De weidevogels in ons land gaan al jaren in aantal achteruit, zo is de grutto in 30 jaar tijd met 60% afgenomen. Maar in Amstelland laten boeren en beschermers zien dat je samen het tij kan keren. Amstelland is een van de weinige gebieden in Nederland, waar de weidevogel-aantallen nog stabiel zijn, door goed en zorgvuldig beheer van boeren en terreinbeheerders in deze polders van het Amstelland.

Dit inzaaiproject is onderdeel van het initiatief Amstelland Natuurzuivel; een coöperatie boeren uit het Amstelland die de handen ineen hebben geslagen om zuivel te produceren en dit te bottelen tot lokale zuivelproducten in Ouderkerk aan de Amstel en dit aan de man te brengen in de stad Amsterdam. Provincie Noord-Holland, Gemeente Amstelveen, Amstelveenfonds, gemeente Ouder-Amstel, Beschermers Amstelland, ANV de Amstel en Vogelbescherming Nederland ondersteunen de aanleg van de Rijke Weidevogelboulevard financieel. Meer lezen: Weidevogels redden in AmstellandAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.