Bijgewerkt: 24 maart 2023

Weinig cultuur in de zomer

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
01-08-2007

De gemeente Amstelveen presenteert zich op haar website als een ‘gemeente met een gevarieerd aanbod aan culturele voorzieningen’. Tot half augustus is er ’s avonds echter weinig cultuur te bekennen. Grote instellingen als het poppodium P60 en de Schouwburg zijn dicht.

,,Door de zomervakantieperiode zijn wij onregelmatig bereikbaar,” zegt het antwoordapparaat van P60. ,,Er zijn geen voorstellingen gevonden,” is op de website van de schouwburg te lezen als op juli en augustus gezocht wordt.

Anwb bewegswijzeringsbord Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een ANWB-bewegwijzeringsbord wijst in de richting van het Museum Jan van der TogtOverdag kan naar het Cobra Museum gegaan worden of naar het Museum Van der Togt. Maar op het Bostheater na (dat de gehele zomer door één voorstelling speelt in het Amsterdamse Bos) ontstaat ‘s avonds een soort cultureel gat dat pas weer enigszins opgevuld wordt als P60 op 16 augustus de deuren weer opent.

,,Het is al jaren zo dat er minder cultuur is in de zomer,” zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,We gaan de culturele instellingen niet verplichten om open te blijven in de zomer. Wij maken met P60 en de schouwburg afspraken over hoeveel bezoekers zij per jaar moeten hebben, maar zij mogen verder zelf weten wanneer zij open willen zijn en wanneer niet.”

Dat in Amsterdam ondanks de zomer toch nog een aantal theaters en (vooral) uitgaansgelegenheden openblijft, is een oneerlijke vergelijking, vindt de woordvoerder. ,,Amstelveen is geen Amsterdam. In de hoofdstad is het ‘s zomers nog behoorlijk druk. Maar door de vakantieperiode zijn er in Amstelveen niet genoeg mensen om het kostendekkend te maken voor de instellingen om ’s zomers open te zijn.

We zijn ook zeker niet de enige gemeente met minder cultuur in de avond, in heel Nederland zijn nu schouwburgen dicht.” De woordvoerder ziet er niet zo snel meer cultuur bijkomen in de zomeravonden. ,,Maar als er mensen komen met initiatieven op dit gebied, dan juichen wij dat zeker van harte toe. En wij willen daar onder bepaalde voorwaarden ook wel subsidie voor geven.”


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.