Bijgewerkt: 26 februari 2024

Wensen of toewensen?

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
21-12-2009

'Wij wensen u allen prettige feestdagen toe' is een goede zin, maar 'Wij wensen u allen prettige feestdagen' is net zo goed. Wensen en toewensen zijn synoniem in de betekenis 'een wens voor iemand koesteren (en dit uiten)'.

Prettige Amstelveen
(Collectie Amstelveenweb.com - 2009)

Kerstkrans met wens


Er is een klein verschil in gebruik waar te nemen. Als je bijvoorbeeld je buurvrouw 'een gelukkig nieuwjaar wenst', roept dat de associatie op met het letterlijk verwoorden van die wens: je zegt 'Gelukkig nieuwjaar' tegen die buurvrouw.

Als je de buurvrouw 'een gelukkig nieuwjaar toewenst', kan dat ook in andere bewoordingen gebeuren ('Het allerbeste voor 2010'), of impliciet, zonder dat je het letterlijk (in haar bijzijn) uitspreekt.

Dit laatste is vergelijkbaar met 'iemand veel wijsheid toewensen' of 'iets je ergste vijand nog niet toewensen': het gaat om iets waarvan je wilt (of juist niet) dat het iemand overkomt. Bij gelukwensen is dit verschil echter subtiel en kunnen wensen en toewensen door elkaar worden gebruikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.