Bijgewerkt: 29 november 2021

Wereld Voedsel Dag 2019

Nieuws -> Informatief

Bron: FAO
13-10-2019

'In de afgelopen decennia hebben we onze eetgewoonten drastisch veranderd als gevolg van globalisering, verstedelijking en inkomensgroei. We zijn overgestapt van seizoensgebonden, voornamelijk plantaardige en vezelrijke gerechten naar diëten met een hoog gehalte aan geraffineerd zetmeel, suiker, vetten, zout, verwerkte voedingsmiddelen, vlees en andere dierlijke producten. Er wordt minder tijd besteed aan het bereiden van maaltijden thuis en consumenten, vooral in stedelijke gebieden, zijn steeds meer afhankelijk van supermarkten, fastfoodzaken, straatvoedselverkopers en meeneemrestaurants.

Een combinatie van ongezonde diëten en een zittende levensstijl heeft geleid tot een sterke toename van obesitas, niet alleen in de ontwikkelde landen, maar ook in landen met lage inkomens, waar honger en obesitas vaak naast elkaar bestaan. Nu zijn meer dan 670 miljoen volwassenen en 120 miljoen meisjes en jongens (5-19 jaar) zwaarlijvig, en meer dan 40 miljoen kinderen onder de 5 jaar hebben overgewicht, terwijl meer dan 820 miljoen mensen honger lijden.

Een ongezond dieet is de belangrijkste risicofactor voor sterfgevallen door niet-overdraagbare ziekten (NCD's- Non-Communicable Diseases), waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. In verband met een vijfde van de sterfgevallen in de wereld eisen ongezonde eetgewoonten ook een tol van de nationale gezondheidsbudgetten, die tot 2 biljoen dollar per jaar kosten. Obesitas en andere vormen van ondervoeding treffen bijna een op de drie mensen. Prognoses geven aan dat dit aantal in 2025 één op de twee zal zijn. Het goede nieuws is dat er betaalbare oplossingen bestaan om alle vormen van ondervoeding terug te dringen, maar ze vereisen een grotere wereldwijde inzet en actie.' – staat op de themapagina van de FAO (Food and Agriculture Organization).Wereld Voedsel Dag wordt elk jaar wereldwijd gevierd op 16 oktober ter ere van de datum van de oprichting van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in 1945. De dag wordt op grote schaal gevierd door vele andere organisaties die zich bezighouden met voedselzekerheid, waaronder het Wereldvoedselprogramma en het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (FAO).

Het thema van de Wereld Voedsel Dag in 2014 was Boerenfamilie: 'De wereld voeden, voor de aarde zorgen'; in 2015 was het 'Sociale bescherming en landbouw': 'Het doorbreken van de cyclus van plattelandsarmoede'; in 2016 is het de klimaatverandering: 'Het klimaat verandert. Voedsel en landbouw moeten ook', wat een echo is van het thema van 2008 en van 2002 en 1989 daarvoor....

Wereld Voedsel Dag werd door de lidstaten van de FAO ingesteld op de 20ste Algemene Conferentie van de Organisatie in november 1979. De Hongaarse delegatie, onder leiding van de voormalige Hongaarse minister van Landbouw en Voedselvoorziening, dr. Pál Romány, speelde een actieve rol op de 20ste zitting van de FAO-conferentie en stelde voor om de WVD wereldwijd te vieren. Sindsdien is de WVD elk jaar in meer dan 150 landen waargenomen, waardoor het bewustzijn van de problematiek van armoede en honger is toegenomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS