Bijgewerkt: 25 december 2024

Werelddag voor audiovisueel erfgoed 2024

Nieuws -> EU

Bron: Eu Commissie
25-10-2024

De Werelddag voor audiovisueel erfgoed wordt op zondag 27 oktober 2024 gevierd om het bewustzijn te vergroten over het belang en de risico's van audiovisueel materiaal.

Audiovisuele archieven dienen als krachtige verhalenvertellers en leggen de levens, culturen en geschiedenissen vast van mensen van over de hele wereld. Ze vertegenwoordigen een onschatbaar erfgoed dat een bevestiging is van ons collectieve geheugen en een waardevolle bron van kennis, die de culturele, sociale en taalkundige diversiteit van onze gemeenschappen weerspiegelt. Deze archieven verdiepen niet alleen ons begrip van het verleden, maar helpen ons ook de wereld die we vandaag delen te waarderen.

Foto Amstelveen
(Bron EU Commissie - 2024)

Walter Hallstein (1901-1982), een Duitse academicus, diplomaat en politicus, voorzitter van de Europese Economische Gemeenschap, knipt het lint door ter opening van de radio-, tv- en filmstudio's 'Pers- en Informatiedienst' van de EEG in 1958, die zijn gevestigd op de 7de verdieping van het EEG-gebouw aan de Kortenberglaan in Brussel

Het is daarom van vitaal belang om dit rijke erfgoed te behouden en ervoor te zorgen dat het toegankelijk blijft voor het publiek en toekomstige generaties. Historisch gezien werd informatie bewaard via foto's, bladmuziek en boeken. Moderne technologie heeft dit proces gerevolutioneerd, waardoor we nu belangrijke momenten kunnen vastleggen en delen via geluid en video met behulp van verschillende apps. Platformen, zoals muziekstreamingservices, sites voor het delen van video's en sociale media fungeren als moderne archieven en slaan een breed scala aan audiovisuele middelen op.

De EU maakt gebruik van verschillende platforms en opslagplaatsen voor het opslaan en delen van audiovisuele content. Onder hen fungeert de Audiovisuele Bibliotheek Europeana van de Europese Commissie als centrale opslagplaats voor audiovisueel materiaal dat bestemd is voor externe communicatie, geproduceerd of gekocht door diensten van de Commissie. De bibliotheek is verantwoordelijk voor het beheer, behoud en de toegankelijkheid van het collectieve audiovisuele geheugen van het Europese integratieproces, beschikbaar in zowel het Engels als het Frans.

Sinds 1948 heeft de bibliotheek meer dan 250.000 video's, 500.000 foto's en 8.500 audio-opnamen gecatalogiseerd, die alle belangrijke stappen in de geschiedenis van de EU bestrijken. De collectie blijft groeien en is toegankelijk voor het publiek via het Audiovisuele Portaal.

Daarnaast is Europeana een webportaal dat audiovisueel materiaal van meer dan 2000 verschillende instellingen in heel Europa verzamelt. Dit omvat bibliotheken, musea, archieven, galerieën en andere, en biedt gebruikers een unieke kans om online toegang te krijgen tot een breed scala aan content.

De EU zet zich in voor het beschermen en verbeteren van het culturele erfgoed van Europa door middel van tal van beleidsmaatregelen en programma's. Door audiovisueel erfgoed zoals films, opnames en foto's te bewaren, zorgen we ervoor dat toekomstige generaties de rijkdom van ons gedeelde verleden kunnen ervaren. Het beschermen van audiovisueel erfgoed gaat niet alleen over het beschermen van herinneringen, maar ook over het levend houden van culturele diversiteit en toegankelijk houden voor iedereen.

Europeana is een webportaal dat is gemaakt door de Europese Unie en dat gedigitaliseerde culturele erfgoedcollecties van meer dan 3.000 instellingen in heel Europa bevat. Het bevat records van meer dan 50 miljoen culturele en wetenschappelijke artefacten, samengebracht op één platform en gepresenteerd op verschillende manieren die relevant zijn voor moderne gebruikers. Het prototype voor Europeana was het European Digital Library Network (EDLnet), dat in 2008 werd gelanceerd. De Europeana Foundation is het bestuursorgaan van de dienst en is opgericht onder Nederlands recht als Stichting Europeana.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.